«Ευάλωτη Γη», η έκδοση για τα 50 χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
Από την περιοχή της Πλάκας που κινδύνευσε να κατεδαφιστεί πριν από μερικές δεκαετίες, μέχρι την αναστήλωση της Βυζαντινής εκκλησίας του Χορτιάτη, την Πρέσπα, το θαλάσσιο Πάρκο Αλονήσου και την πρόσφατη απόφαση για την προστασία της Ακρόπολης από πανύψηλα κτίρια, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), στα 50 χρόνια από την ίδρυσή της, έχει πρωτοστατήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών που συνέβαλαν στη διάσωση και ανάπτυξη πολλών περιοχών και κτιρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
«Το έργο και η προσφορά της ΕΛΛΕΤ στα 50 χρόνια της δραστηριοποίησής της είναι, ομολογουμένως, εντυπωσιακά, εκτεινόμενα και στις δύο όψεις της προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικό και ανθρωπογενές», αναφέρει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον χαιρετισμό της στην επετειακή έκδοση της ΕΛΛΕΤ με τίτλο «Ευάλωτη Γη», που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Σε πολλές μάλιστα από τις δίκες, στις οποίες η Εταιρεία υπήρξε διάδικος, η κ. Σακελλαροπούλου μετείχε και η ίδια είτε ως Εισηγήτρια είτε ως Πρόεδρος, όπως στην υπόθεση σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου που απασχόλησε περίπου για δύο δεκαετίες το ΣτΕ, την προστασία των διατηρητέων στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου κατά την κατασκευή του νέου μουσείου της Ακρόπολης, την προστασία της φυσιογνωμίας του οικισμού της Ύδρας, την προστασία των υγροβιότοπων δέλτα Νέστου, λίμνης Βιστωνίδας, λίμνης Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους και της άδειας ανέγερσης ξενοδοχείου πλησίον της Ακρόπολης.
Παρουσιάζοντας την έκδοση «Ευάλωτη Γη», η πρόεδρος και ιδρύτρια -μαζί με τον Κώστα Καρρά- της Εταιρείας, Λυδία Καρρά, έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Εταιρείας και στις δράσεις της.
Στο σημείωμά της στο βιβλίο, η κ. Καρρά τονίζει τις «νίκες», όπως λέει, όπως στην περίπτωση της Ακρόπολης, ενώ αναφέρεται και στις «ήττες», που γνώρισε η ΕΛΛΕΤ, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη Βενιζέλου και «στην υποβάθμιση των μοναδικών αρχαιοτήτων της Θεσσαλονίκης παρά τη διεθνή κατακραυγή».
Στο σχετικό κείμενο του βιβλίου, η Κλεοπάτρα Θεολογίδου, αρχιτέκτων-αναστηλώτρια, πρώην πρόεδρος του παραρτήματος της ΕΛΛΕΤ στη Θεσσαλονίκη και ο Ανδρέας Ζομπανάκης, επιχειρηματίας μέλος του ΔΣ της ΕΛΛΕΤ, σημειώνουν μεταξύ άλλων:
“H αφαίρεση αυτών των ευρημάτων από το πλαίσιό τους είναι μια καθόλου απαραίτητη πράξη βανδαλισμού. Είναι κάτι απλά απαράδεκτο στα μάτια της διεθνούς κοινότητας των ειδικών, όπως αποδεικνύεται από την άμεση έκκληση πολλών Βυζαντινολόγων και αρχαιολόγων από την Ελλάδα και τον κόσμο ολόκληρο. Η απομάκρυνση των ευρημάτων από την πλατεία Βενιζέλου στο όνομα της σκοπιμότητας αποτελεί ήττα για όλους μας”, αναφέρουν. Ο Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής Αρχαιολογίας, παρουσιάζοντας το βιβλίο τόνισε ότι ο ιδρυτής της Εταιρίας, Κώστας Καρράς, «έφυγε από τη ζωή βαθιά πικραμένος για την υπόθεση της Βενιζέλου».
Περιβάλλον και πολιτιστική κληρονομιά
Απόλυτη προτεραιότητα της Εταιρίας είναι τα θέματα περιβάλλοντος, καθώς όπως τονίζει στο βιβλίο η κ. Καρρά, η κλιματική αλλαγή χτυπάει την πόρτα μας και κανείς δεν είναι ασφαλής.
«Η ΕΛΛΕΤ εξακολουθεί να πιστεύει στην αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, άρρηκτα συνδεδεμένης με το περιβάλλον, όχι ως πολυτέλεια αλλά ως βασικό υπαρξιακό στήριγμα στον άνθρωπο, ιδιαίτερα σε εποχή οικολογικής κρίσης», σημειώνει, ενώ ο κ. Θέμελης τόνισε ότι «οι πολίτες έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να ενδιαφέρονται για το περιβάλλον που θα ζήσουν τα παιδιά τους».
Στην εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Σάκης Μουμτζής, αρθρογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή», ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, σημείωσε ότι το βιβλίο αυτό πρέπει να το διαβάσει ο καθένας «και κυρίως οι υπουργοί», όπως τόνισε, κι έκανε ειδική αναφορά στον ιδρυτή της Εταιρείας Κώστα Καρρά και την αισθητική του.
Στους σκοπούς της ΕΛΛΕΤ, αναφέρθηκε ο Κώστας Τοκμακίδης, πρόεδρος Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ, τονίζοντας ότι «στόχος της είναι να συμβάλει με κάθε νόμιμο μέσο στην προστασία και διατήρηση της φυσικής και ανθροπογενούς κληρονομιάς».
Νέοι από τα Βαλκάνια στις Πρέσπες
Με πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ βρέθηκαν πριν από λίγες ημέρες στις Πρέσπες δέκα νέοι από διάφορες χώρες των Βαλκανίων, οι οποίοι, όπως σημείωσε ο Κώστας Σταματόπουλος, α’ αντιπρόεδρος της Εταιρείας, δούλεψαν μαζί για να φτιάξουν ένα σχέδιο ευαισθητοποίησης για τους νέους των Βαλκανίων γύρω από το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More