Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευ. Βενέτης: Ο πόλεμος της Ρωσίας και της Κίνας με το δολάριο

Η εμπλοκή της Ρωσίας στη σύγκρουση της Ουκρανίας είναι πολυδιάστατη, με γεωπολιτικούς στόχους που εκτείνονται από τη διασφάλιση των στρατηγικών συμφερόντων της στην Ανατολική Ευρώπη ως τη μείωση της εξάρτησής της από το λεγόμενο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Μέσω της σύγκρουσης, η Ρωσία κι η Κίνα έχουν κατορθώσει να αποδυναμώσουν μερικώς το δολάριο και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα εναλλακτικό παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Ένας τρόπος με τον οποίο η Ρωσία μπόρεσε να το πετύχει αυτό είναι η διεξαγωγή εκστρατείας για τη μείωση του ρόλου του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, για παράδειγμα, ώθησαν τη Ρωσία να αναζητήσει εναλλακτικά νομίσματα για το εμπόριο. Η κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο το καθιστά παραδοσιακά το προτιμώμενο νόμισμα για τις διεθνείς συναλλαγές. Ωστόσο, οι προσπάθειες της Ρωσίας να προωθήσει τη χρήση του δικού της νομίσματος, του ρουβλίου, βοήθησαν στη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης έναντι του δολαρίου. Αυτό έχει φανεί στις συμφωνίες της Ρωσίας με την Κίνα, όπου οι δύο χώρες διεξήγαγαν εμπορικές συναλλαγές στα αντίστοιχα νομίσματά τους, παρακάμπτοντας τη χρήση του δολαρίου.

Δρ. Ευάγγελος Βενέτης – Ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μ. Ανατολής

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία έδωσε στην Μόσχα και το Πεκίνο την ευκαιρία να ακολουθήσουν μια πιο επιθετική στάση κατά του λεγόμενου διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος και να χρησιμοποιήσει τη σύγκρουση ως μέσο υπονόμευσης της κυριαρχίας του δολαρίου διεθνώς. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να ιδρύσουν την Νέα Τράπεζα Ανάπτυξης BRICS, η οποία προορίζεται να προσφέρει μια εναλλακτική λύση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Παγκόσμια Τράπεζα. Η τράπεζα παρέχει δάνεια σε αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς και αναπτυσσόμενες χώρες και σκοπεύει να προωθήσει μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των χωρών BRICS.

Επιπλέον, η εμπλοκή της Ρωσίας στη σύγκρουση της Ουκρανίας της έδωσε επίσης την ευκαιρία να αποδυναμώσει το δολάριο απειλώντας να πουλήσει τα αμερικανικά ομόλογα του Δημοσίου. Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου θεωρούνται παραδοσιακά ως ένα ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές, με πολλές χώρες να διατηρούν σημαντικά αποθέματά τους. Ωστόσο, οι απειλές της Ρωσίας να πουλήσει τα αμερικανικά ομόλογα του Δημοσίου προκάλεσαν ανησυχία στους επενδυτές, αποδυναμώνοντας δυνητικά την αξία του δολαρίου.

Εν γένει, πέραν των όποιων προκλήσεων συνδέονται με τη δημιουργία ενός πιο κατακερματισμένου χρηματοπιστωτικού συστήματος, κι ενώ η Ρωσία και η Κίνα δεν έχουν δηλώσει ρητά ότι δημιουργούν ένα εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα, οι ενέργειές τους υποδηλώνουν ότι διερευνούν εναλλακτικές χρηματοοικονομικές επιλογές για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το μονοπωλιακό διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, τοποτηρητής του οποίου είναι οι ΗΠΑ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More