Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επιστήμονες μελετούν αρκούδα ηλικίας 3.500 ετών που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία

Το 2020, κτηνοτρόφοι ταράνδων στη Σιβηρία, ανακάλυψαν μια τέλεια διατηρημένη καφέ αρκούδα περίπου 3.500 ετών. Το κουφάρι της θηλυκής αρκούδας βρέθηκε στο νησί Bolshoy Lyakhovsky, μέρος του αρχιπελάγους της Νέας Σιβηρίας, περίπου 4.600 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Η αρκούδα έχει ύψος 1,55 μέτρα και ζυγίζει σχεδόν 78 κιλά. Επειδή βρέθηκε ανατολικά του ποταμού Bolshoy Etherican, το απολίθωμα ονομάστηκε «καφέ αρκούδα του Etherican».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ακραίες θερμοκρασίες συνέβαλαν στη διατήρηση των μαλακών ιστών της αρκούδας. Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα υπολείμματα των τελευταίων γευμάτων της – φτερά πουλιών και φυτά – είχαν μείνει άθικτα στο στομάχι της.

Ο Μαξίμ Τσεπράζοβ, επικεφαλής του εργαστηρίου του Μουσείου Μαμούθ Lazarev στο Βορειοανατολικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στο Yakutsk της ανατολικής Σιβηρίας, χαρακτήρισε το εύρημα μοναδικό.

«Για πρώτη φορά έχουμε ένα κουφάρι με μαλακούς ιστούς που μας δίνει την ευκαιρία να μελετήσουμε τα εσωτερικά όργανα και να εξετάσουμε τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Τσεπράζοβ.

Η επιστημονική ομάδα στη Σιβηρία πριόνισε το κρανίο της αρκούδας χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρική σκούπα για να απορροφήσει τη σκόνη από τα οστά του κρανίου, πριν εξαγάγει τον εγκέφαλό της και πραγματοποίησε κυτταρικές, μικροβιολογικές, ιολογικές και γενετικές μελέτες.

«Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι το μιτοχονδριακό DNA της αρχαίας αρκούδας δεν διαφέρει από αυτό της σύγχρονης αρκούδας που ζει στη βορειοανατολική Ρωσία», σημείωσε ο Τσεπράζοβ.

Ο επιστήμονας ανέφερε επίσης ότι η αρκούδα ήταν πιθανότατα περίπου 2-3 ετών και πέθανε από τραυματισμό στη σπονδυλική της στήλη. Είναι, ωστόσο, ασαφές πώς βρέθηκε στο νησί, το οποίο χωρίζεται πλέον από την ηπειρωτική χώρα με ένα στενό μήκους 50 χιλιομέτρων.

Στα νησιά Lyakhovsky έχουν βρεθεί μερικοί από τους πλουσιότερους παλαιοντολογικούς θησαυρούς στον κόσμο, γεγονός που προσελκύει τόσο τους επιστήμονες όσο και τους εμπόρους ελεφαντόδοντου.

ΠΗΓΗ: Reuters

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More