Επιτραπέζιο παιχνίδι για την Μεσόγειο και την Μαύρη θάλασσα
Τα ιστιοφόρα που διέσχιζαν τους ωκεανούς στο παρελθόν, φορτωμένα με εμπορεύματα ήταν οι πρωταγωνιστές ενός νέου κόσμου, ο οποίος ζωντανεύει σήμερα μέσω ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού.
Ένα εκπαιδευτικό επιτραπέζιο παιχνίδι, δημιουργία του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ, το «SeaLiT, άνοιξε πανιά για ένα ταξίδι στον 19ο αιώνα», στον κόσμο της ναυτικής ιστορίας της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, από την Γαλλική Επανάσταση έως τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως εξηγεί ο Απόστολος Δελής, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών- Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, στο παιχνίδι οι παίκτες αναλαμβάνουν τον ρόλο των πλοιοκτητών, οι οποίοι πρέπει να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, να αναβαθμίσουν τα πλοία τους και να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους στις μεταβαλλόμενες συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος. Ενώ παίζουν το παιχνίδι, οι παίκτες μαθαίνουν τους διάφορους τύπους ιστιοφόρων και ατμοπλοϊκών πλοίων, τα σημαντικά λιμάνια της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, εκείνης της περιόδου, το είδος των εμπορευμάτων, να κατανοήσουν τους οικονομικούς όρους και τις οικονομίες κλίμακος, να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες. Οι παίκτες είναι πλοιοκτήτες και προσπαθούν να κυριαρχήσουν στο παγκόσμιο εμπόριο.
Η ελληνική ναυτιλία είναι ένας σταθερός παίκτης στο θαλάσσιο εμπόριο από τον 18ο αιώνα, τονίζει ο κ. Δελής, παρ’ ότι η Ελλάδα δεν είχε ακόμη απελευθερωθεί και στην συνέχεια διατήρησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που είχε από την αρχαιότητα, παραμένοντας έως σήμερα η μεγαλύτερη ναυτική δύναμη παγκόσμια.
Η ιστορική έρευνα μεταφέρεται επί του πεδίου, στον παγκόσμιο χάρτη, στο παιχνίδι, όπου διαπιστώνεται πως ένα γεγονός αλλάζει τα δεδομένα σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Ήταν η εισβολή των νομαδικών τουρκικών φύλων στην βυζαντινή αυτοκρατορία που έκοψε τις εμπορικές οδούς δια ξηράς και εξανάγκασε τους ευρωπαίους να αναζητήσουν νέες οδούς προς τις Ινδίες, όταν ακόμη δεν υπήρχε η διώρυγα του Σουέζ. Υποχρεώθηκαν να κατασκευάσουν μεγάλα σκαριά ικανά να πλεύσουν σε ανοικτούς ωκεανούς, προκειμένου να διαπλεύσουν την Αφρικανική ήπειρο με προορισμό την νοτιοανατολική Ασία και την Άπω ανατολή.
Ατρόμητοι, ριψοκίνδυνοι, “εραστές” τους αγνώστου, ναυτικοί και έμποροι άρχισαν τις εξερευνήσεις, δημιούργησαν εμπορικούς σταθμούς σε άγνωστους τόπους, συνδέοντας διαφορετικούς πολιτισμούς και μεταφέροντας πολύτιμα εμπορεύματα, από κάθε γωνιά του πλανήτη, στον τότε ανεπτυγμένο κόσμο της Ευρώπης. Ήταν η εποχή των μεγάλων ναυσιπλόων, της άνθισης του εμπορίου και των συναλλαγών.
Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν στα παιδιά τους και στον εαυτό τους ένα παιχνίδι με πραγματικές πληροφορίες μπορούν να το αναζητήσουν από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More