Ε. Περσελής, καθ. Θεολογίας: Ζούμε τα έθιμα, αλλά δεν βιώνουμε το περιεχόμενο της πίστης – Το Άγιο Φως συμβολίζει τη μετάβαση από το σκοτάδι στο φως
Σημαντικές πνευματικές ελλείψεις εντοπίζει ο ομότιμος καθηγητής Θεολογίας του ΕΚΠΑ, Εμμανουήλ Περσελής, στη σύγχρονη θρησκευτική συνείδηση, παρά τη μαζική συμμετοχή στα πασχαλινά έθιμα των ημερών δηλώνοντας στο ΕΡΤΝews ότι «οι πιστοί συμμετέχουν στους εξωτερικούς τύπους, αλλά δεν κατανοούν βαθιά το περιεχόμενο των χριστιανικών συμβολισμών».
«Ασπαζόμαστε τα έθιμα αλλά όχι το περιεχόμενο. Δέκα εντολές είναι – και τις μισές τις παραβαίνουμε», δήλωσε στην εκπομπή «Νewsroom» και στον δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτο ο κ. Περσελής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πνευματική ασυνέπεια της εποχής.
Αναφερόμενος στο σύγχρονο κοινωνικό και γεωπολιτικό γίγνεσθαι, υπενθυμίζει πως «βιώνουμε πολέμους, όπως στη Γάζα και την Ουκρανία, με εμπλεκόμενους λαούς που φέρουν ιστορική θρησκευτικότητα». «Πού είναι η ειρήνη, η καταλλαγή, η δικαιοσύνη;», διερωτήθηκε ο καθηγητής Θεολογίας υπογραμμίζοντας το χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη της πίστης.
Παράλληλα, στηλίτευσε την στάση πολλών πιστών που αποχωρούν από τη λειτουργία της Ανάστασης αμέσως μετά το «Χριστός Ανέστη» λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το τελετουργικό δεν τελειώνει με την αφή του Αγίου Φωτός. Η Θεία Λειτουργία που ακολουθεί είναι η καρδιά της εορτής. Όλοι είμαστε καλεσμένοι σε αυτό το δείπνο, ανεξαρτήτως πνευματικής κατάστασης».
Πράξη μεγάλης πνευματικής σημασίας το Άγιο Φως
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο συμβολισμό της Ανάστασης σημειώνοντας πως «ο Χριστός δεν ανασταίνεται μόνος του, αλλά σηκώνει από τον Άδη και τον Αδάμ και την Εύα – δηλαδή ολόκληρη την ανθρωπότητα». Αυτό το μήνυμα της οικουμενικότητας, εξήγησε ότι διαφοροποιεί την Ορθόδοξη από τη Δυτική θεώρηση, όπου η Ανάσταση συχνά παρουσιάζεται ως «προσωπικό γεγονός».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Περσελής και στο έθιμο του Αγίου Φωτός, που, όπως είπε, έχει τις ρίζες του στον τόπο των Γραφών και λειτουργεί ως σύμβολο «της μετάβασης από το σκοτάδι στο φως – από τον θάνατο στη ζωή». Το χαρακτήρισε πράξη μεγάλης πνευματικής σημασίας.
Αναφερόμενος στο Μεγάλο Σάββατο, εξήγησε πως πρόκειται για την ημέρα της «ολόσωμης Ταφής του Κυρίου» και της καθόδου Του στον Άδη, πράξεις με έντονο συμβολισμό που κορυφώνονται στη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, η οποία τελείται το πρωί.
Στάθηκε επίσης στον φόβο του θανάτου, τον οποίο η Εκκλησία προσπαθεί να απαλύνει μέσα από τη θεολογία της Ανάστασης. Αναφέρθηκε στα παραδοσιακά μοιρολόγια της Μεγάλης Παρασκευής – με κεντρικό το «Μοιρολόι της Παναγίας» – τα οποία, αν και έχουν εκλείψει από πολλές περιοχές, αποτελούν έκφραση της λαϊκής ευσέβειας και ενσωματώνουν τη θεολογία της ελπίδας.
«Η Παναγία θρηνεί, αλλά στο τέλος ο Χριστός απαντά: ήρθα για να σώσω τον κόσμο. Και της αναθέτει το μήνυμα της Ανάστασης προς όλους», είπε συγκινημένος.
Κλείνοντας, ο κ. Περσελής υπογράμμισε την ανάγκη προσωπικής και συλλογικής προετοιμασίας για τη βίωση των πασχαλινών ημερών και της πίστης εν γένει: «Η εμπαθής, ουσιαστική σχέση με τον άλλον είναι το ζητούμενο. Η χριστιανική πίστη μας έδειξε αυτή την εβδομάδα τον δρόμο».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More