Επιτυχείς οι πρώτες κλινικές δοκιμές θεραπείας κατά του άσθματος
Το άσθμα επηρεάζει περισσότερους από 250 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ευθύνεται για εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.
Τώρα, μια νέα, πιθανή μακροχρόνια θεραπεία δίνει ελπίδα, καθώς δεν αντιμετωπίζει απλώς τα συμπτώματα, αλλά στοχεύει σε μία από τις αιτίες που τα προκαλούν.
Η θεραπεία λειτουργεί εμποδίζοντας την κίνηση ενός τύπου βλαστικών κυττάρων που ονομάζονται περικύτταρα. Τα περικύτταρα που περιβάλλουν τα αιμοφόρα αγγεία, είναι γνωστό ότι περιορίζουν τους αεραγωγούς των ατόμων με άσθμα κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, καθιστώντας την αναπνοή πιο δύσκολη.
«Στοχεύοντας άμεσα στις αλλαγές στους αεραγωγούς, ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε τελικά να προσφέρει μια πιο μόνιμη και αποτελεσματική θεραπεία από τις ήδη διαθέσιμες, ιδίως για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα στεροειδή», εξήγησε η Τζιλ Τζόνσον, βιολόγος και φαρμακολόγος στο Πανεπιστήμιο Aston στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Στα άτομα με άσθμα, οι αεραγωγοί συστέλλονται, οδηγώντας σε δύσπνοια και συριγμό. Τα στεροειδή μπορούν να βοηθήσουν χαλαρώνοντας αυτούς τους αεραγωγούς και μειώνοντας τη φλεγμονή, αλλά δεν αποτελούν μακροπρόθεσμη ή μόνιμη λύση.
Εμποδίζοντας τα περικύτταρα να φτάσουν στα τοιχώματα των αεραγωγών – όπου μετατρέπονται σε μυϊκά κύτταρα και άλλα κύτταρα που κάνουν τους αεραγωγούς πιο παχείς και άκαμπτους – θα αντιμετώπιζε μία από τις βασικές αιτίες της δύσπνοιας.
Οι ερευνητές στόχευσαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται CXCL12. Στα πειράματα με ασθματικά ποντίκια, διαπίστωσαν ότι όταν μπλόκαραν την πρωτεΐνη αυτή, μειώθηκαν τα συμπτώματα μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ μετά από δυο εβδομάδες είχαν εξαφανιστεί πλήρως.
Τα ασθματικά ποντίκια που είχαν λάβει τη θεραπεία, είχαν λεπτότερα τοιχώματα των αεραγωγών. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο σημάδι για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, την οποία οι ερευνητές δοκίμασαν επίσης σε ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο.
Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι να γίνει διαθέσιμη αυτή η θεραπεία.
«Το έργο μας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προτού αρχίσουμε τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους», σημείωσε η Τζόνσον.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Respiratory Medicine».
ΠΗΓΗ: Science Alert
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More