Παρασκευή, 4 Απριλίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ελισάβετ Μουτάφη: «Το βραχιόλι της φωτιάς» είναι μια σειρά που οφείλει να δει ο κόσμος

Λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα της πολυαναμενόμενης σειράς της ΕΡΤ «Το βραχιόλι της φωτιάς», η ηθοποιός Ελισάβετ Μουτάφη, εκ των πρωταγωνιστών, βρέθηκε στο στούντιο της ΕΡΤ και στην εκπομπή Συνδέσεις για να μιλήσει με συγκίνηση για αυτήν την εμπειρία. «Σας το ορκίζομαι, εγώ είμαι πάρα πολλά χρόνια στην τηλεόραση, έχω αγαπήσει όλες μου τις δουλειές. Αλλά αυτή είναι κάτι το διαφορετικό, κάτι το οποίο οφείλει να το δει ο κόσμος, γιατί οφείλουμε να μάθουμε την ιστορία», είπε χαρακτηριστικά.

«Το βραχιόλι της φωτιάς» βασίζεται στο ομότιμο βιβλίο της Βεατρίκης Σαΐας Μαγρίζου και αφηγείται την πραγματική ιστορία της οικογένειάς της. Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης, η ίδια περιγράφει το δραματικό οδοιπορικό μιας εβραϊκής οικογένειας στις ζοφερές στιγμές του εικοστού αιώνα, σε ένα μυθιστόρημα όπου τα αληθινά γεγονότα ενώνονται δεξιοτεχνικά με τη μυθοπλασία γεννώντας μια συγκλονιστική ιστορία για όσους πέρασαν μέσα από τις φλόγες και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί και να σταθούν και πάλι στα πόδια τους.

Αυτή την ιστορία ξεχώρισε η ΕΡΤ και τη μεταφέρει στη μικρή οθόνη με τη σκηνοθετική σφραγίδα του Γιώργου Γκικαπέππα και την ευαίσθητη ματιά των Νίκου Απειρανθίτη και Σοφίας Σωτηρίου, που έγραψαν το σενάριο.

Το πρώτο επεισόδιο της εμβληματικής σειράς παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη προχθές, και η επιλογή της πόλης προφανώς δεν ήταν καθόλου τυχαία.

«Εγώ που είμαι Θεσσαλονικιά δεν ήξερα και έμαθα», είπε η Ελισάβετ Μουτάφη. «Πρέπει ο κόσμος να μάθει, να ξέρει. Πρέπει να ακούγεται η φωνή αυτών που χάθηκαν εκεί και των λίγων που γύρισαν, γιατί γύρισε το 3%».

«Η Θεσσαλονίκη θεωρείται η μάνα του Ισραήλ, εκεί ήταν οι περισσότεροι Εβραίοι, που κατέληξαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», εξήγησε η ηθοποιός. «Είναι μια συγκλονιστική ιστορία. Θα σας ταξιδέψουμε με τη δουλειά που έχουμε κάνει, που δεν θέλω καν να τη λέω δουλειά, γιατί είναι τιμή μας που η Μπέττυ, η Βεατρίκη Σαΐα Μαγρίζου, μας έκανε δώρο την ιστορία της οικογένειάς της και του πατέρα της. Ξεκινάμε από την πυρκαγιά του 1917 και φτάνουμε μέχρι το Ολοκαύτωμα, μια οικογένεια από τις πάρα πολλές στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι ηθοποιοί, η μεταφορά που έκαναν ο Νίκος Απειραθίτης και η Σοφία Σωτηρίου, ο σκηνοθέτης μας, ο Γιώργος Γκικαπέππας, όλοι οι ηθοποιοί μας, είμαστε τόσο ευτυχισμένοι και συγκινημένοι με όλο αυτό που κάναμε, και πραγματικά ελπίζουμε να σας το μεταφέρουμε. Το περιμένει και ο κόσμος πάρα πολύ. Και ευχαριστούμε την ΕΡΤ και τον κύριο Ζούλα, γιατί είναι η πρώτη φορά που ελληνική παραγωγή και μυθοπλασία ασχολείται με την ιστορία των Εβραίων στην Ελλάδα.»

