Επαγγέλματα του μέλλοντος, προοπτικές και τεχνητή νοημοσύνη-Ο άνθρωπος πίσω από το ρομπότ
Οι Ημέρες Καριέρας στο ΑΠΘ πραγματοποιούνται για 11η χρόνια, με περισσότερα από χίλια ραντεβού να έχουν κλειστεί από ενδιαφερόμενους με εκπροσώπους 60 εταιρειών. Πρόκειται για μία μεγάλη διοργάνωση που ανοίγει επαγγελματικά τις πόρτες σε νέους αποφοίτους που αναζητούν εργασία στο αντικείμενο τους.
Νέοι, γεμάτοι όνειρα, ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας και αναζητούν δουλειά στον τομέα τους.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι εταιρειών αναζητούν ταλαντούχους ανθρώπους.
Εκτός από τις Θετικές Επιστήμες, φορείς από Γεωπονία και τη Βιομηχανία Τροφίμων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, με το στοίχημα για προσέλκυση εκπροσώπων που σχετίζονται με τις ανθρωπιστικές επιστήμες να αποδεικνύεται σύμφωνα με τους υπεύθυνους δύσκολο, καθώς δεν υπήρξε ανταπόκριση από εταιρείες.
Όπως τόνισε η Σύμβουλος Εκπαίδευσης – υπεύθυνη καριέρας κέντρου έρευνας, Μάνια Βογιατζή, οι νέοι με τις “Ημέρες Καριέρας” έχουν την ευκαιρία να δουν από πριν ποια είναι η εταιρεία στην οποία επιδιώκουν να εργαστούν, τι προσφέρει, ενώ θεωρεί πολύ σημαντικό να βλέπει κανείς τόσο τα χαμόγελα των παιδιών όσο και των εργοδοτών. Ένα απλό βιογραφικό δεν είναι αρκετό αλλά πρέπει να ξέρουμε ποιοι είμαστε και τι ζητάμε ε μία επαγγελματική συνέντευξη, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Ο δημοσιογράφος τεχνολογίας, Νίκος Βασιλάκος, διαβεβαίωσε ότι με την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, καθώς έρχεται υποστηρικτικά και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον άνθρωπο στα περισσότερα επαγγέλματα, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτό της νοσηλεύτριας. Ο κ. Βασιλάκος εστίασε ακόμη στο πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να επιλέγουν το επάγγελμα που αγαπούν, δηλαδή πρέπει να στρέφονται σε αυτό που αντιμετωπίζουν ως χόμπι.
Σύμφωνα με τον Σύμβουλο σταδιοδρομίας, Χρήστο Ταουσάνη, ξεκινώντας από μία επιστήμη, μπορούμε να μετακινηθούμε σε πολλά επαγγελματικά πεδία. Δυστυχώς, το 90 % των μαθητών και οι γονείς τους αυτά δεν τα γνωρίζουν, με τους περισσότερους να επικεντρώνονται σε 10-15 επαγγέλματα, ενώ υπάρχουν πάνω από 400, είπε ο κ. Ταουσάνης. Μεταξύ των νέων επαγγελμάτων, πάντως, που θα ανοίξουν νέες προοπτικές στους νέους, είναι οι χειριστές και οι μηχανικοί τεχνητής νοημοσύνης αλλά και όσοι θα ασχοληθούν με πεδία, όπως τα κρυπτονομίσματα, η εφοδιαστική αλυσίδα, νευροεπιστήμονες και νανοτεχνολόγοι.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More