Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωεκλογές 2024: Οι προκλήσεις για την Ελλάδα, οι διαφορετικές εκφάνσεις της Ακροδεξιάς και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Σταθερή οικονομία, πάταξη της ανεργίας και της ακρίβειας, περισσότερη ενασχόληση με την κλιματική αλλαγή, δικαιοσύνη αξιοπρέπεια, αξιολόγηση των πολιτών, περισσότερες θέσεις εργασίας, κοινή αγροτική πολιτική, ερωπαϊκό στρατό, εκδημοκρατισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και ασφάλεια, είναι ορισμένα από τα ζητήματα στα οποία περιμένουν λύσεις και απαντήσεις οι Έλληνες πολίτες από τις Ευρωεκλογές 2024, θεωρώντας αρκετοί από αυτούς ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μονόδρομος για την ευημερία στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Όπως τόνισε ο διακεκριμένος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, πρόεδρος του Δικαστηρίου της ΕΕ επί 12, κ. Βασίλης Σκουρής, στην εκπομπή της ΕΡΤ3 “Τριτολογίες”, μιλώντας ως ψηφοφόρος και ο ίδιος, δεν είναι απλό να ξεχωρίσει κανείς αυτούς που θα αποδώσουν στο έργο τους, ωστόσο, όπως είπε, υπάρχουν φωνές που επιμένουν στην υπογράμμιση των ευρωπαϊκών θεμάτων, οι οποίες πιστεύει ότι θα εισακουστούν.

“Το νομοθετικό έργο της Ευρώπης, μας αφορά άμεσα και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα, διότι κανονικά θα έπρεπε να μνημονεύεται πόσο σημαντική είναι η νομοθετική πρωτοβουλία της ΕΕ και πόσο η ευημερία μας συνδέεται άμεσα με αυτό που θα γίνει στην Ευρώπη”, επισήμανε ο κ. Σκουρής, ενώ πρόσθεσε ότι “από τη στιγμή που αποφασίζεις ότι είσαι μέλος της ΕΕ, πρέπει να ακολουθείς αυτό που θεσπίζεται και, αν δεν αντέχεις, ακολουθείς τον δρόμο του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αποχώρησε ως συνέπεια της αδυναμίας του να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.”

Σε ό,τι αφορά το όφελος του να είσαι μέλος της ΕΕ, ο κ. Σκουρής είπε ότι είναι ασφαλέστερο και πιο αποδοτικό να προσπαθείς να επιλύεις τα θέματά σου όχι μόνος σου αλλά με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των υπολοίπων.

Σχετικά με τη σχέση των Ελλήνων δικαστών με το Ευρωπαϊκό δικαστήριο, ο κ. Σκουρής σχολίασε ότι “δεν είναι πολύ στενή”, ενώ σε ό,τι αφορά τον ρόλο του, είπε ότι “είναι ο θεσμός που διασφαλίζει ότι η ΕΕ είναι κοινότητα δικαίου, η σημαντικότερη αρμοδιότητά του δε είναι ότι έρχεται σε βοήθεια των εθνικών δικαστηρίων για τη σωστή εφαρμογή του Ενωσιακού δικαίου…πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο εθνικός δικαστής έχει στα χέρια του ένα πολύ σημαντικό όπλο”.

“Αν και δικαιολογούνται οι μεγάλες ανησυχίες, είναι σημαντικό να ψηφίσουμε”, είπε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ σε ό,τι αφορά την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, σχολίασε ότι “πρέπει να σκεφθεί ο καθένας μας πολύ σοβαρά και να επιλέξει πολιτικές ομάδες που έχουν δοκιμαστεί και οι οποίες συνεργάζονται, γεγονός που, με μία μεγάλη άνοδο της Ακροδεξιάς, μπορεί να μην είναι εφικτό… να μην φτάσουμε στο σημείο να μην είναι εύκολο να σχηματιστεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.”

Η άνοδος της Ακροδεξιάς, είναι μία κατάσταση που βλέπουμε να εξελίσσεται σταδιακά εδώ και χρόνια, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι που οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση…όταν το σύστημα αποτυγχάνει πολλοί οδηγούνται στα άκρα, τόνισε ο κ. Σταύρος Κοντακτσής, Επικοινωνιολόγος.

Στη σημασία των Ευρωεκλογών 2024, αναφέρθηκε ο κ. Μάνος Καραγιάννης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς αυτές θα καθορίσουν την πορεία της Ευρώπης τα επόμενα πέντε χρόνια, σε μία χρονική συγκυρία στην οποία η Ευρώπη παίζει όλο και μικρότερο ρόλο στο διεθνές σύστημα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον ανταγωνισμό της Κίνας, την πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ κα.

Όπως είπε, ο ίδιος δεν συμμερίζεται απόλυτα το όρο της Ακροδεξιάς, καθώς “υπάρχουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις του φαινομένου, όπως το κόμμα της Μελόνι στην Ιταλία που προέρχεται από νεοφασιστικές οργανώσεις, η Λεπέν στη Γαλλία, το υπερσυντηρητικό VOX στην Ισπανία που έχει σχέση με το παλιό καθεστώς του Φράνκο…σε κάθε χώρα τα ακροδεξιά κόμματα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και, κάθε φορά πρέπει να βλέπουμε πώς ορίζεται η ιδεολογία τους, δεν είναι ένας ομοιόμορφος χώρος”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More