Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΤ Αρχείο: Χάρης Καμπουρίδης, 1950 – 2022

Στις 20 Οκτωβρίου 2022 έφυγε από τη ζωή ο σημειολόγος, ιστορικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων Χάρης Καμπουρίδης.

Γεννημένος το 1950 στην Κομοτηνή, ξεκίνησε την καριέρα του ως τεχνοκριτικός στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» το 1975. Αρθρογραφούσε για τα εικαστικά δρώμενα στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο. Συνεργάστηκε με τις σειρές της ΕΡΤ «Παρασκήνιο», «Περισκόπιο», «Ελλάδα: δέκα ζωγραφικές εποχές» καθώς και με την Ελληνική Ραδιοφωνία. Διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής Επικοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο καθώς και επιστημονικός ερευνητής σε διάφορους φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει επεισόδιο της εκπομπής «Φανταστικό Μουσείο»,  παραγωγής 1997, με καλεσμένο τον Καμπουρίδη.

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
ΧΑΡΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ

(video)

Το «Φανταστικό Μουσείο» είναι σειρά εκπομπών πολιτιστικού περιεχομένου μέσω της οποίας ο  τεχνοκριτικός Μάνος Στεφανίδης επιχειρεί να καταστήσει ορατή την αθέατη πλευρά γνωστών προσωπικοτήτων της χώρας από το χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης και της πολιτικής.

Στο συγκεκριμένο επεισόδιο ο  Στεφανίδης συζητά με τον Καμπουρίδη για το πώς εκείνος αντιλαμβάνεται την έννοια του «φανταστικού μουσείου», εστιάζοντας στην εποχή του διαδικτύου. Ο Καμπουρίδης μιλά για την «Κιβωτό του Νώε», για την έννοια του χρόνου, αλλά και για την εξατομίκευση, τη διάσωση και την αποθήκευση του περιεχομένου λίγο πριν την έλευση της νέας χιλιετίας.  Μιλώντας ακόμη για το φανταστικό μουσείο ως «νοητική κατασκευή» προβληματίζεται σχετικά με συνιστώσες της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ποιο περιεχόμενο θα επιλεγεί προς διάσωση, με ποιον παραλήπτη;

Στη συνέχεια ο Καμπουρίδης παραθέτει σταδιακά τα αντικείμενα που  επιθυμεί να διασώσει στο φανταστικό του μουσείο τα οποία προέρχονται από διαφορετικές εκφάνσεις της ανθρώπινης δράσης όπως η τέχνη, η επιστήμη, κ.α :  το έργο της Mary Shelley «Frankenstein», τα έργα του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιξτίνα, το έργο του εικαστικού Άγγελου Παπαδημητρίου, μια σκηνή από την «Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλευ Κιούμπρικ, σκηνή από την βίντεο- κάλυψη της αποστολής «Απόλλων 11» και την προσεδάφιση του Νηλ Άρμστρονγκ στη Σελήνη, το έργο «Μελαγχολία» του Albrecht Dürer, το «Ο Γάμος των Αρνολφίνι» του Jan van Eyck, η ταινία «Rail window» του Alfred Hitchcock. Ακόμη, εντάσει το έργο των Ελλήνων εικαστικών Φώτη Κόντογλου, Αχιλλέα Δρούγκα και Σπύρου Βασιλείου, την πρώτη φωτογραφία του Λουί Νταγκέρ (δαγκεροτυπία), και πολλά ακόμη τεχνουργήματα ή όπως τα ονομάζει «εργαλεία απεικόνισης».

Στη συζήτηση αναφέρονται σημαντικοί λογοτέχνες, δημιουργοί και θεωρητικοι της σύγχρονης κουλτούρας όπως ο Walter Benjamin και το έργο του γύρω από την αυθεντικότητα και την αύρα του έργου τέχνης,  ενώ σε όλη τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται αποσπάσματα από έργα εικονικής πραγματικότητας και από τις κινηματογραφικές ταινίες που αναφέρονται. Τέλος προβάλλονται αρκετά πλάνα από την οθόνη του λάπτοπ του Καμπουρίδη ο οποίος περιηγείται σε ψηφιακή βιβλιοθήκη στο διαδίκτυο μέσα από το Netscape, χαρακτηριστικό browser της εποχής.

Σκηνοθεσία: Μάνθος Σαντοριναίος

Επιμέλεια και παρουσίαση: Μάνος Στεφανίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Κώστας Δεληγιάννης

Παραγωγή: Ντοντό Σαντοριναίου – Εικόνα

Ημερομηνία πρώτης τηλεοπτικής προβολής: 20/11/1997

Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Νικόλαος Βογιατζής

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More