Ευ. Λέκκας για φωτιά στη Ρόδο: Επιτυχημένες οι απομακρύνσεις των πολιτών – Τα αίτια της αναζωπύρωσης
Μιλώντας στην εκπομπή έκτακτης επικαιρότητας του ΕΡΤΝEWS TV, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής διαχείρισης καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ευθύμης Λέκκας, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η φωτιά στη Ρόδο βρέθηκε εκτός ελέγχου το Σάββατο και μαίνεται ανεξέλεγκτη στο κέντρο του νησιού, ενώ αναφέρθηκε και στις επιχειρήσεις εκκένωσης που εξελίχθηκαν σε πολλά χωριά του νησιού. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «καταρχάς θα πρέπει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή εξελίσσονται πολύ καλά οι συντονισμένες προσπάθειες τις οποίες επιβάλλει η έκτακτη ανάγκη, δηλαδή η απομάκρυνση των πολιτών, η απομάκρυνση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού που υπάρχουν στην περιοχή. Και για αυτό πρέπει να πούμε συγχαρητήρια και στην περιφέρεια αλλά και στο δήμο Ρόδου. Είναι περιορισμένες οι δύσκολες εικόνες που παρουσιάστηκαν, αλλά στο σύνολο θα πρέπει να πούμε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης ήταν μία επιχείρηση καλά οργανωμένη σίγουρα και μπορώ να πω ότι στέφθηκε από επιτυχία».
Σε σχέση με την αποστολή μηνυμάτων 112, είπε ότι «έστω και αν μερικές φορές το 112 ήταν υπερβολικό είχα δημοσιεύσει ένα πρόσφατο άρθρο στον Τύπο ότι επιβάλλεται να γίνεται στο σημείο δεν θα θρηνήσουμε θύματα, έστω και αν αυτή η απομάκρυνση πολλές φορές είναι υπερβολική».
Σε σχέση με τα αίτια της αναζωπύρωσης και τη δυσκολία κατάσβεσής της, τόνισε ότι «υπάρχει η φυσική διάσταση όλης της καταστροφής και η διαχείρισή της. Έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά δύσκολο πλαίσιο ανάπτυξης της πυρκαγιάς, ίσως το πιο δύσκολο που υπήρχε τα τελευταία χρόνια. Ποιο ήταν αυτό; Ήταν ένα πολύ πυκνό δάσος, στο οποίο δεν μπορεί να εισχωρήσει κανείς εύκολα. Και αυτό που λένε για καθαρισμός δασών λέγονται από ανθρώπους που δεν έχουν επισκεφθεί ένα πολύ πυκνό δάσος της τάξεως των 150 χιλιάδων στρεμμάτων περίπου στο οποίο δεν μπορείς να μπεις μέσα να κατασβέσεις, ένα δάσος που έχει πολλή καύσιμη ύλη, πολύ ψηλά δέντρα και στο οποίο υπήρχαν 10-15 εστίες. Σχετικά με τις εναέριες δυνάμεις έχουμε να κάνουμε με ένα μορφολογικό βύθισμα μεταξύ των βουνών, όπως του Προφήτη Ηλία, ένα βύθισμα το οποίο ήταν εξαιρετικά δυσμενές και στο οποίο υπήρχαν μεγάλες ασυνέχειες και ήταν δύσκολο ακόμα και να πετάξει κάνεις κοντά με το αεροπλάνο πάνω από αυτό το βύθισμα. Έχουμε να κάνουμε με εξαιρετικά δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες σε αυτό το όμορφο νησί της Ρόδου».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More