ΗΠΑ: Πρωτοποριακή μελέτη υποστηρίζει ότι η γήρανση μπορεί να αντιστραφεί
Σε εργαστήρια της Βοστώνης, ηλικιωμένα, τυφλά ποντίκια ανέκτησαν την όρασή τους, ανέπτυξαν εξυπνότερους, νεότερους εγκεφάλους και δημιούργησαν υγιέστερο μυϊκό και νεφρικό ιστό. Άλλα, νεαρά ποντίκια γέρασαν πρόωρα, με καταστροφικά αποτελέσματα σε σχεδόν κάθε ιστό του σώματός τους.
Τα πειράματα δείχνουν ότι η γήρανση είναι μια αναστρέψιμη διαδικασία,την οποία οι επιστήμονες μπορούν να καθοδηγήσουν «προς τα εμπρός και προς τα πίσω κατά βούληση», δήλωσε στο CNN, ο ειδικός σε θέματα αντιγήρανσης Ντέιβιντ Σινκλέρ, καθηγητής γενετικής στο Ινστιτούτο Blavatnik της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και συνδιευθυντής του Κέντρου Paul F. Glenn για την Έρευνα της Βιολογίας της Γήρανσης.
Το σώμα μας διαθέτει ένα εφεδρικό αντίγραφο της νεότητάς μας το οποίο μπορεί να ενεργοποιηθεί για να αναγεννηθεί, εξήγησε ο Σινκλέρ, κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης που παρουσιάζει το έργο της διεθνούς ομάδας του.
Τα συνδυασμένα πειράματα, που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο επιστημονικό περιοδικό «Cell», αμφισβητούν την επιστημονική πεποίθηση ότι η γήρανση είναι αποτέλεσμα γενετικών μεταλλάξεων που υπονομεύουν το DNA μας, δημιουργώντας μια «μάντρα» κατεστραμμένων κυτταρικών ιστών που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά, ασθένεια και θάνατο.
Οι επιστήμονες που μελετούν τη γήρανση έχουν κυρίως έχουν επικεντρωθεί στις μεταλλάξεις στο DNA που μπορούν, με την πάροδο του χρόνου, να διαταράξουν τις φυσιολογικές λειτουργίες ενός κυττάρου και να πυροδοτήσουν τη διαδικασία του κυτταρικού θανάτου. Αλλά αυτή η θεωρία δεν υποστηριζόταν από το γεγονός ότι τα κύτταρα των ηλικιωμένων συχνά δεν ήταν γεμάτα μεταλλάξεις και ότι τα ζώα ή οι άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερο φορτίο μεταλλαγμένων κυττάρων δεν φαίνεται να γερνούν πρόωρα.
Ο Σινκλέρ επικεντρώθηκε σε ένα άλλο τμήμα του γονιδιώματος, που ονομάζεται επιγονιδίωμα. Ενώ το DNA μπορεί να θεωρηθεί ως το υλικό του σώματος, το επιγονιδίωμα είναι το λογισμικό του. Τα επιγόνα είναι πρωτεΐνες και χημικές ουσίες που βρίσκονται σαν φακίδες πάνω σε κάθε γονίδιο, περιμένοντας να του πουν τι να κάνει, πού να το κάνει και πότε να το κάνει, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Ανθρώπινου Γονιδιώματος. Οι επιγενετικές οδηγίες οδηγούν σε κύτταρα με διαφορετικές φυσικές δομές και λειτουργίες σε μια διαδικασία που ονομάζεται κυτταρική διαφοροποίηση.
Στο σχετικό άρθρο τους, ο Σινκλέρ και η ομάδα του αναφέρουν ότι όχι μόνο μπορούν να γεράσουν πρόωρα τα ποντίκια, αλλά μπορούν επίσης να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις αυτής της γήρανσης και να αποκαταστήσουν ορισμένα από τα βιολογικά σημάδια νεότητας στα τρωκτικά. Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι οι κύριοι παράγοντες της γήρανσης δεν είναι μεταλλάξεις στο DNA, αλλά λάθη στις επιγενετικές οδηγίες που με κάποιο τρόπο παρεκκλίνουν. Ο Σινκλέρ έχει προτείνει εδώ και καιρό ότι η γήρανση είναι το αποτέλεσμα της απώλειας κρίσιμων οδηγιών που χρειάζονται τα κύτταρα για να συνεχίσουν να λειτουργούν, κάτι που ονομάζει «θεωρία της πληροφορίας της γήρανσης».
«Πίσω από τη γήρανση βρίσκεται η πληροφορία που χάνεται στα κύτταρα, όχι μόνο η συσσώρευση βλαβών», δήλωσε στο περιοδικό «ΤΙΜΕ». «Αυτό αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη γήρανση».
