Επιτροπή Μέτρων Εμπορικής Άμυνας: Κρίσιμη συνεδρίαση για την απάντηση της ΕΕ στους αμερικανικούς δασμούς
Σήμερα, 9 Απριλίου 2025, η Επιτροπή Μέτρων Εμπορικής Άμυνας (TDIC) καλείται να ψηφίσει επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή μέτρων ως απάντηση στους εισαγωγικούς δασμούς που επέβαλαν πρόσφατα οι Ηνωμένες Πολιτείες στην ΕΕ.
Η Επιτροπή Μέτρων Εμπορικής Άμυνας (Trade Defence Instruments Committee – TDIC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αποτελεί έναν κρίσιμο μηχανισμό για την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και εξωτερικές πιέσεις.
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος
Τι είναι η TDIC και πώς λειτουργεί;
Η TDIC είναι μια επιτροπή που απαρτίζεται από εκπροσώπους των 27 κρατών μελών της ΕΕ, συνήθως ειδικούς από τα εθνικά υπουργεία εμπορίου ή μόνιμους αντιπροσώπους στις Βρυξέλλες. Λειτουργεί υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προτείνει μέτρα και καθοδηγεί τη διαδικασία.
Ο ρόλος της είναι να εξετάζει και να εγκρίνει (ή να απορρίπτει) προτάσεις για εμπορικά αμυντικά μέτρα, όπως οι δασμοί αντιντάμπινγκ, οι αντισταθμιστικοί δασμοί ή μέτρα διασφάλισης, που στοχεύουν στην προστασία των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η διαδικασία ακολουθεί το πλαίσιο της «κομιτολογίας» της ΕΕ. Όταν η Επιτροπή προτείνει μέτρα –όπως στην τρέχουσα περίπτωση, ως αντίδραση στους αμερικανικούς δασμούς– η TDIC καλείται να δώσει τη γνώμη της.
Η ψηφοφορία γίνεται με ειδική πλειοψηφία: απαιτείται η υποστήριξη τουλάχιστον 55% των κρατών μελών (15 από τα 27), που να αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ. Εάν επιτευχθεί θετική γνώμη, η Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στην υιοθέτηση των μέτρων. Σε περίπτωση αδιεξόδου ή αρνητικής γνώμης, η πρόταση μπορεί να παραπεμφθεί σε επιτροπή έφεσης για περαιτέρω εξέταση.
Η TDIC δεν περιορίζεται μόνο στην έγκριση μέτρων. Εξετάζει επίσης τη συμμόρφωση με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και εφαρμόζει το «τεστ συμφέροντος της Ένωσης», διασφαλίζοντας ότι τα μέτρα εξυπηρετούν το ευρύτερο καλό της ΕΕ, όχι μόνο μιας συγκεκριμένης βιομηχανίας. Αυτό περιλαμβάνει την εξισορρόπηση των συμφερόντων παραγωγών, εισαγωγέων και καταναλωτών.
Το πλαίσιο της σημερινής ψηφοφορίας
Η σημερινή συνεδρίαση της TDIC έρχεται ως απάντηση στους πρόσφατους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως χάλυβα, αλουμίνιο και άλλα αγαθά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώντας αυτούς τους δασμούς «άδικους και παράνομους» υπό τους κανόνες του ΠΟΕ, προτείνει αντίμετρα, με δασμούς 25% σε επιλεγμένα αμερικανικά προϊόντα.
Η πρόταση αυτή, που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, 7 Απριλίου 2025, περιλαμβάνει μια σειρά αγαθών, αν και ορισμένα, όπως το μπέρμπον, το κρασί και τα γαλακτοκομικά, αποκλείστηκαν μετά από πιέσεις κρατών μελών και απειλές για αντίποινα από τις ΗΠΑ.
Η ψηφοφορία της TDIC θα καθορίσει εάν αυτά τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν. Εάν εγκριθούν, τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ σε δύο φάσεις: ένα μικρότερο μέρος στις 15 Απριλίου και το υπόλοιπο έναν μήνα αργότερα.
Η επιτροπή TDIC ενδέχεται να συνεδριάσει για πολλές ώρες εάν δεν υπάρξει ταχεία συναίνεση των 27 με τις προτάσεις της Κομισιόν, καθώς είναι πολυποίκιλα τα εθνικά εμπορικά συμφέροντα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μια «ήπια και αναλογική» προσέγγιση, αφήνοντας παράλληλα περιθώριο για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί μια κλιμάκωση σε εμπορικό πόλεμο.
Γιατί είναι σημαντική η σημερινή συνεδρίαση;
Η απόφαση της TDIC έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Πρώτον, δείχνει την ενότητα της ΕΕ απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις. Μια ισχυρή στάση μπορεί να πιέσει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν τους δασμούς τους, ενώ μια διχασμένη απόφαση ίσως ερμηνευθεί ως αδυναμία. Δεύτερον, επηρεάζει την οικονομία της ΕΕ: τα αντίμετρα προστατεύουν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, αλλά μπορεί να αυξήσουν το κόστος για τους καταναλωτές και να πλήξουν τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που εξαρτώνται από τις ΗΠΑ. Συνεπώς, η σημερινή ψηφοφορία είναι κάτι περισσότερο από μια τεχνική διαδικασία.
Είναι μια δοκιμασία της ικανότητας της ΕΕ να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της σε μια εποχή αυξανόμενων εμπορικών εντάσεων. Σε αυτή την κρίση της παγκοσμιοποίησης η TDIC καλείται να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ αποφασιστικότητας και διπλωματίας, με στόχο την προστασία της ευρωπαϊκής οικονομίας χωρίς να πυροδοτήσει μεγαλύτερη σύγκρουση.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More