Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ε. Γκουντούφας, γενικός δ/ντης δασών του ΥΠΕΝ: Προχωρούμε στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών – Δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν ελλείψεις δεκαετιών

Δηλώσεις για τις προσπάθειες της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε ο Διευθυντής Ε. Γκουντούφας σε συνέντευξη Τύπου για τα πύρινα μέτωπα.

Η συγκεκριμένη δασική υπηρεσία συμμετέχει και στις 3 φάσεις αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Τόσο στο επίπεδο των έργων πρόληψης όσο και με τις περιπολίες – καθημερινά κινούνται στα δασικά οικοσυστήματα περίπου 150 περίπολοι με 500 υπαλλήλους, που πολλαπλασιάζονται όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 5.

Επίσης συμμετέχει σε επίπεδο καταστολής παρέχοντας όλες τις απαραίτητες πληροφορίες στο ΠΣ σε ότι αφορά τα δασικά οικοσυστήματα, τη σύνθεσή τους, το ανάγλυφό τους, αλλά και στην αποκατάσταση μετά τις πυρκαγιές.

Ο κ. Γκουντούφας τόνισε την ιδιαιτερότητα και την κρισιμότητα του μοναδικού οικοσυστήματος της Δαδιάς για τη χώρα μας και παγκοσμίως και σημείωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε σε μέρος που δεν υπήρχε καμία ανθρώπινη δραστηριότητα, εντός του μεγάλου πυρήνα. Στόχος ήταν να μη φύγει προς το μικρό πυρήνα και να προστατευτούν οι οικισμοί Δαδιάς και Λευκίμμης. «Γι αυτό από την πρώτη στιγμή προχωρήσαμε και προχωρούμε στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, στην υλοτομία, στη διαπλάτυνση για να ελέγξουμε την κατάσταση» είπε.

Όσον αφορά στο μέτωπο της Πάρνηθας, σημείωσε: «Η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ανατολική – βορειανατολική πλευρά της ώστε να μη φτάσει στο κρίσιμο οικοσύστημα με τα έλατα. Οι δασικοί υπάλληλοι χρησιμοποιούν προωθητήρες του στρατού για να διαπλατύνουν υπάρχουσες αντιπυρικές ζώνες και δρόμους για να φτιάξουν άμυνες ζώνης και να περιορίσουν τη φωτιά».

Με παρόμοιο τρόπο σώθηκε χτες το περιαστικό δάσος στη Θήβα και στα Ψαχνά Ευβοίας, υποστήριξε.

Ο κ. Γκουντούφας ξεκαθάρισε ότι παρόλο που τα 2,5-3 τελευταία χρόνια γίνονται έργα πρόληψης περίπου 150 εκ. ευρώ, δεν είναι δυνατόν να θεραπευτούν ελλείψεις δεκαετιών.

Επίσης επισήμανε ότι ενώ η φωτιά θα εξελισσόταν ως έρπουσα σε καθαρισμένα δασικά οικοσυστήματα και θα περνούσε χωρίς να βλάψει τον άνω όροφο, οι ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες μετατρέπουν τις έρπουσες φωτιές σε επικόρυφες με καταστροφικά αποτελέσματα.

Σε Ρόδο, Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Κουβαρά, Σαρωνίδα, Λουτράκι και Αίγιο έχουν προχωρήσει οι προκαταρκτικές ενέργειες αποκατάστασης μετά τις μεγάλες πυρκαγιές, ενώ «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνδρομή και από τους ιδιωτικούς φορεία ώστε σύντομα να περάσουμε στην επόμενη φάση με το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και στη σύνταξη των διαχειριστικών μελετών» δήλωσε.

Δεν είναι τίποτα εύκολο, αλλά με σχεδιασμό και συνεργασία, όλα μπορεί να επιτευχθούν, κατέληξε.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More