ΗΠΑ: Επείγουσες μεταρρυθμίσεις κατά της διαφθοράς ζήτησε η κυβέρνηση από την Ουκρανία
Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από την Ουκρανία να πραγματοποιήσει μια σειρά από επείγουσες μεταρρυθμίσεις στις υπηρεσίες της για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το σύστημα δικαιοσύνης και τον τομέα της ασφάλειας, σύμφωνα με επιστολή της οποίας το περιεχόμενο δημοσιεύτηκε την Τρίτη από την έκδοση Ukrainska Pravda, την οποία επικαλείται η EFE.
Η λίστα – η οποία ορίζει προθεσμίες τουλάχιστον τριών μηνών και το πολύ ενάμιση έτους – εστάλη από τον αναπληρωτή σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Μάικ Πάιλ, στον πρωθυπουργό (Denis Shmîgal), τον Ουκρανό πρόεδρο (Volodymyr Zelensky), καθώς και την Πλατφόρμα Συντονισμού των χορηγών, που ιδρύθηκε από την G7 για να εναρμονίσει τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία.
Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι αυτή η επιστολή εστάλη στην Πλατφόρμα Συντονισμού των Δωρητών.
Η επιστολή τιτλοφορείται «Μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με τους όρους της αμερικανικής βοήθειας» και παραθέτει έναν «κατάλογο μεταρρυθμίσεων», που παρουσιάζεται ως «απαραίτητες προς εφαρμογή» ώστε η Ουκρανία «να συνεχίσει να λαμβάνει στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ», σημειώνει η Ukrainian Pravda.
Οι πιο επείγουσες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν το πολύ εντός τριών μηνών, συνίστανται, μεταξύ άλλων, στην αποσαφήνιση των λειτουργιών και στη βελτίωση των κριτηρίων επιλογής για την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και ενίσχυση του Εθνικού Γραφείου Καταπολέμησης της Διαφθοράς με περισσότερους παράγοντες.
Η Ουάσιγκτον απαιτεί επίσης από την Ουκρανία να υποχρεώσει τους δημόσιους αξιωματούχους να αποκαλύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία εντός 90 ημερών. Είναι ακριβώς ο όρος που δίνεται στους ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στον διορισμό δικαστών του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ε.Ε.
Ανάμεσα στις προτεραιότητες που τέθηκαν για την επόμενη χρονιά ξεχωρίζουν αυτές που απευθύνονται στο Υπουργείο Άμυνας που απαιτούν διαφάνεια και πολιτικό έλεγχο στον τομέα της άμυνας. Έτσι, ζητείται από το Κίεβο να «διορθώσει τις διαδικασίες» στον τομέα της προμήθειας όπλων και άλλων ειδών υλικών με τρόπο που να αντικατοπτρίζει τα πρότυπα διαφάνειας του ΝΑΤΟ.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oleksii Reznikov παραιτήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου κατόπιν εντολής του προέδρου Volodymyr Zelenskiy, αφού τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν αρκετές περιπτώσεις φερόμενης διαφθοράς στην προμήθεια μη στρατιωτικού εξοπλισμού για στρατιώτες κατά τη διάρκεια της θητείας του, όπως υπερτιμημένα τρόφιμα και στολές.
Παρά το γεγονός ότι ούτε ο Reznikov ούτε ο διάδοχός του, Rustem Umarov, είναι στρατιώτες καριέρας, προερχόμενοι από την πολιτική περιοχή, η Ουάσιγκτον θεωρεί προτεραιότητα για την Ουκρανία να «εδραιώσει τον πολιτικό και δημοκρατικό έλεγχο και εποπτεία του στρατού». Η επιστολή ζητά επίσης έναν «εκσυγχρονισμό της αρχιτεκτονικής διοίκησης και ελέγχου σύμφωνα με τις αρχές του ΝΑΤΟ».
Ταυτόχρονα, αναφέρει η επιστολή, το Κίεβο πρέπει να μειώσει τις λειτουργίες της κύριας αντικατασκοπείας του, της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), μέσα σε ενάμιση χρόνο. Είναι να «περιορίσει» τη δραστηριότητα της σε θέματα που σχετίζονται με «αντικατασκοπεία, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Επιπλέον, οι αστικές αρχές πρέπει να διασφαλίζουν τον έλεγχο αυτής της δομής, η οποία δεν θα πρέπει να εκχωρεί τα προνόμιά της σχετικά με την παρακολούθηση επικοινωνιών στο πλαίσιο δικαστικών ερευνών σε άλλα όργανα.
Η συμμετοχή της SBU σε δικαστικές έρευνες υψηλού επιπέδου έχει επικριθεί από οργανώσεις πολιτών της Ουκρανίας. Η Μυστική Υπηρεσία απαντά απευθείας στην εκτελεστική εξουσία, επιτρέποντας έτσι στην προεδρία να κατευθύνει αυτές τις έρευνες προς όφελός της.
Ο Πρόεδρος Ζελένσκι πρότεινε τον Αύγουστο να χαρακτηριστούν τα εγκλήματα διαφθοράς εν καιρώ πολέμου ως μορφή προδοσίας, κάτι που θα ευνοούσε την ανάμειξη της SBU σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα και στη διοίκηση των κρατικών επιχειρήσεων.
Η αποστολή αυτής της επιστολής και η διαρροή της στα μέσα ενημέρωσης ερμηνεύτηκε από πολλούς στην Ουκρανία ως αφύπνιση για την κυβέρνηση του Προέδρου Ζελένσκι, η οποία πρέπει να λάβει συγκεκριμένα βήματα προς το κράτος δικαίου.
Ορισμένοι αναλυτές της κοινής γνώμης το συνδέουν με αιτήματα για αυξημένη εποπτεία της βοήθειας προς την Ουκρανία από αμερικανικούς πολιτικούς κύκλους, ειδικά από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, που αναμένεται να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.
Πηγή: agerpres.ro
Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More