‘Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ: Ο τομέας της ηλεκτρικής ενέργειας αφέθηκε έρμαιο στη δίνη οργανωμένων οικονομικών συμφερό ντων
Το 58 εκλογοαπολογιστικό συμβούλιο στην ιστορία της πραγματοποιεί η ΕΤΕ-ΔΕΗ. Οι εργασίες ξεκίνησαν στις 20/9 και ολοκληρώνονται σήμερα 21/9. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληθώρα στοιχείων που αναφέρει στο εισηγητικό της κείμενο για τον τομέα της ενέργειας στην Ελλάδα, τη ΔΕΗ, τις ΑΠΕ, το λιγνίτη, τα εργασιακά, τα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο, την ανεργία, τον ΑΔΜΗΕ κλπ
Η ΕΤΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: Δυστυχώς, για όλους εμάς τους εργαζόμενους , εκείνος που επηρεάστηκε περισσότερο ή ταν ο νευραλγικός τομέας της ηλεκτρική ς ενέργειας γιατί αφέθηκε στην «τύχη» του, έρμαιο στη δίνη οργανωμένων οικονομικών συμφερόντων που στόχο είχαν την αύξηση του κέρδους αδιαφορώντας για την κοινωνική ευημερία και την εργασιακή ασφάλεια. Η γιγάντωση των επιχειρηματικών συμφερόντων έχει απτά και ορατά
αποτελέσματα που αναδεικνύονται με ένταση τώρα μέσα από την ενεργειακή κρίση».
Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως: «Η έλλειψη και η απαξίωση του προσωπικού μαζί με την έλλειψη υλικών ή ταν ένα καλοστημένο σχέδιο για ιδιωτικοποίηση δια της πλαγίας οδού. Έφτασε, λοιπόν, η στιγμή που οι σημερινές διοικήσεις του Ομίλου πραγματοποίησαν περισσότερες από 1347 προσλήψεις στη ΔΕΗ και στον ΔΕΔΔΗΕ μετά από πολλά χρόνια (έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες και οι υπόλοιπες είναι στη διαδικασία της ολοκλήρωσης).
Οι προσλήψεις αυτές σίγουρα δεν επαρκούν και απαιτούνται ακόμη περισσότερες διότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια ήταν ελάχιστες ως μηδαμινές με εξαίρεση το 2008 και το 2014. Σημαντικό στοιχείο στην γρήγορη διαδικασία προσλήψεων ήταν το γεγονός ότι ο Όμιλος ΔΕΗ πραγματοποιεί ο ίδιος τις προσλήψεις. Ο Όμιλος ΔΕΗ τον Απρίλιο του 2022 απασχολούσε 12.493 τακτικό προσωπικό».
Τέλος, για την ενεργειακή κρίση επισημαίνεται πως: «Ο πλανήτης βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης ενεργειακής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών, με τις τιμές της ενέργειας σε όλο τον κόσμο να έχουν εκτοξευθεί.
Η αγορά του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα υφίσταται την τελευταία δεκαετία ριζικές μεταρρυθμίσεις με κατεύθυνση την πλήρη απελευθέρωση, στη βάση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ενοποίησης. Στόχος είναι τόσο η βιωσιμότητα του ενεργειακού συστήματος και η ασφάλεια του εφοδιασμού όσο και η δημιουργία προϋποθέσεων για την ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών.
Σήμερα, όλα τα παραπάνω αμφισβητούνται μετά την πρωτοφανή ενεργειακή
κρίση.
Ενδεικτικό της αλματώδους αύξησης του ενεργειακού κόστους είναι ότι η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. δεκαπλασιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με την αρχή του έτους , ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι τιμές συνέχισαν να ανεβαίνουν, σημειώνοντας μέχρι και 25% αύξηση σε σχέση με τα υψηλά του 2021, ενώ εξακολουθούν να ανεβαίνουν συνεχώς χωρίς κανείς να γνωρίζει που θα σταματήσουν.
Η κρίση έπληξε, ανεξαιρέτως, όλες τις χώρες και, όπως αναμενόταν, έχει επηρεάσει και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2021, το μέσο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 175% σε σχέση με το πρώτο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σημείωσε αύξηση 320%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Τον μήνα Αύγουστο η τιμή της kwh έχει φτάσει στα 460 ευρώ και κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να πάει και τι θα επακολουθήσει τον χειμώνα».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More