Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελληνική πρόταση για την δημιουργία θερμοκηπίου στον Άρη

Η ομάδα ρομποτικής του πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας εκπλήσσουν για άλλη μια φορά

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, με ενθουσιασμό για την νέα τεχνολογία, παρουσιάζει τα όνειρα και τα επιτεύγματα των φοιτητών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Αντώνης Χατζησάββας, αρχηγός της ομάδας ρομποτικής, αναφέρει ότι έχουν περάσει 10 χρόνια από την δημιουργία της ομάδας, η οποία συμμετέχει φέτος για πέμπτη φορά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ρομποτικής που θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 11 Μαΐου στην Γαλλία, με θέμα “Farming Mars”. Δηλαδή το πως μπορούν να καλλιεργηθούν τρόφιμα, που θα συντηρούν μια ομάδα αστροναυτών, όταν αυτοί θα μεταβούν και θα εγκατασταθούν στον κόκκινο πλανήτη, σε περίπτωση που θα αποφασιστεί ο εποικισμός του.

Μια ομάδα επτά προπτυχιακών φοιτητών από το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών Η/Υ, καθώς και φοιτητές του τμήματος μηχανολόγων-μηχανικών, που ασχολούνται με την σχεδίαση των ρομπότ, ανέλαβε να υλοποιήσει κάποιες ιδέες, που ίσως κρίνουν το μέλλον των εποίκων.

Ο Γιώργος Κτιστάκης, φοιτητής τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών θέτει σε λειτουργία ένα μικρό ρομπότ, που αναλαμβάνει να μαζεύει τα φυτά, να τα κινεί και να τα φυτεύει σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Ο Βασίλης από το τμήμα μηχανολόγων, που έχει σχεδιάσει το σύστημα αναφέρει ότι τουλάχιστον 200 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, κάτι που θέτει ψηλά τον πήχη της άμιλλας.

Τα ζητήματα που έχουν να επιλύσουν οι κονκισταδόρες της επιστήμης είναι πολλά. Πως θα λειτουργεί το ρομπότ σε συνθήκες σχεδόν μηδενικής βαρύτητας, όπως αυτές που επικρατούν στον Άρη;

Σύμφωνα με τους φοιτητές, το ρομπότ που κατασκεύασαν είναι εφοδιασμένο με φωτοβολαταϊκά πάνελ, προκειμένου να παράγει από τον ήλιο την ενέργεια που χρειάζεται για να κινείται. Βεβαίως ο ήλιος δεν ακτινοβολεί στον αφιλόξενο πλανήτη  όπως στην γή λόγω της μεγάλης αποστάσεως που τους χωρίζει, στα 228 εκατ. χλμ, και για να φτάσει το φως του ήλιου στην επιφάνεια του Άρη χρειάζεται 13 λεπτά. Αντίστοιχα η γη απέχει μόλις 150 εκατ. χλμ από τον ήλιο. Και ενώ ένα έτος στον Άρη διαρκεί 687 γήινες ημέρες, η περιστροφή του μοιάζει με αυτήν της γης και είναι 24,6 ώρες.

Ωστόσο, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες με τις αποστολές διαστημικών οχημάτων, είναι οι συνεχείς καταιγίδες σκόνης, που καλύπτουν μεγάλο μέρος του πλανήτη και έπειτα από τέτοιες καταιγίδες, μπορεί να περάσουν μήνες έως ότου να κατακαθίσει η σκόνη. Επομένως, η ηλιοφάνεια δεν είναι δεδομένη, ενώ οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν την νύχτα έως και -97 βαθμούς Κελσίου (υπό το μηδέν) και με υψηλότερη την ημέρα τους -37 βαθμούς (υπό το μηδέν), απαιτούν μηχανήματα με ειδικό σχεδιασμό για να αντέξουν.

Αν και ο πλανήτης μοιάζει με την γή, οι εποχές στον Άρη ποικίλλουν και δεν είναι τρίμηνες, λόγω της ελλειπτικής, τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο.

Σημειώνεται ότι η εξερευνητική διάθεση και η περιέργεια των επιστημόνων ήταν ο λόγος που η αποστολή “Curiosity” ταξίδεψε στον Άρη τον Νοέμβριο του 2011, το όχημα της οποίας καταφέρνει να λειτουργεί ακόμη με μια πυρηνική μπαταρία μακράς διάρκειας αντί για τους συνήθεις ηλιακούς συλλέκτες, που στομώνουν λόγω σκόνης. Προ διημέρου το όχημα και η επιστημονική ομάδα που το σχεδίασε γιόρτασαν 11 χρόνια και 261 ημέρες ενεργούς παρουσίας του στον Άρη, κάτι που παρουσιάστηκε στα ευρωπαϊκά ενημερωτικά δίκτυα.   Παρά τις δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, οι φοιτητές σε όλο τον κόσμο φιλοδοξούν να κατακτήσουν τον Άρη, αν και ως συνώνυμος με τον θεό του πολέμου δεν θα “πέσει” αμαχητί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More