ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Χορν (video)
ΕΡΤ ΑρχείοΟ Δημήτρης Χορν γεννήθηκε το 1921 στην Αθήνα. Γιος του γνωστού θεατρικού συγγραφέα Παντελή Χορν, ο Δημήτρης Χορν μεγάλωσε μέσα στο θέατρο, μπήκε το 1937 στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου και μαθήτευσε δίπλα στον Δημήτρη Ροντήρη.
Εμφανίζεται στη σκηνή ως ηθοποιός για πρώτη φορά επισήμως το 1940 στο Βασιλικό Θέατρο, με την οπερέτα του Στράους «Η Νυχτερίδα». Πρωταγωνίστησε στο θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο «Θέατρο Ρεξ» και το 1944 μαζί με τη Μαίρη Αρώνη και τη Βάσω Μανωλίδου φτιάχνει δικό του θίασο. Το 1945 συνεργάζεται με τη Μελίνα Μερκούρη, και κατά την περίοδο 1946-1950 με το «Βασιλικό Θέατρο». Το 1952 μετά από σχεδόν δύο χρόνια στο εξωτερικό για θεατρικές σπουδές, επιστρέφει στην Ελλάδα και συνεργάζεται με την Έλλη Λαμπέτη μέχρι και το 1959 με δικό τους θίασο και σημαντικές παραστάσεις όπως «Βαθιά γαλάζια θάλασσα», «Ξενοδοχείο η ευτυχία», «Νόρα ή Το σπίτι της κούκλας», «Ο βροχοποιός», «Νυφικό Κρεβάτι» και «Το παιχνίδι της Μοναξιάς».
Εμφανίστηκε σε 10 κινηματογραφικές ταινίες, μεταξύ των οποίων «Ο μεθύστακας» (1950), «Κυριακάτικο Ξύπνημα» (1954), «Κάλπικη λίρα» (1954), «Το κορίτσι με τα μαύρα» (1956), «Μια ζωή την έχουμε» (1958), «Μια του κλέφτη» (1960) και «Αλίμονο στους νέους» (1961), προσφέροντας πάντα εξαιρετικές ερμηνείες. Στο ραδιόφωνο συνεργάστηκε με τον Κώστα Πρετεντέρη παρουσιάζοντας εβδομαδιαίες πεντάλεπτες εκπομπές με τίτλο «Ο Ταχυδρόμος έφτασε» και συμμετείχε σε δεκάδες ραδιοφωνικά θεατρικά έργα. Κατά την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης (1974-1975) ο Δημήτρης Χορν διετέλεσε γενικός διευθυντής της ΕΡΤ.
Η θεατρική θητεία του Χορν διήρκεσε 45 χρόνια και ολοκληρώθηκε το 1984 με την τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο στην παράσταση «Αρχιμάστορας Σόλνες» του Ίψεν. Σε αυτή τη μεγάλη χρονική περίοδο οι ερμηνείες του Χορν υπήρξαν σταθερά μοναδικές και σημεία αναφοράς για το ελληνικό θέατρο σε έργα ελληνικού, ξένου, κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.
Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 25 ετών από το θάνατο του μεγάλου Δημήτρη Χορν, στις 16 Ιανουαρίου 1998, παρουσιάζει την εκπομπή:
ΑΝΘΡΩΠΟΙ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΝ
(video)
Το συγκεκριμένο επεισόδιο της εκπομπής «ΑΝΘΡΩΠΟΙ» της Σεμίνας Διγενή αποτελεί αφιέρωμα στον ηθοποιό Δημήτρη Χορν (1921-1998) έξι μέρες μετά το θάνατό του, στις 21/1/1998. Περιέχονται αποσπάσματα παλαιότερης προσωπικής συνέντευξης του ηθοποιού στη Διγενή. Η οποία δόθηκε στο σπίτι του πέντε χρόνια πριν. Ο Δημήτρης Χορν, με αυτοκριτική διάθεση μιλάει για τον εαυτό του, τη μοναξιά και τη μοναχικότητα, τις ιδιοτροπίες και τα ελαττώματά του, την αγάπη του για τη μουσική και το τσιγάρο, για την οικογένειά του και για το ξεκίνημα της θεατρικής του πορείας και τη σχέση του με το θέατρο, για τον εφήμερο χαρακτήρα του επαγγέλματος του ηθοποιού και για την αγάπη του για τον Άμλετ. Αναφέρεται σε νέους καλλιτέχνες, σε αγαπημένα του πρόσωπα, όπως η Μελίνα Μερκούρη και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά και στις γυναίκες της ζωής του: τη Ρίτα Φιλίππου, την Έλλη Λαμπέτη και την Άννα Γουλανδρή.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, γίνεται αναφορά στην καλλιτεχνική του διαδρομή στο θέατρο και τον κινηματογράφο μέσα από τα λόγια που έχουν πει για τον Χορν σημαντικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, παράλληλα με την προβολή δημοσιευμάτων και πρωτοσέλιδων στον Τύπο με αφορμή την είδηση του θανάτου του, σκιαγραφώντας έτσι το μέγεθος του υποκριτικού του ταλέντου, καθώς και πτυχές της ιδιωτικής του ζωής. Ο ηθοποιός Άρης Λεμπεσόπουλος από το «Απλό» θέατρο μιλάει για την προσωπικότητα και ειδικά για τη γενναιοδωρία του Δημήτρη Χορν.
Ακούγονται ηχητικά αποσπάσματα με τη φωνή του Μάνου Χατζιδάκι από τον πρόλογο της «Οδού Ονείρων» (1962), της Έλλης Λαμπέτη στο τραγούδι «Αγόρι μου που ‘σαι μακριά», από τη «Γλυκιά Ίρμα» και του Δημήτρη Χορν που ερμηνεύει το «Ποιος το ξέρει». Εκτός από το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, στην εκπομπή προβάλλονται σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε ο σπουδαίος ηθοποιός όπως, η «Κάλπικη Λίρα» (1954) και «Μια ζωή την έχουμε» (1955) του Γιώργου Τζαβέλλα, το «Κυριακάτικο Ξύπνημα» (1954) του Μιχάλη Κακογιάννη και «Αλίμονο στους νέους» (1961) του Αλέκου Σακελάριου.
Σκηνοθεσία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Αρχισυνταξία – παρουσίαση: ΣΕΜΙΝΑ ΔΙΓΕΝΗ
Πρώτη τηλεοπτική προβολή: 21 Ιανουαρίου 1998
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More