Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωεκλογές 2024 – Εκπρ. Τύπου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο ΕΡΤNews: Αναμένουμε περισσότερους ψηφοφόρους σε σχέση με το 2019

«Νομίζω ότι θα υπάρχουν περισσότεροι ψηφοφόροι σε σχέση με πριν από πέντε έτη», επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jaume Duch, μιλώντας απο τις Βρυξέλλες στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Ανάλυσέ το» και τον Γιώργο Κουβαρά, αναφερόμενος στην αξία της συμμετοχής στις Ευρωεκλογές και στις προσδοκίες που υπάρχουν.

«Στην πραγματικότητα, το 2019, υπήρχε μια τεράστια αύξηση πάνω από 9% και περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη ψήφισαν παρά απείχαν. Φέτος, εάν δούμε τις έρευνες -για παράδειγμα, το Ευρωβαρόμετρο- ναι, θα μπορούσαμε να αναμένουμε μια δεύτερη αύξηση» πρόσθεσε σχετικά.

Στο ερώτημα γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε μια εκστρατεία σχετικά με τη δημοκρατία, αντί για την ανάπτυξη και την ευημερία, ανέφερε:

«Στην πραγματικότητα η δημοκρατία επηρεάζει τα πάντα. Δηλαδή, πολλές σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών για τη διεύρυνση, για την ευρωπαϊκή αυτονομία, για την άμυνα και ασφάλεια, για το περιβάλλον, για τη μετανάστευση, για την ισότητα των φύλων. Αλλά όλες αυτές οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με πολύ δημοκρατικό τρόπο και ίσως ο πιο δημοκρατικός θεσμός στην Ευρώπη είναι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο διότι είναι ο θεσμός που εκλέγεται από τους πολίτες.

Ταυτοχρόνως, βλέπουμε ότι η δημοκρατία απειλείται σε κάποιες χώρες εκτός ΕΕ. Έχουμε δει ότι η τάση είναι αρνητική τα τελευταία χρόνια.

Συνεπώς όταν έρχονται εκλογές είναι μια καλή στιγμή να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι οι εκλογές είναι η τέλεια περίσταση για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία και να την καταστήσουμε ισχυρότερη».

Στο γιατί επελέγη να τροφοδοτηθούν οι νέοι μέσω των ιστοριών των παππούδων και γιαγιάδων, στην καμπάνια για τις ευρωεκλογές που δημοσιοποιήθηκε, σημείωσε:

«Υπάρχει ένα συναισθηματικό σύνδρομο μεταξύ παππούδων και εγγονιών. Το βλέπετε αυτό σε πολλές πτυχές της ζωής μας.

Η επικοινωνία, τα μηνύματα μεταξύ παππούδων και εγγονών λειτουργούν καλά με πολλούς τρόπους και σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή μας.

Αυτή τη φορά πιστέψαμε το εξής: Ποια είναι η γενιά που έχει το ισχυρότερο μήνυμα να κομίσει σε σχέση με το τι σημαίνει να υπάρχει δημοκρατία; Προφανώς αυτή είναι η μεγαλύτερη. Η παλαιότερη γενιά – είναι οι άνθρωποι ή πολίτες οι οποίοι είχαν από πρώτο χέρι την εμπειρία τι σημαίνει να ζεις σε δημοκρατικό κόσμο και πώς να παλεύεις και πώς να ξαναμπεί η δημοκρατία στη ζωή μας. Αυτή είναι η στιγμή λοιπόν που οι παλαιότερες γενιές μπορούν να δώσουν τη φλόγα στους νέους. Σε εκείνους τους νέους που ίσως σκέφτονται ότι η δημοκρατία είναι εδώ, είναι δεδομένη, υπήρχε πάντα και θα είναι εδώ τα επόμενα χίλια χρόνια. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όχι. Τόσο η ενότητα όσο και η δημοκρατία είναι έννοιες που πρέπει να προστατεύουμε καθημερινά».

Στο ερώτημα αν υπάρχει μια εξήγηση γιατί υπάρχει τέτοια διακύμανση στη συμμετοχή μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών στις προηγούμενες εκλογές, δεδομένου ότι η αποχή ποικίλλει από 11% σε 17%, υπογράμμισε: δ

«Συνδέεται με τις εθνικές ιδιαιτερότητες κάθε χώρας.

Υπάρχουν χώρες όπου το επίπεδο συμμετοχής είναι πάντα χαμηλότερο σε σχέση με άλλες χώρες, όχι μόνο στις ευρωεκλογές, αλλά και στις εθνικές εκλογές ή στις προεδρικές εκλογές. Είναι χώρες όπου 45% – 50% το πολύ των ανθρώπων ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές και προφανώς δεν μπορούμε να αναμένουμε μεγαλύτερη προσέλευση στις ευρωπαϊκές εκλογές.

Αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε και μια θετική τάση. Δηλαδή σε αυτές τις χώρες ή σε κάποιες χώρες στο ανατολικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ίσως για ιστορικούς λόγους να είχαν κάποιες δυσκολίες να ψηφίζουν συνεχώς ψηφίζουν ολοένα και περισσότερο, τώρα πια κάποιες φορές, όταν βλέπουν ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική επιλογή, η οποία πρέπει να γίνει, τότε οι άνθρωποι μαζικά πηγαίνουν στις κάλπες.

Κοιτάξτε, για παράδειγμα, τι έγινε στην Πολωνία στο τέλος του προηγούμενου έτους. Πάνω από 75% των ανθρώπων ψήφισαν κυρίως νέοι άνθρωποι, γυναίκες και αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι οι άνθρωποι είδαν τις διαφορές μεταξύ του να πάμε στις κάλπες και του να μην πάμε.

Αλλά πιστεύω ότι όταν έρθουν οι εκλογές, όλοι οι θεσμοί, εσείς, τα μέσα ενημέρωσης, η κοινωνία των πολιτών, όλοι, έχουμε την κοινή ευθύνη να πούμε στους πολίτες ότι η ψήφος είναι ένα προνόμιο και ταυτόχρονα είναι καθήκον. Υπάρχουν πάρα πολλές χώρες στον κόσμο όπου οι άνθρωποι θα ήθελαν να ψηφίσουν και δεν μπορούν».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More