Ημερίδα με θέμα: «Ενημερωμένοι Καταναλωτές – Καλύτερες Επιλογές Τροφίμων, Καλύτερη Ποιότητα Ζωής»
Το Σάββατο 5 Απριλίου 2025, διοργανώνεται ημερίδα με τίτλο «Ενημερωμένοι Καταναλωτές – Καλύτερες Επιλογές Τροφίμων, Καλύτερη Ποιότητα Ζωής» στο Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου “Το Καμίνι”. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού για σύγχρονα ζητήματα διατροφής, ασφάλειας τροφίμων και ο ρόλος του καταναλωτή σε μια πιο υγιεινή και συνειδητή καθημερινότητα.
Τον συντονισμό της ημερίδας έχει αναλάβει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Έλενα Καρανάτση.
09:30-10:00 Προσέλευση – Χαιρετισμοί
10.00-11.30 Ενότητα 1: Διατροφικές Συστάσεις που προτείνονται απο τις Ευρωπαικές και Παγκόσμιες Αρχές
Τροφή ή Διατροφή; Ο Δρόμος, ο Τόπος κι ο Τρόπος
- Το αλάτι στη διατροφή μας: συστάσεις, νεότερα δεδομένα και προκλήσεις για τη μείωση του
Γεώργιος Μαράκης – PhD, Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό / Αναπλ. Προϊστάμενος Τμήματος Διατροφής και Προδιαγραφών, Διεύθυνση Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Διατροφής, Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) - Κατανάλωση σακχάρων στη διατροφή μας. Επιπτώσεις, συστάσεις και διεθνείς πολιτικές
Koντελέ Ιωάννα , Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Δημόσια Υγεία, Υπ.Διδάκτωρ Τμήματος Πολιτικών Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής,Τμήμα Μη Μεταδοτικών Νοσημάτων και Διατροφής Υπουργείου Υγείας, Μέλος WHO Sugar and Calories Reduction Network - Τρανς λιπαρά στη διατροφή μας: Τί είναι, πώς επηρεάζουν την υγεία και η σημασία των επιλογών μας
Κοτοπούλου Σωτηρία, Επιστημονικό Προσωπικό Τμήματος Διατροφής και Προδιαγραφών / Διεύθυνση Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Διατροφής / Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) & Επιστημονική Συνεργάτιδα Μονάδας Διατροφής του Ανθρώπου,Εργαστήριο Διαιτολογίας & Ποιότητας Ζωής, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Φαγητό: Απόλαυση, Ανάγκη ή Εξάρτηση;
Κατσάνος Χρήστος , Γεωπόνος , Chief Pollinator Officer - Καινοτόμες παρεμβάσεις στην παιδική παχυσαρκία ,
Βανταράκης Αποστολος ,Καθηγητής Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών
11:45-12 :45 Ενότητα 2: Το εγχειρίδιο του ενημερωμένου καταναλωτή - Τι χρειαζεται να προσέχουμε όταν ψωνίζουμε κρέας
Ηλίας Αλεξίου, Αντιπρόεδρος ΠΕΤΕΤ, Προϊστάμενος Τμήματος Εμπορίου, Περ. Ενότητας Δυτικού Τομέα Αθήνας, Περιφέρειας Αττικής. - ‘’Ενεργειακά ποτά’’ : Μύθοι & Αλήθειες σχετικά με την κατανάλωση τους
Μιχάλης Ορεστίδης, Τεχνολόγος Τροφίμων, Σύμβουλος Επιχειρήσεων Τροφίμων σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας - Οργανοληπτικός έλεγχος προιοντων : Πως το καταναλωτικό κοινό διαμορφώνει τα νέα προιοντα;
Παντελής Μπαργωτάκης, Υπευθυνός του Εργαστήριου Οργανοληπτικών Δοκίμων των TÜV AUSTRIA Labs. - Νέα δεδομένα για τα καπνιστά τρόφιμα. Πόσο ασφαλή είναι;
Νίκος Γκιώνης, Τεχνολόγος Τροφίμων, Επιθεωρητής Ασφάλειας Τροφίμων, Συνιδρυτής του Podcast The Food Processors.
12.45-13.45 Ενότητα 3 – Επισήμανση τροφίμων , Πόσο κατανοητή είναι στον καταναλωτή; - Ισχυρισμοί διατροφής και ισχυρισμοί υγείας στα τρόφιμα
Τσάκωνα Σοφία, Σοφία Τσάκωνα, Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων, PostDoc – Ιδρύτρια της
εταιρίας Qadvisors - Ποιος αποφασίζει τι τρώμε ; Η ψευδαίσθηση της ελεύθερης επιλογής των καταναλωτών
Αλευρίτου Ελένη, Αντιπρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ Ένωση Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής - Τι είναι τα αλλεργιογόνα συστατικά και ποιους αφορούν;
Ιωάννης Σμαρνάκης , Τεχνολόγος Τροφίµων, Πρόεδρος ΠΕΤΕΤ , διευθυντής Εργοστασίου-Ανάπτυξης Προϊόντων Λάβδας Ζαχαρώδη Α.Ε.
4.Πληροφορίες για τα τρόφιμα – Αναγνωρίζοντας και Καταπολεμώντας την Παραπλάνηση Καταναλωτή
Γιάννη Σαρακατσιάνος, Κτηνίατρος, Χημικός, MSc QA, Επιθεωρητής TÜV HELLAS (TÜV NORD)
Ημερομηνία: Σάββατο 5 Απριλίου 2025
Ώρα: 10:00 – 14:00
Τοποθεσία: Πολιτιστικό Κέντρο Γαλατσίου – Το Καμίνι
Χρήστου Καψάλη 14, ΤΚ 11146, Γαλάτσι
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More