Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηράκλειο: Ενημερωτική εκδήλωση για την ανάδειξη της ανάγκης για ασφαλή, πιστοποιημένη διατροφή χωρίς γλουτένη

Screenshot_5

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοιλιοκάκης που ήταν στις 16 Μαΐου, η Ελληνική Εταιρεία Κοιλιοκάκης διοργανώνει σήμερα στον Κοινωνικό Χώρο Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο Κρήτης, ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση.

Η κοιλιοκάκη, παρόλο που είναι αρκετά διαδεδομένη, δηλαδή αφορά τουλάχιστον το 1% του πληθυσμού, είναι σε πολλούς άγνωστη.

Η διευθύντρια της γαστρεντερολογικής κλινικής στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, η κα.Αγγελική Θεοδωροπούλου, με αφορμή και την σημερινή ημερίδα στην οποία θα είναι κεντρική ομιλήτρια μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρο» της ΕΡΤ3 για το πως γίνεται η διάγνωση για κοιλιοκάκη, αλλά και την κατάλληλ διατροφή που πρέπει να ακολουθηθεί.

«Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, η γλουτένη είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που βρίσκεται σε κάποιες τροφές που περιέχουν σιτάρι, όπως το ψωμί, τα μακαρόνια κτλ ή κριθάρι όπως η μπύρα, ή η σίκαλη. Σε αυτές τις τροφές περιλαμβάνεται και είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών που δίνει αυτή την αφράτη μορφή στο ψωμί. Ένα παράδειγμα νόσου όπου συνδυάζεται ο γενετικός παράγοντας, δηλαδή είναι κάποια άτομα που είναι γενετικά προδιατεθειμένα, ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που είναι η γλουτένη και μια ενεργοποίηση του ανοσολογικού συστήματος. Είναι και της μόδας τον τελευταίο καιρό να ακολουθούμε κάποιες ειδικές δίαιτες με αποχή από την γλουτένη, χωρίς να έχουμε όμως κοιλιοκάκη. Και εκεί μπορεί να δημιουργηθούν και άλλα θέματα, δηλαδή μπορεί να έχουμε έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Ή μπορεί επειδή τα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ή έχουν πιο πολλά λιπαρά, μπορεί να αυξηθεί το σωματικό βάρος. Επίσης δημιουργούνται και κοινωνικά και ψυχολογικά θέματα», λέει και προσθέτει μεταξύ άλλων:

«Είναι γνωστό πια ότι είναι μία νόσος με πολλά πρόσωπα. Αφορά και ενήλικες, πολλές φορές σε ένα μεγάλο ποσοστό δεν διαγιγνώσκεται στους ενήλικες, γιατί μπορεί να έχει άτυπα συμπτώματα όχι μόνο από το γαστρεντερικό που είναι τα πιο συχνά, δηλαδή που είναι διάρροια, απώλεια βάρους που μπορεί να έχει φούσκωμα, δυσπεψία, ας πούμε ο άνθρωπος ή καθυστέρηση της ανάπτυξης στα μικρά παιδιά ή καθυστέρηση της εφηβείας. Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα πιο γενικά».

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr

Ρεπορτάζ: Φανή Καλαθάκη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More