Η ίδια υποδύεται τη Μπενούτα, τη γιαγιά της συγγραφέως, από την οποία πήρε και το όνομά της, Μπέττυ. «Είναι μια τρομερά δυναμική γυναίκα η οποία γεννάει το παιδί της μέσα στη φωτιά, αυτό το οποίο αφηγείται ουσιαστικά την ιστορία. Έχει πέντε παιδιά, το καθένα ακολουθεί διαφορετικό δρόμο. Ο ένας γιος πηγαίνει στα κιμπούτς, είναι υπέρ του Ισραήλ, προσπαθούν να φτιάξουν ένα κράτος καινούργιο. Η μια κόρη ερωτεύεται χριστιανό, ο άλλος γιος πολεμάει για την Ελλάδα, η άλλη κόρη μένει μαζί μας. Είναι μια γυναίκα πολύ ανοιχτή, βοηθάει πάρα πολύ… Είναι πολλά αυτά που έχω να πω για τη σειρά. Γι’ αυτό με βλέπετε να προσπαθώ να τα πω και να ευχαριστήσω… Στις πλάτες μας έχουμε την ιστορία»

Ο Μωής Κοέν, πατέρας της συγγραφέως, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης είχε πέσει στα χέρια του Άιχμαν, του Μένγκελε… Όπως είπε η κ. Μουτάφη «ήταν πειραματόζωα αυτοί οι άνθρωποι. Ο πατέρας της κάποια στιγμή τη φώναξε και της είπε «έλα να σου πω την ιστορία μου», γιατί δεν μιλούσαν γι’ αυτό. Μας το είπε προχθές στη Θεσσαλονίκη που μας κάλεσε η Ισραηλιτική Κοινότητα για να κάνουμε την παρουσίαση. Ήταν πολύ συγκινητικό.»

Η κ. Μουτάφη μίλησε και για τη μεγάλη συγκίνηση που κυριαρχούσε και στα γυρίσματα της σειράς. «Είμαστε με τον Νίκο τον Ψαρρά στα γυρίσματα και ήταν στιγμές που με αυτό που συνέβαινε στο γύρισμα κοιτιόμασταν και τρέχαν τα μάτια μας γιατί είναι αδιανόητο… Ξαφνικά άνθρωποι οι οποίοι είχαν τις περιουσίες τους, δούλευαν, είχαν την ευτυχία τους, τα ήθη, τα έθιμα τους, τα φαγητά τους. Ξαφνικά τους βάλανε σε τρένα.»

Η σειρά θα κάνει πρεμιέρα στην ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX στις 25 Ιανουαρίου και αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος των οχτώ επεισοδίων, θα προβληθεί από τις 4 Φεβρουαρίου στην ΕΡΤ1.

Όσα θέλετε να μάθετε για «Το βραχιόλι της φωτιάς»

Πρόκειται για μια σειρά με ιδιαίτερες απαιτήσεις, καθώς τα οχτώ επεισόδια, μέσα από τα οποία εξελίσσεται η υπόθεση, διατρέχουν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες (1917-1962).
Τα γυρίσματα διήρκεσαν 53 ημέρες και περιλάμβαναν πολλές μετακινήσεις.
Προηγήθηκε ρεπεράζ σε περισσότερους από 300 εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, σε διάφορες περιοχές, καθώς έπρεπε να επιλεγούν σπίτια διαφορετικών εποχών και κατηγοριών (από αγροτόσπιτα έως νεοκλασικά και αρχοντικά, εκκλησίες, καταστήματα, σιδηροδρομικοί σταθμοί, ξενοδοχεία, στρατόπεδα, εργοστάσια κ.ά.), καθώς επίσης πολλοί και διαφορετικοί εξωτερικοί χώροι.
Μεγάλες παρεμβάσεις έγιναν και στη βασική οικία της σειράς (535 τ.μ.,) την οποία η παραγωγή ανακατασκεύασε εσωτερικά με σκηνογραφικές παρεμβάσεις και επίπλωσε εξ ολοκλήρου με έπιπλα εποχής.
Για τις ανάγκες της σειράς χρειάστηκαν πολλά και διαφορετικά μέσα μεταφοράς. Από χειράμαξες, σούστες και κάρα έως και οχήματα της δεκαετίας του ’30, του ’60 αλλά και φορτηγό του ’40, όπως και αυθεντική μοτοσικλέτα της γερμανικής κατοχής.
Σε ό,τι αφορά τα κουστούμια: Ξεπέρασαν τα 1.400 ενδύματα. Για τους ηθοποιούς που ερμήνευσαν ρόλους Γερμανών στρατιωτών χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικές γερμανικές στολές, ενώ για τις σκηνές στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ράφτηκαν 60 στολές, στις οποίες έγινε ειδική πατίνα παλαίωσης.
Εκτός από τους βασικούς πρωταγωνιστές, συμμετείχαν περισσότεροι από 400 βοηθητικοί ηθοποιοί.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More