Τα τελευταία του αποτελέσματα φαίνεται να υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία.
«Αν η αιτία της γήρανσης ήταν επειδή ένα κύτταρο γέμισε μεταλλάξεις, τότε η αντιστροφή της ηλικίας δεν θα ήταν δυνατή», είπε. «Ωστόσο, το γεγονός ότι μπορέσαμε να αντιστρέψουμε τη διαδικασία γήρανσης, δείχνει ότι το σύστημα είναι άθικτο, ότι υπάρχει ένα εφεδρικό αντίγραφο και ότι χρειάζεται να γίνει επανεκκίνηση του συστήματος».
Ο Σινκλέρ και η ομάδα του ανέπτυξαν έναν τρόπο επανεκκίνησης των κυττάρων ώστε να ενεργοποιήσουν το εφεδρικό αντίγραφο των επιγενετικών οδηγιών. Οι επιγενετικές αλλαγές μπορούν να προκληθούν από διάφορους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, καθώς και η έκθεση στη ρύπανση και τα χημικά. Αφού τα «γέρασαν» πρόωρα, ο Σινκλέρ παρατήρησε μέσα σε λίγες εβδομάδες τα ποντίκια άρχισαν να εμφανίζουν σημάδια γήρανσης: -το τρίχωμα τους έγινε γκρίζο, έχασαν βάρος, μείωσαν τη σωματική δραστηριότητα και ο οργανισμός τους έγινε πιο εύθραυστος.
Η επανεκκίνηση έγινε με τη μορφή μιας γονιδιακής θεραπείας που περιλαμβάνει τρία γονίδια που καθοδηγούν τα κύτταρα να επαναπρογραμματιστούν. Στην περίπτωση των ποντικών, οι οδηγίες καθοδηγούσαν τα κύτταρα να επανεκκινήσουν τις επιγενετικές αλλαγές που καθόριζαν την ταυτότητά τους ως κύτταρα νεφρών και δέρματος, δύο κυτταρικούς τύπους που είναι επιρρεπείς στις επιπτώσεις της γήρανσης.
Ο γενετιστής του εργαστηρίου του Σινκλέρ, Yuancheng Lu, δημιούργησε ένα μείγμα από τρεις από τους τέσσερις «παράγοντες Γιαμανάκα», ανθρώπινα ενήλικα δερματικά κύτταρα που έχουν επαναπρογραμματιστεί ώστε να συμπεριφέρονται σαν εμβρυϊκά ή πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, ικανά να εξελιχθούν σε οποιοδήποτε κύτταρο του σώματος.
«Ένα από τα επιτεύγματά μας ήταν η συνειδητοποίηση ότι, αν χρησιμοποιήσουμε αυτό το συγκεκριμένο σύνολο τριών πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, τα ποντίκια δεν επιστρέφουν στην ηλικία μηδέν. Αυτό θα προκαλούσε καρκίνο ή ακόμα χειρότερες επιπλοκές. Αντιθέτως, τα κύτταρα επιστρέφουν στο 50% με 75% της αρχικής ηλικίας. Δεν γίνονται νεότερα. Το πώς τα κύτταρα ξέρουν να το κάνουν αυτό, δεν το καταλαβαίνουμε ακόμη», εξήγησε ο Σινκλέρ.
«Δεν φτιάχνουμε βλαστοκύτταρα, αλλά γυρίζουμε πίσω το χρόνο, ώστε να μπορέσουν να ανακτήσουν την ταυτότητά τους. Έχω πραγματικά εκπλαγεί από το πόσο καθολικά λειτουργεί. Δεν έχουμε βρει ακόμη έναν τύπο κυττάρου που να μην μπορούμε να γεράσουμε πρόωρα και στη συνέχεια να αντιστρέψουμε αυτή τη διαδικασία», σημείωσε ο ερευνητής.
Αυτή η μελέτη είναι μόνο το πρώτο βήμα για τον επαναπροσδιορισμό του τι σημαίνει να γερνάς, και ο Σινκλέρ είναι ο πρώτος που αναγνωρίζει ότι εγείρει περισσότερα ερωτήματα παρά απαντήσεις.
«Δεν καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί πραγματικά η αναζωογόνηση, αλλά ξέρουμε ότι λειτουργεί», είπε. «Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε για να αναζωογονήσουμε μέρη του σώματος και ελπίζουμε να φτιάξουμε φάρμακα που θα είναι επαναστατικά. Τώρα, όταν βλέπω έναν ηλικιωμένο άνθρωπο, δεν τον βλέπω ως ηλικιωμένο, αλλά ως κάποιον του οποίου το σύστημα χρειάζεται επανεκκίνηση».
ΠΗΓΗ: TIME
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More