Επικίνδυνη η άνοδος της στάθμης της θάλασσας
Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε θα μπορούσε να είναι το νέο σύνθημα των επιστημόνων που μιλούν για τις επερχόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με σημαντική αυτήν της αύξησης της στάθμης των υδάτων.
Ένας νέος κατακλυσμός του Ωγίγιος, του Δευκαλίωνα ή του Δαρδάνου, ετοιμάζεται στο γήινο εργαστήρι, την ώρα που οι άνθρωποι κορυβαντιούν ανέμελα.
Ο Γιάννης Κρεστενίτης, ομότιμος καθηγητής παράκτιας τεχνικής και ωκεανογραφίας, παρουσιάζει τα αποτελέσματα των μελετών από την συλλογή των στοιχείων που πραγματοποίησε η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).
«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλη την παράκτια ζώνη σε ολόκληρο τον πλανήτη, όχι μόνον στην χώρα μας. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας σύμφωνα με την πρόβλεψη για το τέλος του αιώνα μπορεί να φτάσει και το ένα μέτρο σε διάφορες περιοχές της γης», όπως αναφέρει ο κ. Κρεστενίτης.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή εξετάζοντας διάφορα σενάρια για τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου καταλήγει σε διάφορα συμπεράσματα.
«Στο σενάριο των υψηλών εκπομπών, κατά τους συμμετέχοντες στην IPCC, η άνοδος θα φτάσει έως και το ένα μέτρο. Στο δυσμενέστερο σενάριο γίνεται μια διαφορετική πρόβλεψη για 1,9 μέτρα αύξηση της στάθμης».
Αυτό αποτυπώνεται σε χάρτες που έχουν συνταχθεί από ομάδες ειδικών και έχουν προκύψει παίρνοντας υπ’ όψιν τα υψόμετρα των ακτών. Όσο χαμηλότερα βρίσκονται κάποιες περιοχές τόσο πιθανότερο είναι να σκεπαστούν με νερό.
Βεβαίως αυτό είναι ένα υποθετικό σενάριο και βάση αυτού «η περιοχή της Χαλάστρας στο Καλοχώρι εμφανίζεται πλημμυρισμένη. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει παρ’ ότι η ακτή βρίσκεται χαμηλότερα από την θάλασσα γιατί στην δυτική πλευρά του Θερμαϊκού υπάρχει το ανάχωμα, που προστατεύει. Αντιθέτως, στον Νέστο όπου δεν υπάρχει ανάχωμα εφ’ όσον το Δέλτα παραμείνει το ίδιο έως το 2100 τότε θα αυξηθεί η στάθμη του νερού και θα εισβάλει στην ξηρά».
Η προσπάθεια που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η αναχαίτηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά οι ενδείξεις δείχνουν ότι η κατάσταση δεν πάει καλά, σύμφωνα με τον κ. Κρεστενίτη.
Πέρα από αυτό κάθε χώρα πρέπει να λάβει μέτρα προσαρμογής σε περιοχές που κινδυνεύουν με αναχώματα, όπως αυτό του Καλοχωρίου.
Τα σενάρια που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι μοντέλα στον υπολογιστή. Στα συμπεράσματα του μέλλοντος σημαντικό αν όχι κρίσιμο ρόλο παίζει το παρελθόν. Η παλαιοκλιματολογία δείχνει πως ο πλανήτης ζει 4,6 δις χρόνια κλιματικής αλλαγής. Κατά την μεσοπαγετονική περίοδο έως την παρούσα ανθρωπόκαινο εποχή τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η στάθμη της θάλασσας ακολουθούσε την αύξηση της θερμοκρασίας. Ανεβαίνει διαρκώς. Η δημιουργία και το λιώσιμο των παγετώνων, δηλαδή η περιοδικότητα τους, ακολουθεί τον κύκλο της ηλιακής ακτινοβολίας, όπως τον προσδιόρισε ο Milankovitch. Η Ολόκαινος γεωλογική εποχή που ξεκίνησε πριν από περίπου 11.700 χρόνια με το λιώσιμο των παγετώνων συνοδεύεται από μια συνεχή άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Τα νερά υψώθηκαν από 160 – έως και 200 μέτρα σε κάποια σημεία, εισέβαλαν στην ξηρά, κατάπιαν πολιτισμούς. Είναι βέβαιο ότι οι πρώτοι σύγχρονοι Homo που διέσχιζαν εύκολα το κανάλι της Μάγχης δεν θα αναγνώριζαν το σημερινό τοπίο των ακτών της Βρετάνης. Από το μέγιστο των παγετώνων πριν από περίπου 23.000 χρόνια έως το θερμικό μέγιστο πριν από 9.500 – 5.500 χρόνια, οπότε έγινε η εξημέρωση των δημητριακών και η αύξηση του νεολιθικού πληθυσμού, τον ηφαιστειακό χειμώνα του 536, το έτος χωρίς καλοκαίρι του 1816 έως σήμερα, ο γη αλλάζει ραγδαία. Το θερμόμετρο της ανεβοκατεβαίνει επηρεαζόμενο από πολλούς παράγοντες, αλλά μόνο τα τελευταία 150 χρόνια καταγράφοντα τα κλιματικά δεδομένα. Ατυχώς ο άνθρωπος δεν έχει αντιληφθεί ότι ο πλανήτης δεν αποτελεί δικό του τρόπαιο και πως ακόμη και τα μεγαλύτερα θηλαστικά, τα πιο επικίνδυνα σαρκοφάγα υπέκυψαν υπό το βάρος του μεγέθους τους.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More