Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε. Νομικού (αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας) στο Πρώτο: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας ότι οι σεισμοί οφείλονται στο Κολούμπο (audio)

Santorini Kaldera

Ερωτηθείσα κατά πόσο τελικά η σεισμική δραστηριότητα οφείλεται στο μάγμα το οποίο έχει ανέβει πιο κοντά στην επιφάνεια της Γης όπως ισχυρίζονται ορισμένοι επιστήμονες ή εάν ισχύει η άποψη ότι για να εκραγεί το ηφαίστειο του Κολούμπου χρειάζεται να περάσουν 17.000 χρόνια, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και Φυσικής Γεωγραφίας τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού, δήλωσε κατηγορηματικά υπέρ της δεύτερης θεωρίας, στη διάρκεια της εκπομπής «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

«Είμαι κατηγορηματική με τη δεύτερη άποψη. Αυτός που το λέει δεν γνωρίζει τον Κολούμπο. Είμαι κατηγορηματική σε αυτό. Είμαι κατηγορηματική λόγω του ότι έχουμε κάνει υποθαλάσσιες ερευνητικές γεωτρήσεις το 2022-23. Ξέρουμε όλες τις εκρήξεις του Κολούμπου, όλες τις εκρήξεις και το να δώσεις στατιστικά το τι συμβαίνει μετά από 17-20.000 χρόνια πρέπει να έχεις δεδομένα. Άρα λοιπόν η μοναδική ομάδα που έχει δεδομένα είναι η ομάδα των υποθαλάσσιων ερευνητικών γεωτρήσεων και αυτοί που μελετάνε τόσα χρόνια το ηφαίστειο. Είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Σαφώς υπάρχει ένας μαγματικός θάλαμος. Γι’ αυτό λοιπόν ξαναεμποτίσαμε OBS, υποθαλάσσιους σεισμογράφους, έτσι ώστε να δούμε και το τι γίνεται στον μαγματικό θάλαμο. Κανονικά τον Δεκέμβριο που τους βάλαμε, είναι τρεις μέσα στον κρατήρα του Κολούμπου και πέντε τριγύρω από τον Κολούμπο και κοντά στην Άνυδρο, περιμέναμε να σηκώσουμε τους υποθαλάσσιους φωτογράφους μετά από ένα χρόνο. Δεδομένων των περιστάσεων δηλαδή με το τι γίνεται σε αυτή την περιοχή, υπάρχει διεθνής εικονογραφική αποστολή και γερμανική και αγγλική. Επομένως, έχουμε συνεννοηθεί όλοι ότι θα ανασύρουμε από το βυθό τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, θα πάρουμε τα δεδομένα και θα έχουμε μία πολύ καλύτερη ακρίβεια στο τι γίνεται στο βάθος μέσα του Κολούμπου. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά επιστημονική φαντασία» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Νομικού.

Ο Κολούμπος «ενοχλείται» με τις σεισμικές δονήσεις, σημείωσε στη συνέχεια.

« Έχεις δίπλα σου ένα μάγμα το οποίο, δεν θέλουμε να γίνονται σεισμοί δίπλα σε ένα ενεργό ηφαίστειο, λόγω του ότι μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες διαρρήξεις από την κίνηση των ρευστών και γι’ αυτό πρέπει να παρακολουθούμε τις υδροθερμικές καμινάδες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν μελλοντικά σε μία έκρηξη η οποία πραγματικά δεν ξέρουμε πότε θα γίνει. Δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις ότι το Κολούμπο πάει να εκραγεί. Αυτό θα το πούμε με σιγουριά όταν θα αναλύσουμε τα δεδομένα ή αν αρχίσουν οι σεισμοί και η σεισμική δραστηριότητα να εντοπίζεται πολύ πιο κοντά στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου. Άρα λοιπόν πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σε μέρη που η ηφαιστειότητα συνδέεται με την τεκτονική. Ποιοι άνθρωποι μιλάνε, ποιοι κάνουν θαλάσσια έρευνα. Άρα ας αφήσουμε να μιλάνε οι άνθρωποι που έχουν ωκεανογραφικές αποστολές, έχουν αποκτήσει δεδομένα και τα δεδομένα μόνα τους μπορούν να αναλυθούν. Αυτή τη στιγμή αναλύουμε δεδομένα, ξέρουμε το πώς είναι ο μαγματικός θάλαμος στο Κολούμπο και προσπαθούμε να κατανοήσουμε τώρα πώς έχει επηρεαστεί από αυτές τις χημικές διεργασίες» εξήγησε η κ. Νομικού.

Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου είναι πάρα πολύ ενεργό, επισήμανε η κ. Νομικού και είναι ενεργό εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν είναι τώρα μόνο ενεργό και αυτό αποδεικνύεται με τις υδροθερμικές καμινάδες που βρίσκονται στα 500 μέτρα βάθος.

«Εκπέμπουν αέρια τα οποία περιέχουν 99,9% διοξείδιο του άνθρακα και αυτό το λέμε τώρα με μετρήσεις, με δεδομένα. Έχουν θερμοκρασία αν ακουμπήσεις τις καμινάδες 230 βαθμούς Κελσίου και πρέπει να μελετάμε αυτές τις καμινάδες για να συνειδητοποιούμε το πώς κινούνται τα αέρια και τα υγρά μέσα σε ένα ηφαίστειο. Πριν λίγες μέρες μαζί με το Πολυτεχνείο, που ανήκει στην ίδια ομάδα, εμποτίσαμε ένα αυτόνομο ρομποτικό μηχάνημα μέσα στον Κολούμπο. Είδαμε αύξηση των αερίων, είδαμε μια μεγαλύτερη κινητικότητα που αυτό είναι λογικό λόγω του ότι υπάρχουν πάρα πάρα πολλοί σεισμοί. Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι μπορεί να έχουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχουμε μία υποθαλάσσια έκρηξη, γιατί η υποθαλάσσια έκρηξη του κόλπου το 1650 ήταν πάρα πολύ μεγάλη και ήταν καταστροφική. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να μελετάμε πολύ περισσότερα δεδομένα, να μιλάνε άνθρωποι που έχουμε κάνει θαλάσσια έρευνα τα τελευταία 20 χρόνια, έχουμε συλλέξει δεδομένα τώρα τον Δεκέμβριο πολύ πιο καινούργια, έχουμε χαρτογραφήσει όλα τα ρήγματα, όλα τα ρήγματα είναι χαρτογραφημένα με σεισμικές τομές. Αυτό που ζητάμε και ο πρωθυπουργός το έχει κατανοήσει και έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, είναι να παρακολουθείται πολύ στενά, έτσι ώστε αν διαπιστώσουμε οποιεσδήποτε αλλαγές στη χημική σύσταση των αερίων ή ότι κάτι συμβαίνει πολύ πιο έντονα στο υδροθερμικό του πεδίο, ναι, τότε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα» ανέφερε η κ. Νομικού.

«Όταν λοιπόν έχουμε αυτές τις αλλαγές θα πρέπει να τις συγκρίνουμε με δεδομένα που έχουμε σε περιορισμένες μετρήσεις. Δηλαδή θα πρέπει να δούμε αν έχει αυξηθεί, εάν έχει ελαττωθεί, εάν έχει αλλάξει η χημική σύσταση και όλα αυτά δεν είναι με μαγικό τρόπο που κάνουμε τις μετρήσεις και βγαίνουν κατευθείαν οι αναλύσεις. Γιατί πολλές φορές οι δημοσιογράφοι πιέζουν να πούμε, θέλουν κάποιο νέο, εντάξει, ναι, αλλά είναι θαλάσσιος χώρος. Δηλαδή εχθές θέλαμε να πάμε στον Κολούμπο, αλλά δεν μπορούσαμε γιατί δεν ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες στη θάλασσα. Άρα είναι απαγορευτικό. Το προγραμματίζουμε για Σαββατοκύριακο» είπε καταλήγοντας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More