Η Έλενα Ράπτη στην ΕΡΤ3 για το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης εργαζομένων σε θέματα διαφορετικότητας & καταπολέμησης διακρίσεων- «Δεν απέχουμε από τις επιθυμητές συμπεριφορές»
Στην υλοποίηση προγράμματος ευαισθητοποίησης εργαζομένων σε θέματα διαφορετικότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων στο χώρο εργασίας προχωρά το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με σκοπό την επιμόρφωση 80.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.
Η υφυπουργός Έλενα Ράπτη μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 για τους άξονες του προγράμματος και το που στοχεύει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ αναφέρθηκε παράλληλα και στο πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς».
«Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Σε θέματα διαφορετικότητας, θέματα καταπολέμησης των διακρίσεων με στόχο να διαμορφώσει μία κουλτούρα ίσης με τις επιχειρήσεις και να ενισχύσει την ισότητα στο χώρο εργασίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με 11 εκατομμύρια ευρώ. Είναι ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αφορά 80.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Άρα το μόνο κριτήριο είναι να βρίσκονται στο ΕΡΓΑΝΗ. Δεν υπάρχουν ούτε ηλικιακά, ούτε εισοδηματικά κριτήρια. Αφορά ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση διάρκειας τριών ωρών. Δηλαδή μπορεί κάποιος να μπει και να παρακολουθήσει, όποτε εκείνος επιθυμεί και από όπου κι αν βρίσκεται, το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Το παρακολουθώ με επιτυχία σημαίνει ότι αφού «τρέξω» τις θεματικές του που είναι για το φύλο, την ηλικία, για την καταγωγή, φυλετική και εθνοτική καταγωγή, για τη θρησκεία, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, στο τέλος της κάθε ενότητας έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών. Το ερωτηματολόγιο ολοκληρώνεται και με την επιτυχή η παρακολούθησή, παίρνει το πιστοποιητικό και ταυτόχρονα και την αποζημίωση των 100 ευρώ», ανέφερε η υφυπουργός και πρόσθεσε αναφορικά με το αν παρατηρούνται τέτοιου είδους συμπεριφορές στους χώρους εργασίας:
«Δεν απέχουμε από τις επιθυμητές συμπεριφορές, γιατί σύμφωνα με έρευνα του ΕΒΕΑ που πριν από λίγες μέρες παρουσιάστηκε, το δίκτυο των συμμετεχόντων, δήλωσαν ότι δεν έχουν δώσει συμπεριφορά διαφορετική λόγω της καταγωγής ή των εξωτερικών χαρακτηριστικών ή της ηλικίας. Η μόνη μορφή που δείχνει ότι ακόμα υστερεί, είναι το φύλο. Πάντως το ζητούμενο από την έρευνα, αυτό που ανέδειξε είναι ότι χρειάζεται ενημέρωση, περισσότερη επιμόρφωση στο πλαίσιο του χώρου. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι βάσει αυτής της έρευνας η πλειοψηφία των συμμετεχόντων είπε ότι όχι μόνο δεν δέχεται διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα ήταν πρόθυμη να καταγγείλει εάν έβλεπε να συμβαίνει και μάλιστα αναγνώριζε ότι τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα σε επίπεδο αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών μέσα στο χώρο εργασίας».
Για το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς»:
«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο αγκάλιασαν οι οικογένειες, έχει στηρίξει τα νέα ζευγάρια, κυρίως μανούλες με μικρά παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 2,5 ετών. Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στη μητέρα να ενταχθεί ή και να παραμείνει στην αγορά εργασίας, γιατί την ενισχύει με 500 ευρώ όταν είναι πλήρους απασχόλησης και με 300€ όταν είναι μερικής απασχόλησης. Μάλιστα προβλέπεται ότι για μανούλες οι οποίες είναι στο ταμείο ανεργίας μπορούν να έχουν αυτή την παροχή για τρεις μήνες. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ουσιαστικά ενισχύουμε τη μητέρα να παραμείνει στον χώρο εργασίας. Ολοκληρώνεται μέσα στο καλοκαίρι η πιλοτική φάση και θα περάσουμε από το φθινόπωρο στην καθολική εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More