Ενεργειακή κρίση: Αισιοδοξία για συναίνεση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. – Οι θέσεις της Ελλάδας
Στις Βρυξέλλες στρέφονται τα βλέμματα όλων, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής, που ξεκινά σήμερα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναζητήσουν συναινετικές λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Από το προσχέδιο των συμπερασμάτων προκύπτει ότι υιοθετούνται οι τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν, αν και η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που έχει πέσει σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, παραπέμπεται στο μέλλον. Στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται το διήμερο αυτό, Πέμπτη και Παρασκευή, να βρούνε λύσεις και να καταλήξουν σε αποφάσεις που να αντιμετωπίζουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και ταυτόχρονα να διασφαλίσουν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό των χωρών τους.
Σημαντικό το γεγονός ότι στο προσχέδιο των συμπερασμάτων υπάρχει η πρόταση για πλαφόν σε σχέση με την δημιουργία ενός συμπληρωματικού δείκτη τιμών, ένα δυναμικό όριο τιμών.
Οι «27» φαίνεται να συμφωνούν με τις προτάσεις της Κομισιόν για την καταπολέμηση των υψηλών τιμών ενέργειας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσουν να πιέζουν τις Βρυξέλλες για νέες πρωτοβουλίες. Με βάση το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, το ευρωπαϊκό συμβούλιο συμφωνεί με τις κοινές αγορές αερίου, τη δημιουργία νέου δείκτη αναφοράς για την τιμολόγηση του LNG έως τον Μάρτιο του 2023 και στο μεσοδιάστημα τη λειτουργία μηχανισμού διόρθωσης για τη θέσπιση δυναμικού ορίου τιμών για τις συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.
Όπως δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες προτείναμε κατευθυντήριες γραμμές ως πρώτο βήμα και στη βάση αυτή θα ετοιμάσουμε ένα λειτουργικό μηχανισμό που αφορά στο πλαφόν σε επίπεδο χονδρικής.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής όπου αναμένεται να επαναλάβει η ΕΕ οφείλει να στείλει σαφές, ενιαίο μήνυμα στις αγορές ενέργειας πως θα προστατεύσει τους πολίτες της και τις επιχειρήσεις της από τις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και πως απαιτείται να δράσει με αποφασιστικότητα, έχοντας πλέον στο οπλοστάσιό της μηχανισμό που θα καθιερώνει όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.
Η κυβέρνηση θεωρεί τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θετική, σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του προβλήματος, που απαιτεί συνολική απάντηση, όπως είχε υπογραμμίσει τον Μάρτιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολή του, που περιλάμβανε σχέδιο έξι σημείων, προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο πρωθυπουργός θα ταχθεί υπέρ της δέσμης προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης, αφού εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού διόρθωσης τιμών.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More