ΗΠΑ: Ένας 14χρονος μαθητής δημιούργησε ένα σαπούνι για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
Ένας 14χρονος μαθητής στην Αμερική ανακηρύχθηκε ως «ο κορυφαίος νεαρός επιστήμονας της Αμερικής» αφού κατάφερε να δημιουργήσει ένα σαπούνι για τη θεραπεία του μελανώματος. Ο Χέμαν Μπέκελε από τη Βιρτζίνια, κέρδισε το βραβείο επικρατώντας εννέα άλλων φιναλίστ.
«Θεραπεύοντας τον καρκίνο, με ένα σαπούνι τη φορά», δήλωσε κατά την απονομή. «Πάντα με ενδιέφερε η βιολογία και η τεχνολογία και αυτή η πρόκληση μου έδωσε την τέλεια πλατφόρμα για να παρουσιάσω τις ιδέες μου», πρόσθεσε.
Ο μαθητής παρασκεύασε το σαπούνι από ενώσεις που θα μπορούσαν ναεπανενεργοποιήσουν τα δενδριτικά κύτταρα που προστατεύουν το ανθρώπινο δέρμα, επιτρέποντάς τους να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα. Στο βίντεο που έστειλε στον διαγωνισμό 3M Young Scientist Challenge, ο Μπέκελε είπε «πως τα νεαρά μυαλά μπορούν να έχουν θετικό αντίκτυπο στον κόσμο».
Ο 14χρονος εμπνεύστηκε την ιδέα από τη ζωή του στην Αιθιοπία όπου έζησε μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών. Όπως δήλωσε στην Washington Post, είχε δει ανθρώπους να εργάζονται συνεχώς κάτω από τον καυτό ήλιο και ήθελε να κάνει και για να τους βοηθήσει.
«Ήθελα η ιδέα μου να μην είναι μόνο σπουδαία από επιστημονική άποψη, αλλά να είναι και προσιτή σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACA), ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συχνός από όλους τους καρκίνους, με το μελάνωμα να αποτελεί μόνο το 1%, αλλά να προκαλεί την πλειονότητα των θανάτων από καρκίνο του δέρματος.
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι τα ποσοστά του μελανώματος αυξάνονται ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στις γυναίκες άνω των 50 ετών, και είναι πάνω από 20 φορές πιο συχνό στους λευκούς από ό,τι στους μαύρους. Ταυτόχρονα, τα ποσοστά θνησιμότητας από μελάνωμα έχουν μειωθεί την τελευταία δεκαετία λόγω της προόδου στη θεραπεία.
Ο Μπέκελε δήλωσε στην κριτική επιτροπή που του απένειμε το βραβείο ότι ελπίζει να μετατρέψει το σαπούνι σε «σύμβολο ελπίδας και προσβασιμότητας σε έναν κόσμο όπου η θεραπεία του καρκίνου του δέρματος είναι προσιτή σε όλους».
ΠΗΓΗ: Guardian
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More