Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επί τάπητος σχέδιο της Κομισιόν για την τιμή του αερίου – Με διακοπή παροχής σε χώρες που βάζουν πλαφόν απειλεί η Ρωσία

Σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετώντας μεταξύ άλλων την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου αλλά και την αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου, μια θέση που προωθεί και η Ελλάδα. Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρωσίας που απειλεί με παύση πώλησης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε όσες χώρες βάλουν πλαφόν.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ είπε πως κάτι τέτοιο θα ήταν παρανοϊκό. «Πρόκειται για μια κίνηση που αποτελεί παρέμβαση στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς και μάλιστα μιας τόσο σημαντικής αγοράς όσο το πετρέλαιο», τόνισε.

«Εξετάζουμε τις δυνατότητες για πλαφόν στις τιμές. Όσον αφορά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, εξετάζουμε επίσης βραχυπρόθεσμα μέτρα, έκτακτα μέτρα, για ν’ αποφύγουμε αυτούς τους τεράστιους λογαριασμούς, για να προστατεύσουμε τους ευάλωτους καταναλωτές αλλά όχι μόνο αυτούς αλλά και τα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος ή και τις επιχειρήσεις», δήλωνε νωρίτερα η υποδιευθύντρια του τμήματος Ενέργειας της Κομισιόν Μέτχιλντ Βέρσντερφερ.

Λίγες μέρες μετά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναφερθεί στην ομιλία της για την Κατάσταση της Ένωσης στις σχετικές προτάσεις της Επιτροπής που εκτός από τα πλαφόν αναμένεται, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς, να περιλαμβάνουν και κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης όπως και προτάσεις για μια γενικότερη μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα.

Η επιβολή στην τιμή πλαφόν του ρωσικού φυσικού αερίου θα συζητηθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, και στην επικείμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της G7.

Εν τω μεταξύ οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν ήδη σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εν όψει του χειμώνα. Η Γερμανία έθεσε σε ισχύ τον περιορισμό της θέρμανσης και φωταγώγηση σε δημόσιους χώρους με τη μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου. Όμως σε ένα νέο πλήγμα για τους καταναλωτές, έληξαν έπειτα από τρεις μήνες οι μειωμένες τιμές στις δημόσιες συγκοινωνίες και στην τιμή της βενζίνης.

Σε μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στους δημόσιους χώρους προχωρά και το Βέλγιο που δρομολογεί και τη φορολόγηση των υπερκερδών των παρόχων ενέργειας.

Μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών υιοθετεί και η Ισπανία με ένα πρόγραμμα εκπτώσεων στα μέσα μεταφοράς αλλά και μείωση του ΦΠΑ στην τιμή του φυσικού αερίου από το 21% στο 5%.

«Η μείωση θα ισχύσει από τον Οκτώβριο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου αλλά είμαστε ανοιχτοί στην επέκταση του μέτρου σε ολόκληρο το ερχόμενο έτος, όσο διαρκεί αυτή η δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Όσο για τη Βρετανία όπου το εισόδημα των νοικοκυριών αναμένεται να μειωθεί κατά 10%, ο πρωθυπουργός Τζόνσον προανήγγειλε ενίσχυση του τομέα της πυρηνικής ενέργειας με επενδύσεις 700 εκατομμυρίων στερλίνων στην κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού.

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι Ευρωπαίοι προκειμένου να βρουν κοινή λύση και κοινή γραμμή στην αντιμετώπιση των τιμών στην ενέργεια με το πλαφόν να βρίσκεται στο τραπέζι στο επικείμενο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας.

Επιμέλεια: Λήδα Παπαδοπούλου, Κλειώ Νικολάου

Προς τη γραμμή Ελλάδας-Ιταλίας κινούνται οι Βόρειοι

Σε αλλαγή πλεύσης και στρατηγικής κινούνται τόσο οι ισχυροί της Ευρώπης όπως η Γερμανία αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βλέποντας την επείγουσα κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, το πλαφόν στις τιμές της ενέργειας, πρόταση την οποία έκαναν Ελλάδα και Ιταλία, βρίσκεται στο επίκεντρο πια της Κομισιόν, η οποία αναζητεί τους τρόπους και τις τεχνικές προσαρμογές που χρειάζονται να μπει σε εφαρμογή αυτό το μέτρο, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε μεγαλύτερος σκεπτικισμός.

Ωστόσο, μια μικρή χαραμάδα είχε διαφανεί ήδη από το Συμβούλιο ενέργειας του Ιουλίου όταν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και την πρόταση της Ελλάδας για αποδέσμευση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ο Γερμανός Υπουργός δεν ήταν αρνητικός.

Αυτό που αναμένουμε στις 9 Σεπτεμβρίου είναι να κατατεθούν οι προτάσεις οι οποίες έχουν προκριθεί να συζητηθούν τα υπέρ και τα κατά και να προχωρήσουν σε επιπλέον κινήσεις.

Στις 7/9 θα συνεδριάσουν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι με μία πιο οριστική γραμμή.

ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

«Ανάσα» στο ενεργειακό χρηματιστήριο

Η αλλαγή στάσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάγκη λήψης δράσης ώστε να βρεθεί μία λύση απέναντι στην εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και κατ΄επέκταση του ρεύματος δείχνει να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα στο μέτωπο των τιμών, οι οποίες δείχνουν να συγκρατούνται.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ παρά τη μικρή άνοδο σήμερα στα 244 € η μεγαβατώρα, βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 εβδομάδων.

Αιτίες, η αύξηση των ροών από τη Νορβηγία που αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για το κλείσιμο του Nord Stream, το γεγονός ότι Γαλλία και Γερμανία επιτυγχάνουν νωρίτερα το στόχο για πληρότητα φυσικού αερίου στο 80% από το Οκτώβριο, καθώς και η ανακοίνωση της Κομισιόν ότι εξετάζει επιλογές ώστε να περιορίσει τις τιμές της ενέργειας και να μειώσει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, ειδικά τον προηγούμενο μήνα, είναι επίσης το γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος στη χώρα μας μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκε κατά 29%.

Η μέση χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα έφθασε τον Αύγουστο σε υψηλό ρεκόρ, στα 436 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση 29% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τον Αύγουστο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο σύστημα επιδότησης των λογαριασμών, με την τιμή της κιλοβατώρας να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 15 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Επιμέλεια: Ραλλού Αλεξοπούλου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More