Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ερευνητές καλλιέργησαν λαχανικά με κερατίνη από μαλλιά

Μια ομάδα ερευνητών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Nanyang στη Σιγκαπούρη και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, καλλιεργεί φυλλώδη λαχανικά, ρόκα και κινέζικο λάχανο, χρησιμοποιώντας μαλλιά που έχουν συλλεχθεί από τα κομμωτήρια.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για τα θρεπτικά υποστρώματα που χρησιμοποιούνται στις αστικές καλλιέργειες, χρησιμοποιώντας κερατίνη που συνέλεξαν από μαλλιά.

Η κερατίνη είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που βρίσκεται στα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, καθώς και στο μαλλί των ζώων και στα φτερά των πτηνών. Ο καθηγητής Ng Kee Woei, αναπληρωτής πρόεδρος στη Σχολή Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του NTU και επικεφαλής της έρευνας, επεσήμανε ότι η κτηνοτροφία παράγει επίσης μεγάλες ποσότητες κερατίνης ως βιολογικά απόβλητα, επειδή βρίσκεται σε αφθονία στο μαλλί, τα κέρατα, τις οπλές και τα φτερά.

«Δεδομένου ότι η κερατίνη μπορεί να εξαχθεί από πολλούς τύπους αγροτικών αποβλήτων, η ανάπτυξη υδροπονικών υποστρωμάτων με βάση την κερατίνη θα μπορούσε να είναι μια σημαντική στρατηγική για την ανακύκλωση αγροτικών αποβλήτων ως μέρος της βιώσιμης γεωργίας», εξήγησε ο ερευνητής.

Οι αγρότες που ασχολούνται με την υδροπονική καλλιέργεια χρησιμοποιούν ένα υπόστρωμα που χρησιμεύει ως δομή στήριξης και ως χώρος αποθήκευσης θρεπτικών ουσιών και νερού. Τα υδροπονικά υποστρώματα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά στην αστική γεωργία για να διατηρούν το φυτό ριζωμένο στη θέση του και να απορροφούν το νερό που μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στα φυτά κάτω από το υπόστρωμα.

Οι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Nanyang συνέλεξαν κομμένα μαλλιά από κομμωτήρια, εξήγαγαν την κερατίνη από αυτά και στη συνέχεια τα ανακάτεψαν με ίνες κυτταρίνης από χαρτοπολτό ξύλου για να τα ενισχύσουν. Στη συνέχεια, καλλιέργησαν ρόκα και κινέζικο λάχανο (bok choy) χρησιμοποιώντας αυτή την σπογγώδη ουσία ως μέσο υδροπονικής ανάπτυξης.

Τι ανακάλυψε η ομάδα

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η σπογγώδης ουσία όχι μόνο στήριζε τα φυτά και ενίσχυε την ανάπτυξή τους, αλλά ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην αναρρόφηση και συγκράτηση του υδατικού θρεπτικού διαλύματος που χρησιμοποιείται στην υδροπονική καλλιέργεια. Πιο συγκεκριμένα, το υπόστρωμα ήταν σε θέση να συγκρατήσει 40 φορές το βάρος του σε νερό, ποσότητα συγκρίσιμη με εκείνη των σημερινών εμπορικών μέσων ανάπτυξης.

Επιπλέον, σε αντίθεση με τα συμβατικά μέσα ανάπτυξης, το υλικό με βάση την κερατίνη βιοδιασπάται πλήρως μέσα σε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες και μετατρέπεται σε λίπασμα για τα φυτά. Αν και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντικαθίσταται συχνότερα, οι ερευνητές σημείωσαν ότι το υλικό αυτό δεν θα μολύνει το περιβάλλον μετά την απόρριψή του.

Επιπλέον, σε σύγκριση με τα φυτά που αναπτύχθηκαν με συμβατικά μέσα, εκείνα που φυτεύτηκαν στην κερατίνη ανέπτυξαν μακρύτερες ρίζες που τους επέτρεπαν να απορροφήσουν περισσότερο νερό και θρεπτικά συστατικά.

«Δεδομένου ότι η κερατίνη μπορεί να εξαχθεί από πολλούς τύπους γεωργικών αποβλήτων, η ανάπτυξη υδροπονικών υποστρωμάτων με βάση την κερατίνη θα μπορούσε να είναι μια σημαντική στρατηγική για την ανακύκλωση των γεωργικών αποβλήτων ως μέρος της βιώσιμης γεωργίας», δήλωσε ο καθηγητής Ng Kee Woei.

ΠΗΓΗ: Tech Times

 

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More