Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Νέο Δελχί: Εφαλτήριο σύσφιξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ινδίας
Ως το «φυσικό κατώφλι» της Ινδίας προς την Ευρώπη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την Ελλάδα κατά την ομιλία του στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 9ης ετήσιας διάσκεψης “Raisina Dialogue“, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής. Νωρίτερα στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν με τον Ινδό ομόλογό του αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών δίνοντας έμφαση στην προώθηση των οικονομικών δεσμών σε τομείς όπως η ναυτιλία, τα λιμάνια, τα μεγάλα έργα και τα logistics χωρίς να παραλείψει να επισημάνει τη στρατηγική σχέση που αναπτύσσουν συνολικά οι δύο χώρες. Η υποδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν θερμή, ενώ το θετικό κλίμα επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση με τον Ινδό πρωθυπουργό. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι έστειλαν μήνυμα εμβάθυνσης της συνεργασίας.
Τη «γέφυρα» που ενώνει Αθήνα και Νέο Δελχί, αλλά και την κομβική επιδίωξη της Ελλάδας να εξελιχθεί σε στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη σηματοδοτεί η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ινδία.
Με βατήρα τις διευρυμένες συνομιλίες του περασμένου Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου, με σημείο αναφοράς την Κοινή Δήλωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι συζήτησαν την ενίσχυση και αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας-Ινδίας σε όλα τα επίπεδα.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός «Θεωρούμε την Ινδία έναν από τους κύριους πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού[…] Θεωρούμε ότι η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στη δική μας περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο. Και είναι αυτή η αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη που μας έφερε τόσο κοντά».
Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός είπε ότι «οι συζητήσεις μας σήμερα έχουν ιδιαίτερο νόημα και είναι εξόχως παραγωγικές. Είναι πολύ ικανοποιητικό ότι προχωρούμε ταχύτατα, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας για διπλασιασμό του εμπορίου μας μέχρι το 2030. Έχουμε εντοπίσει νέες ευκαιρίες, για να δώσουμε νέα ενέργεια στη συνεργασία μας».
«Αρκετές από τις συναντήσεις μου στην Ινδία σήμερα, μαζί με μια ιδιαίτερα πολυμελή αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών, επικεντρώνονται στην προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, με ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς όπως οι υποδομές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τα λιμάνια μας και η ναυτιλία και τα logistics» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην ατζέντα των διευρυμένων συνομιλιών των δύο ηγετών βρέθηκαν:
-Ενίσχυση συνεργασίας σε υψηλή τεχνολογία / ψηφιοποίηση / νεοφυείς επιχειρήσεις / υποδομές / logistics.
-Συνεργασία σε άμυνα / εκπαίδευση / πολιτισμό.
-Ολοκλήρωση διμερούς συμφωνίας για την κινητικότητα.
-Συνέργειες σε «πράσινη» ενέργεια / αγροτικό τομέα.
-Εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSIΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, επισκέφθηκαν το κατασκευασμένο από μαύρο μάρμαρο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι. Στο σημείο που πραγματοποιήθηκε η αποτέφρωση του Μαχάτμα Γκάντι στις 31 Ιανουαρίου 1948, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε στεφάνι και άφησε το μήνυμά του στο βιβλίο των επισκεπτών.
«Η Ελλάδα γέφυρα στις σχέσεις Ινδίας-ΕΕ»
Από το βήμα της σημαντικότερης πολυμερούς Διάσκεψης της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τις παγκόσμιες προκλήσεις του 2024, απηύθυνε κάλεσμα για νέες επενδύσεις στη χώρα και επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το κατώφλι του Νέου Δελχί προς την Ευρώπη.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η χώρα που κλήθηκα να διοικήσω το 2019 εθεωρείτο από πολλούς αναλυτές ως ο ασθενής της Ευρώπης. Και η αποτελεσματική δημοσιονομική πολιτική το άλλαξε αυτό και μεταμόρφωσε τις προοπτικές της Ελλάδας[…] Η Ελλάδα είδε με την πάροδο των χρόνων έναν από τους υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης στην ΕΕ και βιώσαμε την ταχύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα» .
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI
Ταξίδι που ανοίγει νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Αθήνας – Νέου Δελχί
Εξαιρετικά θετικό το αποτύπωμα της πρώτης ημέρα της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ινδία μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Γεωργία Σκίτζη. Η υποδοχή έγινε με όλες τις τιμές και οι πολύ καλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και η στόχευση για το προσεχές διάστημα αποτυπώθηκαν στις κοινές δηλώσεις των ηγετών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απηύθυνε προσκλητήριο στους Ινδούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα μας, ενώ σημειώνεται ότι μια πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή βρίσκεται στην Ινδία για να έχει επαφές.
Σε πολιτικό επίπεδο στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να καταστεί η χώρα μας το φυσικό σκαλοπάτι εισόδου για την Ινδία στην Ευρώπη.
Μιλώντας στην ετήσια διάσκεψη της Ινδίας “Raisina Dialogue”, ως επίτιμος καλεσμένος ο πρωθυπουργός μίλησε για μια άλλη Ελλάδα η οποία τα τελευταία χρόνια σημειώνει τεράστια πρόοδο και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις ενώ τόνισε ότι το 2024 αποτελεί έτος ορόσημο για τη Δημοκρατία λόγω των τεράστιων προκλήσεων που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι λαοί.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βομβάη όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και θα μιλήσει στο ελληνοινδικό φόρουμ επιχειρηματικότητας.
Αποστολή: Γεωργία Σκιτζή, Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More