Επάνοδος της πυρηνικής ενέργειας: Τα νέα σχέδια, το κόστος, η ασφάλεια
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε προσφάτως, με μικρή πλειοψηφία, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την “ταξινομία” των μορφών ενέργειας, με τις κρινόμενες ως “καθαρές” να μπορούν να έχουν κοινοτική χρηματοδότηση. Σ‘ αυτές, παρά την αντίδραση των Πράσινων, της Αριστεράς και μέρους των Σοσιαλιστών και Φιλελεύθερων, καθώς και χωρών που έχουν επιλέξει να μην δημιουργήσουν πυρηνικά εργοστάσια (Αυστρία, Λουξεμβούργο, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα κλπ) ή να κλείσουν εκείνα που έχουν μέσα στα επόμενα χρόνια (Γερμανία, Σουηδία και από τις συνδεδεμένες με την ΕΕ η Ελβετία), η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίστηκε “καθαρή” και προβλέφθηκε η χρηματοδότηση νέων μονάδων ή ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων.
Πέραν τούτου, υπό την πίεση και των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αρχίζει να δίνεται παράταση στη ζωή αντιδραστήρων σε χώρες όπως π.χ. στη Γαλλία και κράτη της Α. Ευρώπης και να εξετάζεται η επανεκκίνηση πυρηνικών εργοστασίων που ουσιαστικά είχαν κλείσει και ήταν υπό απόσυρση, ακόμη και στη Γερμανία.
Επίσης, προγραμματίζεται η δημιουργία νέων μονάδων διεθνώς και στην Ευρώπη, όπου πρωτοστατεί η Γαλλία, με την υπόσχεση πως θα είναι πιο ασφαλείς και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρότερες και πιο ευέλικτες. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα για το αν οι νέες τεχνολογίες μπορούν να παρέχουν πλήρη ασφάλεια στα πυρηνικά εργοστάσια, τι θα γίνουν και στην περίπτωση αυτή τα απόβλητα που κανείς δεν θέλει, αλλά και το αν περιορίζεται το μέχρι τώρα υψηλό κόστος τους, λαμβανομένου υπόψη του όλου κύκλου ζωής τους.
Πάντως, σε ό,τι αφορά τις άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις των μέχρι τώρα πυρηνικών ατυχημάτων και κινδύνων, με κύριες περιπτώσεις εκείνες του Θρι Μαιλντ Αιλαντ (1979 ΗΠΑ, του Τσερνόμπιλ (1986 ΕΣΣΔ) και της Φουκουσίμα (2011 Ιαπωνία), υψηλό βαθμό ανησυχίας εξακολουθεί να προκαλεί ο τρόπος που λειτουργεί το πυρηνικό συγκρότημα της Ζαπόριτσα στη Ουκρανία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στην Ευρώπη με 6 αντιδραστήρες, που βρίσκεται σε περιοχή που κατέλαβαν οι Ρώσοι με σκληρές μάχες πέριξ αυτού και το οποίο λειτουργεί πλέον μετ’ εμποδίων ακόμη από ουκρανικό προσωπικό.
Η εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» ασχολήθηκε με την επάνοδο των πυρηνικών εργοστασίων ως λύσης για την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης, το κατά πόσο συμφέρουν από οικονομικής άποψης, αλλά και το ποια ζητήματα ασφάλειας παραμένουν για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Για τη συζήτησή τους προσκλήθηκε ο πυρηνικός φυσικός Παντελής Οικονόμου, ανώτερο στέλεχος επί χρόνια του Παγκόσμιου Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More