Ενεργειακός οικονομολόγος στην ΕΡΤ: Σενάρια για σαμποτάζ των αγωγών από ΝΑΤΟ ή Ρωσία – H Ελλάδα καλύτερα από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (βίντεο)
Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής
Στo πλαίσιo των σαμποτάζ των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη, ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία, Κρίστιαν Μαυρής, συνομίλησε αποκλειστικά με τον Δημοσθένη Φλώρο, Senior Energy Economist στο CER – Centro Europa Ricerche της Ρώμης.
Ο κ. Φλώρος είναι Έλληνας ομογενής στην Ιταλία και είναι πολύ γνωστός οικονομολόγος. Είναι εξειδικευμένος στα ενεργειακά θέματα και έχει γράψει βιβλία επί του θέματος. Ακολουθεί το βίντεο με τις δηλώσεις του.
“Το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream και Nord Stream 2 έχει δύο ερμηνείες” δηλώνει ο κ. Φλώρος. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι “οι Ρώσοι να χτύπησαν τους δικούς τους αγωγούς για να μπορέσουν να ανεβάσουν τις τιμές του αερίου, για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, και συγχρόνως να ανεβάσουν την οικονομική πίεση στις Ευρωπαϊκές χώρες”.
Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ. “Αντίστοιχα, μπορούμε να υποθέσουμε ότι το ΝΑΤΟ χτύπησε τους αγωγούς για να μπορέσει να σπάσει την ενεργειακή και εμπορική σχέση μεταξύ της Ρωσίας και των Ευρωπαϊκών χωρών, αφού τις τελευταίες εβδομάδες Γερμανοί βιομήχανοι και πολιτικοί του Bundestag είχαν ζητήσει πράσινο φως όσον αφορά το Nord Stream 2”.
“Σίγουρα ξέρουμε ότι η Ευρώπη θα αναγκαστεί να αγοράσει περισσότερο αέριο από την Αμερική, το οποίο κοστίζει ακριβότερα από το Ρωσικό αέριο, και αυτό θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την Ευρωπαϊκή βιομηχανία” υπογραμμίζει ο κ. Φλώρος.
Ο Ιταλός Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, δήλωσε πως φτάσαμε στο 90% των αποθεμάτων (φυσικού αερίου) για την Ιταλία. Αυτός είναι, ναι μεν ένας επίσημος αριθμός, αφετέρου δε σημαίνει όντως πως δεν θα φτάσουμε στην δελτιοποίηση του αερίου και θα είμαστε έτοιμοι τουλάχιστον για τον χειμώνα 2022-23;
“Όχι” απάντησε κοφτά ο οικονομολόγος “γιατί αυτό σημαίνει ότι, και το 90% και το 100% να έχεις, δεν αρκεί για όλο το χειμώνα”.
Συνέχισε ο κ. Φλώρος. “Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Γερμανία. Οι Γερμανοί έχουν 6 μήνες χειμώνα ή κρύα εποχή. Τα αποθέματα φτάνουν για 2 μήνες στους 6, δηλαδή μόνο για ένα κομμάτι του χειμώνα. Και αυτό ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Βέβαια η κάθε χώρα έχει το δικό της κλίμα, αλλά αυτό το πρόβλημα που έχουν οι Γερμανοί το έχουν όλες οι χώρες. Δηλαδή εμείς δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλη την κρύα περίοδο με αυτό το αέριο που έχουμε ήδη αποθηκεύσει μέχρι τώρα. Έχουμε ανάγκη να εισάγουμε αέριο το χειμώνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό” πρόσθεσε ο οικονομολόγος.
“Υπάρχει και ένα δεύτερο πρόβλημα, δηλαδή πως όλη αυτή η κατάσταση δεν τελειώνει την άνοιξη του 2023” τόνισε ο Δημοσθένης Φλώρος, προσθέτοντας πως “η κατάσταση θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2024”.
“Ο επικεφαλής της ΕΝΙ, κ. Descalzi, είπε ότι (στην Ιταλία) χρειαζόμαστε 2,5 χρόνια για να μπορούμε να κάνουμε χωρίς το ρωσικό αέριο, και αυτό εάν όλα τα πράγματα πάνε καλά. Αλλά μέσα σε 2,5 χρόνια τι θα γίνει στην Ιταλική βιομηχανία που είναι gas intensive (βασίζεται δηλαδή σημαντικά στο φυσικό αέριο);”
“Στην Ιταλία – προσθέτει ο κ. Φλώρος – το (φυσικό) αέριο αποτελεί το 42% όλης της ενέργειας που χρειάζεται – όχι μόνο για την ηλεκτρική, για όλη την ενέργεια. Είναι ένα τεράστιο ποσοστό. Γι’αυτό εγώ πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα, όχι μόνο για φέτος, αλλά και για την επόμενη χρονιά”.
Η Ελλάδα, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που βρίσκεται;
“Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία χρησιμοποιεί λιγότερο αέριο σε σχέση με Ιταλία και Γερμανία” τόνισε ο οικονομολόγος. “Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα εισάγει αέριο από τη Ρωσία, αλλά μιλάμε για 1-2 δις κυβικά μέτρα το χρόνο, ενώ όταν μιλάμε για την Ιταλία μιλάμε για 76 δισ κυβικά μέτρα το χρόνο, και όσον αφορά τη Γερμανία μιλάμε για 85-90 δισ. κυβικά και παραπάνω” συνέχισε.
“Σίγουρα η Ελλάδα έχει μικρότερο πρόβλημα (σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές χώρες), και συγχρόνως έχει αρχίσει και αγοράζει το λεγόμενο LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από την Αμερική. Αλλά αυτό πάει να πει πως και η Ελλάδα θα αναγκαστεί να πληρώνει ακριβότερα το αέριο” πρόσθεσε ο κ. Φλώρος.
“Αυτό βέβαια είναι ένα πρόβλημα για την οικονομία της Ελλάδα. Συγχρόνως, η Ελλάδα αρχίζει και χρησιμοποιεί κάρβουνο, αλλά αυτό είναι ένα βήμα πίσω, όχι ένα βήμα μπροστά, αν ο στόχος είναι το green deal της Ευρώπης, μέχρι το 2050 που έχουμε πεί. Αυτό βέβαια δεν είναι ένα πρόβλημα που ισχύει μόνο για την Ελλάδα, ισχύει για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες” ολοκλήρωσε ο οικονομολόγος.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More