Εντυπωσιάζει η έκθεση «Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης
Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης –MOMus προέκυψε από τη συνένωση τεσσάρων μουσείων/χώρων τέχνης της Θεσσαλονίκης -του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης- και ενός στην Αθήνα, του Μουσείου ‘Αλεξ Μυλωνά. Πραγματοποιεί όλα αυτά τα χρόνια το δικό του ξεχωριστό έργο με πολλές δράσεις και εκθέσεις.
Το MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (πρώην Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) έχει ως αρμοδιότητά του τη συντήρηση, μελέτη, ανάδειξη και προβολή των εικαστικών, ως επί το πλείστον, επιτευγμάτων της μοντέρνας τέχνης, και ιδίως της διεθνούς σπουδαιότητας συλλογής Κωστάκη με έργα της ρωσικής πρωτοπορίας (1900-1930), καθώς και έργων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών τα οποία συγκαταλέγονται στην αισθητική περίοδο του μοντερνισμού.
Εκεί φιλοξενείται η πρώτη διεθνώς αναδρομική έκθεση για τη ζωή και το έργο της Anna Andreeva (1917-2008), της Σοβιετικής σχεδιάστριας κλωστοϋφαντουργίας που εργάστηκε στο Red Rose Silk Factory στη Μόσχα από τη δεκαετία του 1940 έως τη δεκαετία του 1980, είναι η βασική αφήγηση της έκθεσης «Συλλογικά νήματα: Η Anna Andreeva στο εργοστάσιο μεταξιού ‘Κόκκινη Ρόζα’» στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη.
Η έκθεση παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, τα αφηρημένα, γεωμετρικά μοτίβα της Andreeva με θέματα εμπνευσμένα από τον ηλεκτρισμό, το διάστημα και την πρώιμη ψηφιακή τεχνολογία (cyber), που την αναδεικνύουν ως μεμονωμένο ταλέντο του οποίου η εφευρετικότητα συχνά ξεπερνούσε το έργο των συντρόφων της, ενώ αρκετές φορές έπρεπε να βρει τρόπους προκειμένου να ξεφύγει από τη λογοκρισία του κόμματος.
Η εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 βρέθηκε στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, και με φιλοξενούμενους τον κ. Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο και την κα. Φανή Τσατσάια έδωσε το στίγμα αυτής της μοναδικής έκθεσης, αναδεικνύοντας και τη σημασία των μουσείων.
Η Φανή Τσατσάια, γενική διευθύντρια του MOMus από το στούντιο της ΕΡΤ3 μίλησε για την έκθεση της Andreeva, αλλά και το έργο του μουσείου.
«Είμαστε τυχεροί που δουλεύουμε σε αυτά τα πέντε μουσεία, αυτή είναι η μαγεία του MOMus ότι κάτω από τη ομπρέλα του έχουμε πέντε μουσεία, με μοντέρνα τέχνη, Installations, φωτογραφία, σύγχρονη τέχνη. Είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι ότι υπηρετούμε μια επιστήμη που είναι για όλο το κοινωνικό σύνολο, δεν είμαστε μονοδιάστατοι. Βλέπουμε ότι στην μόδα (σ.σ. του υπαρκτού σοσιαλισμού εμπνέονται από Ρώσους πρωτοπόρους, αυτούς που γνωρίζουμε μέσα από τα έργα της συλλογής Κωστάκη. Αυτό είναι το ωραίο με το ύφασμα και το fashion design, ότι είχαν την ελευθερία να εμπνευστούν, δεν είχαν την ελευθερία το έργο να φτάσει μέχρι την παραγωγή, υπήρχε αυτό που λέμε ότι έπρεπε να περάσει από έγκριση. Τα σχέδια έχουν πάρα πολύ χρώμα, εδώ θα δούμε χρώμα, φως, τη χαρά της ζωής. Μιλάμε για καθαρά υφάσματα, μέσα από την καθαρή παραγωγή μέσα από το βαμβάκι, γι’ αυτό και έχουν διατηρηθεί με αυτό τον τρόπο, έχουμε καθαρές υφές. Τ υφάσματα αυτά ήταν για όλους», όπως είπε μεταξύ άλλων.
Η κα.Τσατσάια στάθηκε παράλληλα και στις επόμενες δράσεις των μουσείων του MOMus.
Ο πρόεδρος του Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων εικαστικών τεχνών Θεσσαλονίκης MOMus, Επαμεινώνδας Χριστοφιλόπουλος μέσω της εκπομπής, μας ξεναγεί στην πρώτη διεθνώς αναδρομική έκθεση για τη ζωή και το έργο της Anna Andreeva, που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη.
«Η Andreeva πέρα από το ότι σχεδίαζε υφάσματα για τους εργάτες, για τις γυναίκες στη Σοβιετική Ένωση, ήταν μια πολύ γνωστή σχεδιάστρια και καλλιτέχνης γι’ αυτό την καλούσαν να σχεδιάσει για εμβληματικά κομμάτια. Το τριαντάφυλλο και τα άνθη ήταν κάτι με τα οποία μπορούσε να ξεπερνά τη λογοκρισία. μαντίλι που δημιούργησε για να γίνει δώρο σε ξένους ηγέτες, για τη ρωσική αποστολή στο διάστημα με τον Γιούρι Γκαγκάριν. Η Andreeva ήταν ελεύθερη ψυχή και πνεύμα, γεννήθηκε το 1917 με την αρχή της Οκτωβριανής επανάστασης, έμαθε να ζει σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με ποιο τρόπο να περνά τη λογοκρισία».
«Παράλληλα παρουσίασε πως μέσα από τα έργα της αποτύπωσε ιστορικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί αγώνες του 1980 «Η διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων ήταν τεράστιο γεγονός, και για να δείξουν την υγεία του καθεστώτος. Η Andreeva σχεδίασε πολλά σχέδια για μαντήλια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Χριστοφιλόπουλος.
Εντυπωσιακό έργο και το έργο «Το παρεκκλήσι της ουράνιας κλίμακας», του Στήβεν Αντωνάκου που μπορεί κανείς να δει στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη. «Συμβολίζει αυτό που λέει και το έργο, ο καλλιτέχνης καλεί τον επισκέπτη να μπει μέσα και κοιτώντας ψηλά να νιώσει την ελπίδα, την αναγέννηση», όπως ανέφερε ο κ.Χριστοφιλόπουλος.
«Αυτό που έχουμε προσπαθήσει και καταφέρει είναι να ανοίξουμε στις επιχειρήσεις, προς τον κόσμο, προς τους οργανισμούς να γίνουμε ένα μουσείο ανοιχτό, γιατί αυτό έχει πολλαπλά οφέλη και για την κοινωνία και για εμάς. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση και είμαστε ήδη χαρούμενοι που έχουμε πολλούς μαζί μας», πρόσθεσε ο κ.Χριστοφιλόπουλος.
Ρεπορτάζ: Έλσα Ποιμενίδου
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More