Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ημερίδα για τη Θεσσαλονίκη: Ανυπαρξία θεσμικού σχεδίου για την ανάπτυξη της πόλης και χωρίς αξιοποίηση η γεωγραφική της θέση επισήμαναν Σ. Φάμελλος και Ν. Ανδρουλάκης

Την ανυπαρξία θεσμικού σχεδίου για την ανάπτυξη και τη χωροταξία του δημόσιου χώρου στη Θεσσαλονίκη επισήμανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Σωκράτης Φάμελλος στο φόρουμ με θέμα «2030: Η νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας – Στρατηγική, ορόσημα, προκλήσεις».

«Να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, η γεωγραφική θέση της πόλης που της επιτρέπει να αποτελεί σημαντικό εμπορικό, ενεργειακό, αλλά και παραγωγικό κόμβο, έχει παραμείνει αναξιοποίητο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Το φόρουμ διοργανώνεται από τη Μακεδονία Ενημέρωση ΑΕ (εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το ενημερωτικό portal makthes.gr), με στόχο να αναδειχθούν τα κεντρικά θέματα που απασχολούν το δημόσιο διάλογο, που επηρεάζουν και επιδρούν στην καθημερινότητα και τον τρόπο ζωής, αλλά και ζητήματα για τη στρατηγική και τις οικονομικές προοπτικές της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σ. Φάμελλος: Χρειαζόμαστε να ακούσουμε λύσεις

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει θεσμικό σχέδιο. Πρέπει να συζητήσουμε ποιο είναι το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο, το αναπτυξιακό σχέδιο που έχει υποβληθεί στους προγραμματισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και να μάθουμε για το σχέδιο προσαρμογής που έχει η Θεσσαλονίκη στην κλιματική κρίση», επισήμανε στην τοποθέτησή του ο κ. Φάμελλος, υπογραμμίζοντας ότι «το δεύτερο πρόβλημα είναι πως είμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα».

«Η κλιματική κρίση, η ψηφιακή επανάσταση αλλά και τα γεωπολιτικά ζητήματα στη περιοχή τροποποιούν την οικονομία και την κοινωνία, καθώς και τον ίδιο τον σχεδιασμό», σημείωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «αντί να συζητάμε για την αναβάθμιση του σχεδιασμού στα νέα δεδομένα, πρέπει να βρεθούν μητροπολιτική κυβέρνηση, ρυθμιστικό σχέδιο και γενικότερα σχεδιασμός για ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στην πόλη, ο ίδιος τόνισε: «το μετρό πάλι αναβλήθηκε για τα τέλη του 2024, για την ανάπλαση της ΔΕΘ περιμένουμε ενάμισι χρόνο ολοκληρωμένες μελέτες, για το στρατόπεδο «Κόδρα» πάλι δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο αξιοποίησης και το τι μέλλει γενέσθαι με το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι ακόμη άγνωστο». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι «χρειαζόμαστε να ακούσουμε λύσεις».

Ειδικότερα για τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι ενώ έχει τελειώσει ο σχεδιασμός εδώ και ενάμισι χρόνο, η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει αν θα είναι ιδιωτική έκθεση, real estate project ή αν θα υπάρξει τεμαχισμός. «Θέλουμε έκθεση που να ανήκει στην Θεσσαλονίκη και να μείνει σε αυτήν», ξεκαθάρισε.

Ν. Ανδρουλάκης: Να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων

Την ανάγκη να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να ολοκληρωθούν έργα πνοής και ανάπτυξης και στη Δυτική Θεσσαλονίκη όπως η επέκταση του μετρό και του προαστιακού, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, σημειώνοντας ότι «αποτελεί ίσως κοινό τόπο πλέον η στρατηγική ανάγκη επανασύνδεσης της Κεντρικής Μακεδονίας με τα Βαλκάνια και η επανακαθιέρωση της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικού κέντρου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης». Βέβαια, όπως σημείωσε «όλα αυτά δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια. Έχουμε χρέος να δώσουμε εξωστρέφεια σε όλη την περιοχή, για να ξαναγίνει η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων», είπε χαρακτηριστικά.

Στη διαδικτυακή του τοποθέτηση, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή του 2021 και τόνισε ότι ο πληθυσμός της Κεντρικής Μακεδονίας έχει μειωθεί κατά 4,6% μέσα σε μια δεκαετία, με τις μεγαλύτερες απώλειες να εντοπίζονται στις παραγωγικές ηλικίες. «Αυτή η τάση δεν είναι η αιτία αλλά το σύμπτωμα της πτωτικής πορείας που ακολουθεί η περιφέρεια τα τελευταία χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι το σημερινό μοντέλο διακυβέρνησης και παραγωγής έχει αποφέρει αποκαρδιωτικές συνέπειες σε μια πληθώρα τομέων και υπογράμμισε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής, η γεωγραφική θέση της πόλης που της επιτρέπει να αποτελεί σημαντικό εμπορικό, ενεργειακό αλλά και παραγωγικό κόμβο, «έχει παραμείνει αναξιοποίητο». Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά «η κατάσταση χειροτερεύει αν συνυπολογίσουμε την ακρίβεια, το στεγαστικό, τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας».

Για το θέμα της υγείας, είπε ότι μία στις τρεις κλινικές στην Κεντρική Μακεδονία κινδυνεύει με αναστολή λειτουργίας και παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις στο υγειονομικό προσωπικό και ανέφερε ότι η Βόρεια Ελλάδα διαθέτει μόνο οκτώ κλίνες ΜΕΘ Παίδων και αυτές στο Ιπποκράτειο.

Θέτοντας επί τάπητος τους στόχους του κόμματος για την Θεσσαλονίκη και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «θέλουμε να μπει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε αναπτυξιακή τροχιά, με τρόπο δίκαιο και ρεαλιστικό, ώστε να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή στην ευρύτερη την περιοχή» και μεταξύ άλλων μίλησε για νέες κοινωνικές κατοικίες και άνοιγμα κλειστών διαμερισμάτων, με σαφέστατα πράσινα, κίνητρα, ανακατασκευής στα πρότυπα προγραμμάτων όπως αυτό της Βαρκελώνης, αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων και επανεκπαίδευση μακροχρόνια ανέργων σε νέες δεξιότητες.

«Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης των συγκοινωνιακών μέσων της πόλης και όχι ελλιπείς, αποσπασματικές λύσεις όπως το FlyOver με τα γνωστά αποτελέσματα που καθημερινά ταλαιπωρούν χιλιάδες πολίτες στον αστικό ιστό», τόνισε και ειδικά για το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη απευθύνει κοινοβουλευτική ερώτηση προς την κυβέρνηση.

ΑΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More