Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εορτασμός των Τριών Ιεραρχών σε ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ

Η τελετή εορτασμού των Τριών Ιεραρχών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη (29/1), στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ.

Η τελετή ξεκίνησε με ύμνους προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, τους οποίους απέδωσε η χορωδία της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ «Οι Τρεις Ιεράρχες». Τη χορωδία διηύθυνε ο Επίκ. Καθηγητής Εκκλησιαστικής Μουσικής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ, Ιωάννης Λιάκος.

Στην εισήγησή του, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Χαράλαμπος Φείδας, αναφέρθηκε στη σημασία της παιδείας και της διαχρονικής προσφοράς των τριών Μεγάλων Φωστήρων του Χριστιανισμού στον πολιτισμό και την εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι η παιδεία αποτελεί διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας, και κατά το παράδειγμά τους, οδηγεί στην πνευματική καλλιέργεια και ανόρθωση του ανθρώπου. Η σημερινή εορτή, πρόσθεσε, προβάλει τα διαχρονικά τους πρότυπα και αρχές που πρέπει να διέπουν την παιδεία όπως η αγάπη, ο σεβασμός για τον συνάνθρωπο, η αλληλεγγύη, η δικαιοσύνη και ο διάλογος.

Στη συνέχεια, ο κ. Φείδας επισήμανε πως η φετινή γιορτή αποκτά ιδιαίτερο νόημα, καθώς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γιορτάζει τα 100 χρόνια λειτουργίας του, «έναν ολόκληρο αιώνα προσφοράς στην παιδεία, στην επιστημονική γνώση και τον πολιτισμό» είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος σε αυτό το διάστημα, τόνισε πως το ΑΠΘ έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιστημονική γνώση, την πνευματική καλλιέργεια και τον πολιτισμό τονίζοντας πως το Πανεπιστήμιο δεν είναι απλώς χώρος εξειδίκευσης, αλλά και καλλιέργειας ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων με αξίες ισότητας, αξιοκρατίας, ακαδημαϊκής ελευθερίας και κοινωνικής συμπερίληψης. «Με χιλιάδες αποφοίτους, το ΑΠΘ αποτελεί πυλώνα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης, συμβάλλοντας στον κοινωνικό μετασχηματισμό και την πρόοδο» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Φείδας τόνισε πως η προσφορά του ΑΠΘ, επιστρέφεται στην κοινωνία με πολλαπλά οφέλη, ενώ η παράδοσή του ως θεματοφύλακα αξιών παραμένει σταθερή. «Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε αυτόν τον πυλώνα έρευνας και εκπαίδευσης αλλά και πολιτισμού, προς όφελος της γνώσης και της προόδου, συνδιαμορφώνοντας το μέλλον του τόπου μας. Αυτή είναι η παράδοσή μας, αυτό είμαστε όλοι εμείς και εσείς: το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης» κατέληξε.

Στην ομιλία του, με θέμα: «Η διάχυση της μνήμης των Τριών Ιεραρχών κατά την Παλαιολόγεια περίοδο», ο Αν. Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Δημοσθένης Κακλαμάνος, αναφέρθηκε στα πρόσωπα των Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου και του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τα οποία αποτελούν τα πλέον εγκωμιασθέντα και εξυμνηθέντα στη μακραίωνη πορεία της Εκκλησίας, ήδη από τους πρώτους χρόνους μετά από την κοίμησή τους.

Το συγγραφικό και εκκλησιαστικό τους έργο, το οποίο εκδηλώθηκε σε μια κρίσιμη για την Εκκλησία περίοδο, τους κατέστησε από αρκετά ενωρίς γνήσιους οικουμενικούς διδασκάλους και θεματοφύλακες της ορθόδοξης πίστης και εδραίωσε τη μορφή τους μέσα από τον εξαιρετικά μεγάλο αριθμό αγιολογικών και ποιητικών κειμένων, την εικονογράφησή τους και την ευρύτατη διάδοση των έργων τους, καθιστώντας τους διαχρονικά δείκτες πορείας, φορείς και σύμβολα της Ορθοδοξίας ακόμη και στις πιο κρίσιμες περιόδους για τη ζωή της Εκκλησίας.

Σημαντική έκφανση της διαχρονικής τιμής που απέδιδε η Εκκλησία στους Τρεις Ιεράρχες αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνο, η καθιέρωση του κοινού εορτασμού της μνήμης τους, μετά από πρωτοβουλία του λογίου του 11ου αιώνα Ιωάννου Μαυρόποδος, Μητροπολίτη Ευχαΐτων.

