Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΡΤ Αρχείο: Ο Γιάννης Ρίτσος μιλάει στην ΕΡΤ την Πρωτομαγιά του 1984

Ο Γιάννης Ρίτσος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 11 Νοεμβρίου του 1990. Ο κορυφαίος ποιητής γεννήθηκε την 1η Μαΐου 1909 στη Μονεμβασιά, μια μέρα που ταυτισμένη με την Άνοιξη και τον αγώνα του εργατικού κινήματος, ιδέες και σύμβολα που απέκτησαν κεντρική θέση στο ποιητικό του έργο. Ο Γιάννης Ρίτσος στη διάρκεια της ζωής του δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές, με τα έργα του ”Επιτάφιος”  (1936), ”Η Σονάτα του Σεληνόφωτος” και  ”Ρωμιοσύνη” (1956) να ξεχωρίζουν. Έγραψε ακόμη είκοσι δύο μυθιστορήματα1 θεατρικό έργο και διάφορες μελέτες. 

Παράλληλα, έλαβε πάρα πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μεταξύ των οποίων και το Πρώτο Κρατικό Βραβείο ποίησης για το έργο του “Η Σονάτα του σεληνόφωτος” (1956), το Μέγα διεθνές βραβείο ποίησης (Βέλγιο, 1972), το Διεθνές βραβείο “Γκεόργκι Δημητρώφ”  (Βουλγαρία, 1975), το Mέγα βραβείο ποίησης “Αλφρέ ντε Βινύ” (Γαλλία, 1975), το “Βραβείο Ειρήνης του Λένιν”  (ΕΣΣΔ, 1977) κ.ά.

Επιπλέον, ο Γιάννης Ρίτσος βίωσε διώξεις και εκτοπισμούς λόγω της ιδεολογίας του μιας και υπήρξε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας  και αργότερα της ΕΔΑ  (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά) όταν το ΚΚΕ βρισκόταν στην παρανομία. Λόγω της  αριστερής του ιδεολογίας βρέθηκε  κρατούμενος σε διάφορους τόπους εξορίας, όπως τη Μακρόνησο, τον Άη Στράτη, και τη Λήμνο (1948-1951) ενώ και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών εξορίστηκε στη Γυάρο, τη Λέρο και τη Σάμο.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει συνέντευξη που παραχώρησε ο σπουδαίος ποιητής στην δημοσιογράφο της ΕΡΤ-1 Δήμητρα Γκουντούνα το 1984. Την ίδια χρονιά  ανακηρύχτηκε  Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Karl Marx της Λειψίας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΡΙΤΣΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΤ

Ειδικότερα, η παρούσα συνέντευξη του Γιάννη Ρίτσου παραχωρήθηκε στα πλαίσια της σειράς ενημερωτικών εκπομπών για θέματα πολιτισμού ”Έκτακτη Έκδοση” της δημοσιογράφου Δήμητρας Γκουντούνα την Πρωτομαγιά του 1984. Αρχικά, ο ποιητής λέει πως το γεγονός ότι γεννήθηκε την Πρωτομαγιά του έδωσε μια ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους του και ιδιαίτερα στην εργατική τάξη. Επίσης, μιλά για την πανεργατική απεργία της Θεσσαλονίκης του 1936, η οποία κατά την άποψή του αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη έξαρση του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και σφράγισε την ποίησή του μιας και μετά από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε αυτή συνέθεσε τον ‘‘Επιτάφιο” μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα.

Έπειτα, ο Γιάννης Ρίτσος αναφέρει την αγάπη του ελληνικού λαού προς το πρόσωπό του ως το πιο σπουδαίο βραβείο που του έχει δοθεί παρά τις πάρα πολλές διακρίσεις και τα υπόλοιπα λογοτεχνικά βραβεία που έχει λάβει. Ακόμη, λέει πως δεν τον ενδιέφερε ποτέ  να κερδίσει Βραβείο Νόμπελ.

Στην συνέχεια, ο ποιητής μιλά για τη θέση και τον συμβολισμό της Άνοιξης στο έργο του. Επίσης, τονίζει πως αξίζει να αγωνιζόμαστε για να βελτιώσουμε τη ζωή μας και θεωρεί πως ο ρόλος του ποιητή είναι να δείχνει και τις φωτεινές στιγμές της ζωής και  όχι μόνο την παραίτηση και το σκοτάδι. Συνεχίζει στέλνοντας το δικό του μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά, τη ζωή γενικότερα και τις εργατικές διεκδικήσεις. Αμέσως μετά διαβάζει αποσπάσματα από το έργο του ”Επιτάφιος”. Τέλος, στέλνει το δικό του μήνυμα για το εργατικό κίνημα.

Έτος Παραγωγής: 1984
Δημοσιογράφος: Δήμητρα Γκουντούνα
Τομέας Ενημέρωσης ΕΡΤ-1

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Δαμιανός Αγραβαράς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More