Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ζ. Δημαδάμα: Οι γυναίκες καθημερινά αντιμετωπίζουν σεξισμό – Στενάχωρο ότι στοχοποιούνται τα νέα κορίτσια στη Βουλή

Μέρα σύμβολο κατά κάθε μορφή ανισότητας είναι η 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας και στο πάνελ της εκπομπής «Συνδέσεις» μίλησαν για το επίκαιρο αυτό θέμα η Ζέφη Δημαδάμα, γ.γ. Ισότητας, η Ελένη Κοντού Πρόεδρος Διεθνούς Αμνηστίας και η Αγγελική Αρκάδη, γενική διευθύντρια της ΠΑΕ ΑΕΚ, που με την στάση τους δίνουν καθημερινά αγώνα για τον περιορισμό των έμφυλων στερεότυπων.

«Στα θέματα της ισότητας των φύλων ενώ έχουμε κάνει βήματα και έχουμε ένα πολύ καλό οπλοστάσιο με νόμους πρέπει να δούμε πώς θα γίνονται στην καθημερινότητα και στην εφαρμογή» ανέφερε η κα Δημαδάμα τονίζοντας ότι «το πρώτο βήμα είναι ακούγοντας τις φωνές των γυναικών. Το δεύτερο είναι το gender mainstreaming με αυτό που λέμε ότι πρέπει οριζόντια να έχουμε τη διάσταση της έμφυλης ισότητας».

Σχεδόν 9 στους 10 άνδρες και γυναίκες έχουν θεμελιώδεις προκαταλήψεις εις βάρος των γυναικών, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που έχει υιοθετήσει τουλάχιστον μία προκατάληψη δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου την προηγούμενη δεκαετία., σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ 

Μιλώντας στους παρουσιαστές της εκπομπής, Χριστίνα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, για τα φαινόμενα του σεξισμού που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι γυναίκες η κα Δημαδάμα αναφέρθηκε εμμέσως και στην δήλωση του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα λέγοντας ότι «δυστυχώς τις προηγούμενες μέρες ακούσαμε ένα πολύ έντονο και καθοριστικό παράδειγμα και μέσα στη Βουλή να στοχοποιούνται οι γυναίκες, τα νέα κορίτσια. Είναι εξαιρετικά στενάχωρο. Πρέπει να γίνει μια υπερβατική προσπάθεια πέρα από κόμματα, για να δούμε πώς εφαρμόζονται οι πολιτικές και να συνομιλούμε μεταξύ μας».

Πώς βοήθησε η εφαρμογή του Punic Button εκατοντάδες κακοποιημένες γυναίκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μιλώντας για τα φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας η γενική γραμματέας Ισότητας ανέφερε ότι γίνονται πολλά πράγματα σε σχέση και με το θέμα της καταγραφής. «Ξέρουμε λοιπόν τα καταγεγραμμένα περιστατικά με την ετήσια έκθεση για τη βία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ξέρουμε και παροτρύνουμε τις γυναίκες να μιλήσουν, να σηκώσουν τη γραμμή 15900 που είναι η γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας και να μιλήσουν.
Όμως εκεί, όταν σπάσει η σιωπή, ξεκινά μια άλλη διαδρομή που δεν είναι εύκολη πάντα. Εκεί λοιπόν έχουμε τα συμβουλευτικά μας κέντρα, όπου δωρεάν μπορούμε να έχουμε υπηρεσίες για τις γυναίκες για να στηριχτούν, τους ξενώνες και τη σύνδεση με την εργασία», επισήμανε.

Η ίδια αναφέρθηκε στο δίχτυ προστασίας που πρέπει να δημιουργηθεί γύρω από τις κακοποιημένες γυναίκες αποκαλύπτοντας ότι 4.500 κατήγγειλαν κακοποίηση, από τον Μάρτιο μέχρι το Δεκέμβριο χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Punic Button.

