Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνολογία σύλληψη κίνησης των ταινιών Avatar για την ανίχνευση σπάνιων ασθενειών

Ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνολογία σύλληψης κίνησης που ζωντανεύει τους χαρακτήρες σε ταινίες όπως το Avatar, για να παρακολουθούν την εμφάνιση ασθενειών που επηρεάζουν την κίνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναλύει τις κινήσεις του σώματος και διαγιγνώσκει τις διαταραχές με διπλάσια ταχύτητα από τους πιο έμπειρους γιατρούς.

Η δρ Βαλέρια Ρικότι, μέλος της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε στο BBC ότι «έμεινε έκπληκτη από τα αποτελέσματα».

«Ο αντίκτυπος στη διάγνωση και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών θα μπορούσε να είναι τεράστιος», τόνισε.

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν το σύστημα εδώ και 10 χρόνια και το έχουν δοκιμάσει σε ασθενείς με αταξία του Φρίντριχ (FA) και μυϊκή δυστροφία Ντουσέν (DMD) σε δύο ξεχωριστές μελέτες.

Ο Άλντο Φαϊζάλ, καθηγητής στο Imperial College του Λονδίνου και ένας από τους επιστήμονες που ανέπτυξαν την ιδέα, δήλωσε ότι προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους διάγνωσης.

«Η νέα μας προσέγγιση ανιχνεύει λεπτές κινήσεις που οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντιληφθούν», εξήγησε. Έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις κλινικές δοκιμές καθώς και να βελτιώσει τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών», σημείωσε.

Έχει επίσης τη δυνατότητα να επιταχύνει τις δοκιμές φαρμάκων και να μειώσει το κόστος τους.

«Θα είμαστε σε θέση να δοκιμάζουμε περισσότερα φάρμακα με λιγότερους ασθενείς και με χαμηλότερο κόστος», δήλωσε η Πάολα Τζιούντι, επικεφαλής του Κέντρου Αταξίας του UCL.

«Αυτό θα προσελκύσει τη φαρμακευτική βιομηχανία να επενδύσει στις σπάνιες ασθένειες», πρόσθεσε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Φέστενσταϊν από το Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών του Συμβουλίου Ιατρικών Ερευνών του Λονδίνου, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.

«Αυτοί που θα ωφεληθούν από την έρευνά μας είναι οι ασθενείς, επειδή η τεχνολογία θα είναι σε θέση να βρει νέες θεραπείες πολύ πιο γρήγορα».

(THOMAS ANGUS/IMPERIAL COLLEGE)

Η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση της νόσου

Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία ούτε για την FA ούτε για την DMD και η έγκαιρη διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας για την παρακολούθησή τους. Η FA προσβάλλει έναν στους 50.000 ανθρώπους, ενώ η DMD προσβάλλει 20.000 παιδιά παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Η νέα τεχνολογία μπορεί να προσφέρει πολλές ελπίδες σε όσους πάσχουν από εξουθενωτικές γενετικές ασθένειες που δεν έχουν άμεσα διαθέσιμες θεραπείες, παρέχοντας έγκαιρη διάγνωση. Όσο νωρίτερα μπορεί να γίνει η διάγνωση τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουν οι ασθενείς να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις ασθένειές τους.

ΠΗΓΗ: BBC

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More