ΗΠΑ: Πάνω από 1 δισ. δολάρια έφτασαν τα λύτρα που πλήρωσαν σε χάκερ εταιρείες για ηλεκτρικές επιθέσεις
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ ανέφεραν πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε πιθανές πληρωμές που σχετίζονται με λύτρα για επιθέσεις κακόβουλου λογισμικού από χάκερ το 2021. Το ποσό είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το μεγαλύτερο που έχει αναφερθεί ποτέ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών τα οποία είχε αποκλειστικά στη διάθεσή του το CNN.
Τα πέντε εργαλεία ηλεκτρονικής υποκλοπής που αντιπροσώπευαν τις περισσότερες πληρωμές κατά το τελευταίο εξάμηνο του 2021 συνδέονται όλα με Ρώσους χάκερ, σύμφωνα με την έκθεση του Δικτύου Καταπολέμησης Οικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών -FinCEN.
Η έκθεση αναδεικνύει μια πιεστική πρόκληση για την εθνική ασφάλεια, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αντιμετωπίσει από τότε που μια επίθεση με κακόβουλα λογισμικά, τον Μάιο του 2021, ανάγκασε έναν μεγάλο φορέα εκμετάλλευσης αγωγών στις ΗΠΑ να κλείσει για μέρες.
Έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν συγκαλεί αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον τριάντα φίλα προσκείμενες κυβερνήσεις για να συζητήσουν τρόπους καταπολέμησης των παράνομων ροών πληρωμών λύτρων και να καταστήσουν τους οργανισμούς πιο ανθεκτικούς σε επιθέσεις των χάκερ. Η Ρωσία είναι αξιοσημείωτα απούσα από τις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας.
Η απότομη αύξηση των καταγεγραμμένων πληρωμών λύτρων για επιθέσεις μέσο κακόβουλων λογισμικών θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι τράπεζες παρακολουθούν και αναφέρουν καλύτερα τις πληρωμές, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και σε μια ευρύτερη τάση υψηλού ποσοστού επιθέσεων κακόβουλων λογισμικών σε όλους τους κλάδους. Η ανάλυση του Υπουργείου Οικονομικών βασίζεται σε εκθέσεις που οι αμερικανικές τράπεζες υποχρεούνται να υποβάλλουν στις ρυθμιστικές αρχές για την πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος. Περιλαμβάνει στοιχεία από αμερικανικές τράπεζες και διεθνείς τράπεζες με πελάτες στις ΗΠΑ. Καλύπτει πράγματα όπως τα ποσά εκβιασμού και τις απόπειρες καταβολής λύτρων από τις τράπεζες ή τους πελάτες τους.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι «οι επιθέσεις μέσω κακόβουλων λογισμικών συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων που διαπράττονται από φορείς που συνδέονται με τη Ρωσία, παραμένουν μια σοβαρή απειλή για την εθνική και οικονομική μας ασφάλεια», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του FinCEN Χιμαμάουλη Ντάς.
Αμερικανοί αξιωματούχοι παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι η έλλειψη απαιτήσεων για τις εταιρείες να αναφέρουν επιθέσεις ηλεκτρονικών υποκλοπών στην κυβέρνηση έχει αφήσει τους αξιωματούχους στο σκοτάδι σχετικά με την έκταση και το κόστος του προβλήματος. Αυτό αρχίζει να αλλάζει μέσω ενός νόμου του Μαρτίου που απαιτεί από ορισμένες εταιρείες να αναφέρουν τις επιθέσεις και τις πληρωμές λύτρων στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Το FBI αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να πληρώνουν λύτρα, καθώς αυτό μπορεί να ενθαρρύνει περαιτέρω παραβιάσεις και να αυξήσει τον αριθμό των εγκληματιών του κυβερνοχώρου. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες επιλέγουν να πληρώνουν όσους τους επιτίθενται για να παραμείνουν στο χώρο.
Η Colonial Pipeline, διαχειριστής του αγωγού καυσίμων που υπέστη πειρατεία τον Μάιο του 2021, επέλεξε να πληρώσει λύτρα ύψους 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω απελπισίας για να μπορέσει να μεταφέρει τα φορτία καυσίμων στην Ανατολική Ακτή. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέκτησε αργότερα περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα από τους χάκερ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More