Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηρ. Μοσκώφ για μεταναστευτικό: Ζούμε μια περίοδο αυξημένων αφίξεων – Πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως ένα έκτακτο σχέδιο σε συνεργασία με την ΕΕ

Με αναφορά στα όσα παρατηρήθηκαν τις τελευταίες μέρες στη Ρόδο με μετανάστες να μένουν σε σκηνές και χαρτόκουτα στους δρόμους ξεκίνησε η συνέντευξη του γενικού γραμματέα Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του υπουργείου Μετανάστευσης, Ηρακλή Μοσκώφ στην εκπομπή «Συνδέσεις».

Όπως είπε «ζούμε μια περίοδο αυξημένων αφίξεων, συνήθως το καλοκαίρι και το φθινόπωρο υπάρχει αυτό. Από την πλευρά μας κάνουμε ό,τι είναι δυνατό. Είμαστε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, ώστε όσο γίνεται να περιορίσουμε τα φαινόμενα τα οποία έχουν να κάνουν με πληθυσμό ο οποίος είναι απλαισίωτος. Βεβαίως όπως ξέρετε, έχουμε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης σε γειτονικά νησιά, δεν υπάρχουν στη Ρόδο. Οπότε σίγουρα εκεί υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και είμαστε σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες για να το αντιμετωπίσουμε.
Με τον περιφερειάρχη, με τους δήμους, με όλους[…]

»η μετανάστευση και η προσφυγιά είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Όπως ξέρετε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταστάσεις έκρυθμες στη Μέση Ανατολή και δυστυχώς δεν μπορείς να το αποτρέψεις αυτό. Μπορείς να το ελέγξεις όμως με ορθολογικό τρόπο. Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και μέσα από τις διασώσεις και μέσα από τη δουλειά που κάνει το Λιμενικό. Αλλά βεβαίως να πω η έμφαση δίνεται στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στις δομές που έχουμε στην ενδοχώρα για την υποδοχή ταυτοποίηση αυτών των ανθρώπων σε ό,τι αφορά το προφίλ τους, στο αν είναι προσφυγικό ή όχι και όλη η δουλειά που κάνουμε πολύ συστηματικά εδώ και χρόνια».

Σε άλλο σημείο είπε « η αλήθεια είναι ότι είναι μια εποχή αυξημένης εγρήγορσης και πρέπει να πάρουμε και εμείς μέτρα.
Όντως υπάρχει αυτή τη στιγμή υπερπληθυσμός στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και στην ενδοχώρα και πρέπει να υπάρξει ενδεχομένως ένα contingency plan, ένα έκτακτο σχέδιο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να μπορέσουμε και να αυξήσουμε τη χωρητικότητα και να διαχειριστούμε με επάρκεια αυτές τις ροές, οι οποίες βέβαια κάθε χρόνο έχουν μια αυξομείωση και μετά το χειμώνα πέφτουν σε ροές.».

Για τα ασυνόδευτα παιδιά ανέφερε μεταξύ άλλων «δεν ξέρω πόσο γνωστό είναι στο ευρύ κοινό ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας μηχανισμός, μια δομή του κράτους και θα έλεγα και μια σύμπραξη με την κοινωνία των πολιτών και με διεθνείς οργανισμούς, η οποία βραβεύεται στο εξωτερικό για τη δράση της σε ό, τι αφορά την παιδική προστασία στο προσφυγικό θέμα Εδώ και 4 χρόνια έχουμε διασώσει χιλιάδες παιδιά τα οποία έχουν βρει μια ασφάλεια, μια ασφαλή στέγη και μια προοπτική για την ομαλή ενηλικίωσή τους και την ένταξή τους στην κοινωνία[…] Θα έλεγα ότι πριν από εμάς δεν υπήρχε τίποτα. Υπήρχε η προστατευτική φύλαξη που είναι ουσιαστικά η σύλληψη των παιδιών αυτών και κάποιες λίγες θέσεις είτε σε νοσοκομεία είτε σε κάποιες δομές. Έχουμε φτιάξει 2.000 θέσεις σε κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων.
Έχουμε τον μηχανισμό Επείγουσας Ανταπόκρισης που είναι μια πενταψήφιο γραμμή διάσωσης παιδιών, με την οποία πάνω από 8.000 παιδιά έχουν διασωθεί και έχουν βρει μια ασφαλή στέγη και μια προοπτική στη ζωή τους».

Επιπλέον πρόσθεσε «Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να έχουμε και άλλες αρμοδιότητες, οι οποίες αφορούν άλλους ευάλωτους πληθυσμούς. Εγώ είχα ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Τώρα κάνουμε πολύ συστηματική δουλειά και σε αυτό το ζήτημα, όπως και στα θύματα βασανιστηρίων, στην έμφυλη βία, στην ψυχική υγεία δηλαδή. Όλα αυτά είναι δύσκολα. Δεν είναι εύκολο. Έχουμε όμως μια πολύ στιβαρή συνεργασία και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών και με διεθνείς οργανισμούς. Έξω πάμε πάρα πολύ καλά».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More