Επισιτιστική κρίση: Η χειρότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με 823 εκατ. λιμοκτονούντες
Ο αριθμός των πεινασμένων σε όλο τον κόσμο έχει αυξηθεί δραματικά, αναφέρουν τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Από 150 εκατομμύρια που ήταν πριν από τρία χρόνια σήμερα είναι 823 εκατομμύρια.
Οι μισοί από αυτούς ζουν στην Ασία και την Αφρική. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, 282 εκατομμύρια άνθρωποι δεν σιτίζονται επαρκώς. Η επισιτιστική κρίση που διέρχεται σήμερα ο κόσμος, η οποία επιδεινώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιγράφεται ως η μεγαλύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Οι κρίσεις επηρεάζουν και ενισχύουν η μία την άλλη», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ.
Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη μας δεν έχουν επαρκή, συνεχή ασφαλή πρόσβαση σε τρόφιμα, είπε ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ. Ο στόχος του ΟΗΕ να τερματίσει την παγκόσμια πείνα για τους περισσότερους από αυτούς τους ανθρώπους έως το 2023 φαίνεται πολύ μακριά για να επιτευχθεί.
Eπίσης ανεπιτυχείς ήταν oι μέχρι τώρα προσπάθειες για να μην επηρεαστούν τα παγκόσμια συστήματα τροφίμων από κρίσεις.
Στην αφρικανική ήπειρο 38 χώρες εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές οι χώρες είχαν δυσκολίες και πριν από την πανδημία του COVID-19, λόγω προβλημάτων με τις συγκρούσεις, την τρομοκρατία, την κλιματική αλλαγή, που εμπόδισε την πρόσβαση σε τρόφιμα.
Μετά ήρθε η πανδημία και η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, και η κατάσταση επιδεινώθηκε πολύ περισσότερο.
Η κατάσταση της κρίσης στην οποία βρίσκεται ο κόσμος δεν θα αλλάξει σύντομα, τονίζει ο Jason Clay από τον οργανισμό World Wildlife Fund, το οποίο ασχολείται με τις συνέπειες της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και υπογραμμίζει ότι αναμένεται επιδείνωση.
Ο Jason Clay αναφέρει επίσης ότι, «επιπλέον, αν δούμε τις προβλέψεις, έως και 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι θα γίνουν πρόσφυγες λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Πηγή:Top Albania Radio
Μετάφραση: Σταυρούλα Ευαγγέλου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More