Ελληνίδα νευροβιολόγος μελετά τα οφέλη του χορού στο Πάρκινσον – Η Κ. Θεοφανοπούλου μιλά στην ΕΡΤ για τη θεραπεία μέσω της τέχνης
Μια διακεκριμένη επιστήμονας του εξωτερικού, η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου, νευροβιολόγος στο αμερικανικό Πανεπιστημίο Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης μίλησε στις «Συνδέσεις» για την έρευνά της που εξετάζει το θετικό ρόλο του χορού στην αντιμετώπιση όχι μόνο των νευρο-κινητικών προβλημάτων αλλά και στην ομιλία.
«Όταν χορεύουμε, ενεργοποιούνται συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου τα οποία είναι υπεύθυνα όχι μόνο για την κίνηση των χεριών και των ποδιών μας, αλλά ενεργοποιείται και το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την κίνηση των λαρυγγικών μυών, οι οποίοι ενεργοποιούνται κινούνται κατά τη διάρκεια της ομιλίας» ανέφερε η νεαρή επιστήμονας.
Μιλώντας για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της έρευνας της, η επιστήμονας που το 2021 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Forbes “30 Under 30” εξήγησε ότι εφόσον ο χορός και η ομιλία κάνουν κάτι τόσο παρόμοιο στον εγκέφαλο, μπορεί μέσω του χορού να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε γλωσσικά προβλήματα».
Συνδυασμός μοντέρνου, τζαζ χορού και μπαλέτου για να νευρο-κινητικά προβλήματα
Και όπως τόνισε η κα Θεοφανοπούλου η ερευνητική της ομάδα διαπίστωσε ότι ότι ο χορός στους ηλικιωμένους -και όχι μόνο- μπορεί να βελτιώσει σημαντικά διάφορα κινητικά προβλήματα, όπως το τρέμουλο ή τη βραδυκινησία στους πάσχοντες. «Βρήκαμε σε άτομα που πάσχουν από Πάρκινσον ότι μετά από οχτώ μήνες χορού υπάρχουν διάφορες αλλαγές στον εγκέφαλό τους» δήλωσε σχετικά.
Tην διαπίστωση ότι μέσω του χορού μέσω του χορού αντιμετωπίζουμε γλωσσικά και νευρο-κινητικά προβλήματα έκανε στην ΕΡΤ η Δρ. Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου. (Φωτογραφία: Pixabay)
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο χρόνος διάγνωσης της νόσου επηρεάζει και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τόνισε ότι όσο πιο νωρίς εντοπίζεται η εκφυλιστική νόσος τόσο πιο γρήγορα θα υπάρχει κάποια θεραπεία είτε με κάποιο φάρμακο είτε με κάποια συμπεριφορική θεραπεία ή καλλιτεχνική θεραπεία όπως ο χορός.
Αναφερόμενη στην εκδήλωση που έγινε στο συνέδριο στο Σταύρος Νιάρχος, όπου παρουσίασε το έργο της η κα Θεοφανοπούλου εστίασε στην παρουσία εκεί του πρώην Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και τη δήλωσή ότι «αν μια δημοκρατία λειτουργεί με υγιή τρόπο, τα μέλη αυτής της δημοκρατίας μπορούν να νιώθουν ότι επιδρούν με έναν τρόπο λειτουργικό στην κοινωνία. Ότι είναι μέλη της κοινωνίας που αξίζουν και ότι επέκταση η ψυχική τους υγεία θα είναι καλύτερη».
Η Κωνσταντίνα Θεοφανοπούλου που σπούδασε Φιλολογία, με κατεύθυνση στη Γλωσσολογία στο ΕΚΠΑ, έκανε το μεταπτυχιακό της στη Νευροεπιστήμη της Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και διδακτορικό στα Πανεπιστήμια της Βαρκελώνης, Duke και Rockefeller είδε το όνομά της το 2021 να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Forbes Europe «30under30», στην κατηγορία Science & Healthcare, Forbes Europe «30under30», η οποία τιμά τους νέους κάτω των 30 ετών για την συμβολή τους στον τομέα δραστηριότητάς τους.
Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More