Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ηθική μελισσοκομία

Οι μέλισσες παράγουν το μέλι όχι σκεπτόμενες τους ανθρώπους που θα το πάρουν, αλλά για να διασφαλίσουν την τροφή τους.

Τους ανθρώπους που σκέπτονται τις μέλισσες, και τους ενδιαφέρει να είναι φυσικό το προϊόν τους συνάντησε στο Αιγίνιο Πιερίας ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Νίκος Πιτσιακίδης.

Ένα ζευγάρι μελισσοκόμων ο Δημήτρης Στάμου και η Βάγια Καζαντζή αποφάσισαν να εφαρμόσουν την λεγόμενη ηθική μελισσουργία.

Αυτό σημαίνει ότι «δεν παίρνουμε όλο το μέλι από μια κηρήθρα, αφήνουμε το μισό, όσο δηλαδή χρειάζεται το μελίσσι για να τραφεί και να επιβιώσει τον χειμώνα», εξηγεί ο κ. Στάμου. Όταν στερούνται την φυσική τους διατροφή τότε οι μελισσοκόμοι την αντικαθιστούν με σιρόπια και σάκχαρα, με αποτέλεσμα η ποιότητα του παραγόμενου μελιού να μην είναι η αναμενόμενη.     

Η ηθική μελισσουργία είναι μια ολόκληρη φιλοσοφία αναφέρει η κ. Καζαντζή. «Αφήνουμε την μέλισσα να τραφεί με το νέκταρ των λουλουδιών που συλλέγει από την φύση». Όταν σε κάθε τρύγο ο μελισσοκόμος αφήνει μια ποσότητα μελιού στην κυψέλη, τότε το μελίσσι έχει τροφή για να τραφεί τον χειμώνα, και δεν στερείται το φαγητό που το ίδια παράγει.

Όλο και περισσότεροι Έλληνες μελισσοκόμοι κατευθύνονται σε αυτό το είδος παραγωγής και να περιορίσουν την εκμετάλλευση, αλλά και για να αυξήσουν την ποιότητα του μελιού τους.  παράλληλα, αποφεύγουν τις τεχνητές κατασκευές με πλαστικά και σίδερα που καταστρέφουν τα συστατικά του μελιού και όπως λέει ο κ. Στάμος προσπαθούν να βρούν ξυλουργούς και να κατασκευάσουν κυψέλες από φυσικά υλικά. Η μέλισσα γνωρίζει από την ημέρα της γέννησης της τι καθήκοντα έχει να επιτελέσει κάθε ημέρα στην σύντομη ζωή της. Η πιο οργανωμένη κοινότητα στην πιο αρμονική συμβίωση, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και της αξίζει καλύτερη μεταχείριση, η οποία τελικά αποβαίνει υπέρ του ανθρώπου.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More