«Οι δομές μας υποστηρίζουν πλέον και τα παιδιά. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής σε αστυνομία και νοσοκομεία επιμορφώνονται για να αναγνωρίσουν και να κατευθύνουν την γυναίκα», ανέφερε η κα Δημαδάμα.

Το μεγαλύτερο όπλο των γυναικών η συνεχής επιμόρφωση

Για την πορεία της στον ανδροκρατούμενο, κατά μεγάλο βαθμό, χώρο του αθλητισμού, μίλησε από την πλευρά της η κα Αγγελική Αρκάδη, γενική διευθύντρια της ΠΑΕ ΑΕΚ.

«Αυτό που προσπάθησα να καταφέρω για να μπορέσω να εδραιωθώ σε υψηλό επίπεδο στο χώρο ήταν η συνεχής εκπαίδευση και η συνεχής επιμόρφωση». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μπορεί στη δεκαετία του ’90 να μην υπήρχε η επιστήμη του Sports Management, με τη σημερινή της μορφή, και να έπρεπε ένα παιδί που θα συνέχιζε στον αθλητισμό να σπουδάσει κάτι άλλο, αλλά τώρα πλέον είναι μια δυναμική επιστήμη που εξελίσσεται με ραγδαίο ρυθμό».

Μάλιστα, όπως δήλωσε, «αν μια γυναίκα έχει την κατάλληλη μόρφωση, συνεχώς εκπαιδεύεται και σε συνδυασμό με την προσωπικότητα που χτίζει σιγά σιγά και τις γνώσεις της, μπορεί να καθιερωθεί σε ένα χώρο, αρκεί βέβαια να δουλέψει πολύ και με τον εαυτό της».

Όπως είπε ο αθλητισμός είναι ένα κομμάτι της κοινωνίας και μας δίνει πάρα πολλά μαθήματα στη ζωή μας όπως το να συνεργάζεσαι, σε έχεις υπομονή, να κάνεις αυτοκριτική. «Ο αθλητισμός έχει και νίκες και ισοπαλίες και ήττες. Να μην κρίνεις τους άλλους, αλλά πρώτα απ’ όλα να είσαι αυστηρός και αυστηρή με τον εαυτό σου. Και όταν αυτά όλα τα δουλέψεις μες στο μυαλό σου, χτίζεις την προσωπικότητα σου και νομίζω, σε συνδυασμό με τις γνώσεις σου, δεν έχεις να φοβηθείς κάτι».

Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατό πιο συμπεριληπτικοί

Για το ηλικιακό ρατσισμό που αντιμετώπισε εκτός οργανισμού μίλησε στο EΡΤΝews η Ελένη Κοντού, πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Όταν βλέπουν ένα νεαρό άτομο σε αυτή τη θέση υπάρχει ένα ερωτηματικό. Ο όρος φεμινιστική διακυβέρνηση, που χρησιμοποιούμε στην Αμνηστία, έχει να κάνει με την κατάρριψη αυτών των στερεοτύπων, ότι δηλαδή κάθε γενιά έχει τον ρόλο της και κάθε φύλο έχει τον ρόλο του. Πρέπει να είμαστε όσο το δυνατό πιο συμπεριληπτικοί και να ακούμε τους πάντες και να μην αφήνουμε κανένα περιθώριο.

«Οι γυναίκες είναι πολύ δυναμικές και θέλουν να πάνε μπροστά, αλλά υπάρχει έντονα το κατάλοιπο του “να μπω στον ρόλο του άντρα στη θέση του άντρα να τον φτάσω”. Μιλάμε για ισότητα, αλλά δε μιλάμε και για αναλογία στο τι μας παρέχεται, τα εμπόδια που έχουμε να καταρρίψουμε μπροστά μας για να φτάσουμε εκεί».

Πηγή: Συνδέσεις | EΡΤΝews

Σχετικές ειδήσεις:

Η ΕΡΤ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Μεγάλο αφιέρωμα σε όλα τα κανάλια της

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Η Γυναίκα στην Αντίσταση (video)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More