Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωπαϊκή ανησυχία για την ενεργειακή ανεπάρκεια – Έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στη Γερμανία

Οι Γερμανοί δεν έχουν μόνο την αγωνία αν ο Πούτιν θα ξανανοίξει τον Nord Stream 1 μετά το δεκαήμερο της συντήρησης του αγωγού, αλλά τον έντονο φόβο ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι από τους δυσκολότερους. Με παγωνιά μέσα στα σπίτια, ανεργία και ακρίβεια.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι Δήμοι στη Γερμανία ξαναβγάζουν από τα συρτάρια τα σχέδια που είχαν ετοιμάσει για την υποδοχή προσφύγων το 2015, αυτή τη φορά για να βοηθήσουν τους δικούς τους πολίτες, που δεν θα έχουν φυσικό αέριο και ζεστό νερό. Θερμαινόμενοι χώροι, όπως γυμναστήρια και εκθεσιακά κέντρα θα ανοίξουν για ηλικιωμένους και οικογένειες. Στις πισίνες θα χαμηλώσει η θερμοκρασία, τα συντριβάνια θα κλείσουν και ο φωτισμός στους δημόσιους χώρους θα μειωθεί δραματικά για εξοικονόμηση ενέργειας.

To μεγάλο δίλημμα είναι ποιος θα έχει προτεραιότητα στα αποθέματα φυσικού αερίου, αν δεν φτάσουν τον στόχο του 90%. Τα σπίτια ή οι βιομηχανίες που θα κρατήσουν όρθια την οικονομία;

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι ενωμένοι θα ξεπεράσουν τις δυσκολίες του επόμενου χειμώνα. Η Γαλλία προετοιμάζεται να εφοδιάσει με φυσικό αέριο τη Γερμανία από τα αποθέματα της αν χρειαστεί, χωρίς όμως να παραμελήσει τις εσωτερικές ανάγκες της.

Για ενεργειακή διασύνδεση της Ευρώπης έκανε λόγο ο Ισπανός πρωθυπουργός, o οποίος θα επιβάλει προσωρινά νέους φόρους σε εταιρείες ενέργειας και τράπεζες, για να εισπράξει 7 δισεκατομμύρια ευρώ και να βοηθήσει τους Ισπανούς να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό.

Στις ελλείψεις στο φυσικό αέριο προστίθενται και τα προβλήματα στην τροφοδοσία με πετρέλαιο. Ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η ζήτηση θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά και την επόμενη χρονιά. Τα κράτη-μέλη του δεν είναι πρόθυμα να αυξήσουν την παραγωγή και θα δεχτούν νέες πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όταν επισκεφθεί την Σαουδική Αραβία την Παρασκευή.

Αν δεν υποκύψει ο ΟΠΕΚ, το 2023 η παγκόσμια αγορά θα ζητεί ένα εκατομμύριο βαρέλια περισσότερα από όσα θα παράγουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Επιμέλεια: Παντελής Γκόνος

Η γερμανική απάντηση στην ενεργειακή ανασφάλεια

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, νέοι προμηθευτές άμεσα και μαζική ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών μεσο-μακροπρόθεσμα είναι η συνταγή του Σολτς στην ενεργειακή κρίση.

Αλλά πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και τις αγωνίες του κόσμου για τον επερχόμενο χειμώνα. Ένα μεγάλο πακέτο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ εφαρμόζεται ήδη, μέρος αυτού του πακέτου είναι και το ενιαίο εισιτήριο των 9 ευρώ το μήνα για μετακινήσεις παγγερμανικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς αστικά και υπεραστικά, πλην της υπερταχείας. Αλλά μάλλον δεν θα είναι το τελευταίο.

Έρχεται νέο κύμα ανατιμήσεων, ο ίδιος ο Σολτς προειδοποιεί ότι οι ψηλές τιμές δεν θα πέσουν εύκολα. Και η πίεση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων εντείνεται και από τα κυβερνητικά κόμματα.

Σκέψεις γίνονται για παράδειγμα για ένα μπόνους εξοικονόμησης ενέργειας, είτε για τους πολίτες, είτε κυρίως για επιχειρήσεις που εξοικονομούν φυσικό αέριο.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν προετοίμασε επαρκώς τη χώρα για την κρίση φυσικού αερίου. Αλλά η εξάρτηση από τη Ρωσία είναι έργο παλαιότερων κυβερνήσεων.

Τώρα, και σε χρόνο ρεκόρ, η Γερμανία προχωρά στην κατασκευή τεσσάρων σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στα βόρεια παράλια της χώρας – δύο από αυτούς από Έλληνα εφοπλιστή που δραστηριοποιείται στη μεταφορά φυσικού αερίου.

Αλλά αυτά δεν λύνουν το άμεσο πρόβλημα αν σταματήσει στις 21 Ιουλίου η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου.

Ανταπόκριση από Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ενεργειακός κυκλώνας κατηγορίας 5

Στη δίνη ενός ενεργειακού κυκλώνα κατηγορίας 5 βρίσκεται η Ευρώπη εν αναμονή των αποφάσεων της Μόσχας για διακοπή η αποκατάσταση της ροής αερίου μετά τις 21 Ιουλίου. Αυτό είναι το πιο κρίσιμο δεκαήμερο από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης, 12 μήνες πριν.

Και τα νερά πράγματι είναι ταραγμένα και κινδυνεύουν να «πνίξουν» την ευρωπαϊκή οικονομία με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλούν στις τιμές προϊόντων, στην επάρκεια τροφίμων στην ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

«Η Ευρωπαϊκή οικονομία περιβάλλεται από αυξημένους κινδύνους. Απαιτούνται όμως ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ασφάλιση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Η Γαλλία προχωρά σε κρατικοποίηση της ούτως η άλλως υπό δημόσιο έλεγχο εταιρείας ενέργειας. Είχαμε μια ΔΕΗ η οποία δεν ήταν ιδιωτικοποιημένη. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το εάν το κράτος έχει ένα μοχλό για να μπορεί να ασκεί μια πολιτική κοινωνική στο μείζον θέμα της ενέργειας που είναι κοινωνικό αγαθό», σημειώνει η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου.

Η Ελλάδα δείχνει περισσότερο θωρακισμένη από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες καθώς τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ δείχνουν ενίσχυση της Ρεβυθούσας και του LNG, που κάλυψε το
44,5% των εισαγωγών με 39 φορτία που ήρθαν από 6 χώρες: κυρίως από τις ΗΠΑ, και δευτερευόντως από Αλγερία, Αίγυπτο, Νιγηρία, Ομάν και Ινδονησία.

Κατά 19,19% συνεισέφερε το αζέρικο αέριο μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Η διαφοροποίηση των προμηθευτών διέσωσε για την ώρα την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Αν όμως διακοπεί εντελώς η ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα επηρεάσουν και τη χώρα μας τα απόνερα από το ενεργειακό τσουνάμι.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More