Ημερίδα με θέμα «Ολιστική αντιμετώπιση πολυτραυματία: Ομαδική προσέγγιση & συνεργασία ειδικοτήτων» στο ΚΕΔΕΑ
Στην επιστημονική Ημερίδα με θέμα «Ολιστική αντιμετώπιση πολυτραυματία: Ομαδική προσέγγιση & συνεργασία ειδικοτήτων» που διοργανώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου”, υπό την προεδρία του κ. Παναγιώτη Γκιβίση, Καθηγητή Ορθοπαιδικής ΑΠΘ, θα παρουσιαστεί εκτενώς και θα αναλυθεί βήμα- βήμα όλη η διαδρομή του πολυτραυματία – όπως ορίζεται ο τραυματίας με πολλαπλές κακώσεις και που ενδεχομένως βρίσκεται σε κρίσιμη για τη ζωή του κατάσταση.
Προηγείται απεγκλωβισμός (ΕΜΑΚ), μεταφέρεται από το ΕΚΑΒ, το οποίο με το εκπαιδευμένο του προσωπικό παρέχει πρώτες βοήθειες που καλύπτουν και διασωλήνωση -εφόσον αυτό είναι απαραίτητο – και φτάνει στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του εφημερεύοντος Νοσοκομείου. Η προνοσοκομειακή και στη συνέχεια η νοσοκομειακή αντιμετώπιση του πολυτραυματία συνιστά ειδικό, ξεχωριστό κεφάλαιο στην επείγουσα ιατρική, πολλές πλευρές της οποίας παραμένουν άγνωστες.
Η διαχείριση του πολυτραυματία απαιτεί πλήθος ιατρικών ειδικοτήτων που συνεργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση: επειγοντολόγοι, χειρουργικές ειδικότητες, αναισθησιολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, εργαστηριακοί γιατροί, εντατικολόγοι (νοσηλεία σε ΜΕΘ). Η αντιμετώπιση του πολυτραυματία πέρα από τα στάδια που διανύει κατά τη νοσηλεία περιλαμβάνει και έναν επίσης μακρύ δρόμο, αυτόν της επόμενης ημέρας που αφορά στην αποκατάσταση και σε αυτήν την πορεία η ιατρική παρακολούθηση παίζει καθοριστικό ρόλο.
Το σύνολο αυτής της πορείας παρουσιάζεται στην ημερίδα “Ολιστική αντιμετώπιση πολυτραυματία: Ομαδική προσέγγιση & συνεργασία ειδικοτήτων” στις 30 Σεπτεμβρίου με ομιλίες εκπροσώπων από το Πυροσβεστικό Σώμα (2η ΕΜΑΚ), το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Ιατρικής και ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων του Γενικού Νοσοκομείου “Γεώργιος Παπανικολάου” που εμπλέκονται στη διαχείριση του πολυτραυματία. Ακολουθεί συζήτηση με τους πολίτες και εκπροσώπους φορέων που αφορούν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών υγείας για την επείγουσα περίθαλψη.
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) ΑΠΘ (3η Σεπτεμβρίου, Πανεπιστημιούπολη).
Είσοδος ελεύθερη
Εναρξη: 8.30π.μ.- λήξη: 7μ.μ
Η ημερίδα μοριοδοτείται με 8 μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης (CME-CPD credits) από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο
Υπό την αιγίδα του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More