Στην ομιλία του κ. Κακλαμάνου έγινε αναφορά στα στάδια διαμόρφωσης αυτής της νέας, κοινής εορτής των Τριών Ιεραρχών, με έμφαση στη διάχυση της μνήμης τους κατά την Παλαιολόγεια περίοδο, αναδεικνύοντας μια πλειάδα μαρτυριών, ενίοτε άγνωστων ή ελάχιστα γνωστών, που θησαυρίζονται σε αγιολογικά, λειτουργικά, ποιητικά και υμνογραφικά κείμενα της εποχής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα αρχαιολογικά τεκμήρια, που ως υλικοί μάρτυρες επιβεβαιώνουν την κατά γεωμετρική πρόοδο ανάπτυξη της κοινής μνήμης τους στο λυκόφως του Βυζαντίου.

Στο πανεπιστήμιο Μακεδονία

Στην τελετή εορτασμού στο πανεπιστήμιο Μακεδονία, τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, τονίζοντας ότι «η διδασκαλία και η ζωή των Τριών Ιεραρχών είναι εκείνο το οποίο στον σημερινό μεταβαλλόμενο κόσμο και τις προκλήσεις της καινούργιας εποχής, θα μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε χωρίς να αλλοτριωθούμε».

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Παπαγεωργίου, οι πρυτανικές αρχές, μέλη μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, κοσμητόρων Σχολών, πρόεδροι τμημάτων, μέλη ΔΕΠ, φοιτητών και φοιτητριών και πλήθους κόσμου. Στην τελετή επιδόθηκε τιμητική πλακέτα στον καθηγητή του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του πανεπιστημίου Μακεδονία, Δημήτριο Σταματόπουλο, ο οποίος έλαβε από την Ακαδημία Αθηνών το βραβείο «Ανδρέα Πετρόπουλου», κατηγορίας «Β’ Τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών».

Επίσης, τιμήθηκαν τα παιδιά των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας που εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτο 2024-2025, όπως και οι φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που αποφοίτησαν με την υψηλότερη βαθμολογία από τα τμήματά τους κατά το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024.

Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

Στην πανεπιστημιούπολη του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στη Σίνδο, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση εορτασμού των Τριών Ιεραρχών. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρύτανη του ιδρύματος καθηγητή, Σταμάτη Αγγελόπουλο σημείωσε μεταξύ άλλων ότι « η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Πολυτεχνική Σχολή ανοίγει νέους ορίζοντες, προσελκύοντας νέους και νέες στην περιοχή μας». Από την πλευρά του ο πρύτανης του Διεθνούς πανεπιστημίου, καθηγητής Σταμάτης Αγγελόπουλος σημείωσε πως «μετά από ενάμιση χρόνο έχουμε κάνει αρκετά βήματα. Πετύχαμε την εμβληματική ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής και τα τμήματά μας έχουν πλέον επαγγελματικά δικαιώματα. Είναι πολύ σημαντικό, το Πανεπιστήμιό μας να καταξιωθεί σε ένα Ακαδημαϊκό Ίδρυμα που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς». Μιλώντας για την πανεπιστημιούπολη της Σίνδου, ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε πως υποδέχεται περίπου 15.000 φοιτητές και φοιτήτριες, ενώ τα Τμήματά του έχουν πληρότητα από νέους φοιτητές. «Ήδη αδειοδοτούμε το γυμναστήριο, το οποίο θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, στους φοιτητές-τριες μας και θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάρτιση του ρυμοτομικού σχεδίου, όλης της περιοχής, κάτι που θα μας επιτρέψει να χτίσουμε νέα κτίρια. Επίσης είναι εμβληματική η αγορά ξενοδοχείου στη Σίνδο και σε συνδυασμό με την ανακαίνιση της υπάρχουσας φοιτητικής εστίας. Αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης ώστε το Πανεπιστήμιό μας να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε αυτό». Ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ ανακοίνωσε στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας πως επιδιώκεται η ίδρυση εταιρίας αξιοποίησης της ακίνητης περιουσία του Πανεπιστημίου, «ώστε να μπουν τα θεμέλια για την αξιοποίηση του κτιρίου Δ’ που βρίσκεται στην Εγνατία και παραμένει κλειστό και αναξιοποίητο εδώ και πάρα πολλά χρόνια».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More