Ελλείψεις φαρμάκων: Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στηρίζει τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας
Παρέμβαση από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για την αντιμετώπιση του προβλήματος ελλείψεων φαρμάκων, με την πραγματοποίηση συναντήσεων του προεδρείου του με εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιρειών, για την εξασφάλιση επιπλέον ποσοτήτων.
Της Σοφίας Πατραμάνη
Ταυτόχρονα, η διοίκηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) στηρίζει τα μέτρα τα οποία λαμβάνει το υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας:
«Ζητάμε από τον Υπουργό Υγείας να συνεχίσει αταλάντευτα και χωρίς συμβιβασμούς την προσπάθεια εξυγίανσης της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, εφαρμόζοντας και το σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), όπως έχει πρόσφατα αποφασίσει».
«Επικροτούμε – προσθέτει ο ΠΦΣ- την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να βρει λύσεις σε αυτό το απαράδεκτο φαινόμενο που αφορά στην υγεία χιλιάδων πολιτών, λαμβάνοντας μέτρα, που μεταξύ των άλλων, είναι και η απαγόρευση των εξαγωγών για φάρμακα, τα οποία στερείται ο Έλληνας ασθενής».
Στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Υγείας να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), έχει προχωρήσει στην προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών των φαρμάκων, τα οποία λείπουν από την ελληνική αγορά, προκαλώντας την αντίδραση των εταιρειών στον τομέα του χονδρικού εμπορίου.
Ο υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χρυσοϊδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι», ανέφερε, πάνω στο θέμα:
«Από την ημέρα, που ανέλαβα, υπέγραψα τρεις αποφάσεις για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα ότι με αυτά τα ζητήματα δε θα παίξουμε».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε για τις ελλείψεις φαρμάκων:
«Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα, ένα πρόβλημα το οποίο εμφανίστηκε μετά τον Covid. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση της λίστας των χωρών, από πλευράς ελλείψεων. Η χώρα με τις λιγότερες ελλείψεις είναι η Βουλγαρία, ενώ τις πρώτες θέσεις με τις μεγαλύτερες ελλείψεις καταλαμβάνουν μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία κ.λ.π. Εχουμε το προνόμιο να έχουμε μια πολύ υγιή, εύρωστη, εξαγωγική φαρμακοβιομηχανία. Ένα 30% με 35% των φαρμάκων μας είναι, ακριβώς, τα γενόσημα, που παράγονται εδώ. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές φορές κρίσιμα φάρμακα, που λείπουν. Τα πιο κρίσιμα φάρμακα είναι εκείνα για τα παιδιά…»
O υπουργός Υγείας επεσήμανε ακόμη:
«Προέχει η υγεία και οι ανάγκες των Ελλήνων πολιτών και στη συνέχεια προέχει το θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης των εξαγωγών.
Το φάρμακο είναι ένα ελεγχόμενο προϊόν. Ωστόσο, δε θέλω να αδικήσω κανέναν. Εάν υπάρχει επάρκεια θα γίνονται εξαγωγές. Όσο υπάρχουν ελλείψεις δεν θα γίνονται εξαγωγές και υποθέτω, σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχει διαφάνεια σε όλο αυτό το θέμα. Τι εννοώ; Να μπορούμε μέσα από μια εφαρμογή- ένα app – στο κινητό μας τηλέφωνο να βλέπουμε αν υπάρχει το φάρμακο που μας γράφει ο γιατρός, έτσι ώστε να μην τρέχουμε στα φαρμακεία. Πιστεύω ότι σε ένα μήνα περίπου από σήμερα θα το έχουμε στα χέρια μας. Και θα βλέπουμε και εμείς και ο γιατρός εάν το φάρμακο που αναζητάς υπάρχει ή είναι σε έλλειψη».
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητάει από τον ΕΟΦ «να προβεί σε ελέγχους όλων εταιρειών, που, παρά την απαγόρευση των εξαγωγών, δεν διαθέτουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στον Έλληνα ασθενή, επενδύοντας στην αποτυχία των μέτρων και των προσπαθειών της Πολιτείας». Και αναφερόμενος στις φαρμακευτικές εταιρείες, ο ΠΦΣ τονίζει:
«Φαρμακευτικές εταιρείες που εισάγουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα στην Ελλάδα, πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αυξήσουν τις ποσότητες των φαρμάκων, που διαθέτουν στην Ελληνική αγορά, ιδιαίτερα τώρα, που τα σκευάσματα αυτά δεν μπορούν πλέον να εξαχθούν».
Ο ΠΦΣ, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις απέναντι στην προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών φαρμάκων, τονίζει:
«Η επιδίωξη κύκλων της αλυσίδας εφοδιασμού του φαρμάκου, να σταματήσουν την προσπάθεια της Πολιτείας να επιλύσει το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων, θα πέσει στο κενό.
Οι αναφορές περί του «απαράδεκτου της προληπτικής απαγόρευσης των εξαγωγών» έπεσαν στο κενό, αφού για τα λίγα φάρμακα για τα οποία ήρθη η απαγόρευση των εξαγωγών, πριν ένα μόλις μήνα, επειδή υπήρχε στοιχειώδης επάρκεια στην ελληνική αγορά, σήμερα αυτά είναι ήδη εξαφανισμένα καθόσον, όσοι τα εξήγαγαν δεν σεβάστηκαν την αγωνία του Έλληνα ασθενή, για την εξασφάλιση της θεραπευτικής του αγωγής».
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More