Ε.Ε: Επιδίωξη κοινής θέσης για τις συνομιλίες του ΟΗΕ στην COP27
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στη διαπραγματευτική τους θέση για τις φετινές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, συμπεριλαμβανομένου του επίμαχου ζητήματος της αποζημίωσης για τη ζημιά που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στους φτωχότερους στον κόσμο.
Η ΕΕ, η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπής αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, αντιμετωπίζει πιέσεις από τις αναπτυσσόμενες χώρες να αμβλύνει τη μακροχρόνια αντίσταση της για τις «απώλειες και ζημιές» που προκαλούνται από πλημμύρες, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και άλλες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Θα καταλήξουμε σε ιδέες για να διασφαλίσουμε ότι η προσαρμογή και η απώλεια και η ζημιά αντιμετωπίζονται με τρόπο που οι αναπτυσσόμενες χώρες θεωρούν θετικό. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό για την ΕΕ να παίξει αυτόν τον ρόλο», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΕ για την κλιματική πολιτική, Φρανς Τίμερμανς.
Ένα προσχέδιο διαπραγματευτικής θέσης της ΕΕ για τη σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών τον Νοέμβριο, την οποία οι υπουργοί κλίματος θα προσπαθήσουν να εγκρίνουν , δείχνει ότι το μπλοκ των 27 εθνών θα υποστηρίξει συνομιλίες για το θέμα στη σύνοδο COP27 στην Αίγυπτο.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς ακόμη και η τοποθέτηση του θέματος της απώλειας και της ζημίας στην ατζέντα της συνόδου κορυφής έχει αποδειχθεί αμφιλεγόμενη, δεδομένων των διαφορετικών απόψεων μεταξύ πλουσίων και φτωχών εθνών σχετικά με την κατεύθυνση που πρέπει να πάρουν αυτές οι συνομιλίες.
Ωστόσο, το προσχέδιο εγγράφου της ΕΕ, το οποίο είδε το Reuters, παραμένει ασαφές ως προς τα αποτελέσματα των συζητήσεων στη σύνοδο κορυφής στην παράκτια πόλη Σαρμ ελ Σέιχ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχουν 200 χώρες.
Οι αναπτυσσόμενες χώρες λένε ότι το COP27 θα πρέπει να δημιουργήσει ένα ταμείο για να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται από κλιματικά σοκ, όπως οι φετινές πλημμύρες στο Πακιστάν, που σκότωσαν σχεδόν 1.700 ανθρώπους.
Οι υπουργοί θα αποφασίσουν επίσης εάν η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί να αναβαθμίσει τον δικό της στόχο για την κλιματική αλλαγή για να τον καταστήσει πιο φιλόδοξο.
Σύμφωνα με ορισμένους διπλωμάτες, οι χώρες συνεχίζουν να διαφωνούν για το αν θα πρέπει να συμφωνήσουν σε αύξηση του στόχου μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία ή εάν θα έπρεπε προληπτικά να συμφωνήσουν στην αύξηση.
Πηγή:Reuters
Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More