Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπρόσωποι της αγοράς στο Πρώτο για ωράριο: “Εφόσον το έκλεισε το Υπουργείο για εμάς δεν υφίσταται θέμα”- “30%-35% του τζίρου γίνεται στις 7-9 το βράδυ” (audio)

«Εφόσον ο Υπουργός Ανάπτυξης αποφάσισε ότι δεν θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση και θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να είναι εθελοντικό αλλά να είναι οριζόντιο για όλους, δεν το εξετάζουμε» ανέφερε σχετικά με την αλλαγή του ωραρίου στα καταστήματα, ο Νίκος Κουγιουμτζής, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη.

«Πριν κάποιες ημέρες στον Εμπορικό Σύλλογο της Αθήνας κάναμε μια πρώτη συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όντως διανύουμε δύσκολες συνθήκες, χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές παρεμβάσεις και κυρίως στο ενεργειακό που σε πολλές περιπτώσεις οι λογαριασμοί αποτελούν ένα δεύτερο ενοίκιο. Σε μια τέτοια δύσκολη εποχή για τις επιχειρήσεις που από μόνες τους προσπαθούν να μειώσουν τις καταναλώσεις ρεύματος κλείνοντας τα φώτα, κλείνοντας τις βιτρίνες τους, είπαμε μήπως σκεφτούμε να πάμε σε μείωση του ωραρίου. Δεν συζητάμε για το πρωί, γιατί πολλές εμπορικές επιχειρήσεις τροφοδοτούν επαγγελματίες όπως είναι ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και λοιπά, άρα ανοίγουν και από τις 6-7 το πρωί για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν όλα αυτά τα επαγγέλματα. Μιλάμε για το βράδυ 8-9 που είναι ουσιαστικά μια ανενεργή ώρα κατανάλωσης, να μειώσουμε το ωράριο αλλά με τους εξής όρους, να γίνει αυτό οριζόντια για όλους, με νομοθετική ρύθμιση, που το έκλεισε ο υπουργός το θέμα, άρα για εμάς δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και από την άλλη να επιδοτηθεί και το ρεύμα και οι όποιες χαμένες ώρες απασχόλησης» συμπλήρωσε ο κ. Κουγιουμτζής.

Πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στο κόκκινο, υπογράμμισε. «Κουβαλάνε όλες τις υποχρεώσεις του παρελθόντος, μιλάμε για 10ετή κρίση, για πανδημία και τώρα για την ακρίβεια, με έναν πληθωρισμό που αγγίζει το 11%-12%, άρα εκ των πραγμάτων κάποιες επιχειρήσεις θα κλείσουν αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, που μοιραία θα αφήσουν στην ανεργία αρκετές χιλιάδες κόσμο» επισήμανε ο κ. Κουγιουμτζής τονίζοντας ότι η πολιτεία «πρέπει να λάβει τώρα μέτρα». Περιγράφοντας τα μέτρα αυτά, ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, έκανε λόγο για «120 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις για όλα τα χρέη που έρχονται από το παρελθόν, χτίσιμο του αφορολόγητου όπως έχουν οι άλλες κοινωνικές ομάδες γιατί ουσιαστικά αυτό κινείται και σε αντισυνταγματικά όρια και έναν ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό  όπως έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες όπου θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι και δεν θα μπαίνουν οι εφορίες, οι τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία να παίρνουν ό,τι χρήματα υπάρχουν στον λογαριασμό».

Από την άλλη, μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ  (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας), τόνισε πως «το 30%-35% του καθημερινού τζίρου των καταστημάτων στο σύνολο της οικονομίας παράγεται από τις 7 μέχρι τις 9 το βράδυ».

«Ο ιδιωτικός τομέας δουλεύει μέχρι αργά και το πρόβλημα είναι πότε θα προλάβουν τα ψώνια, γι’ αυτό και βλέπουμε πολλές φορές τα μαγαζιά από την υποχρέωση που έχουν κλειδώνουν τις πόρτες στις 9 και εξυπηρετούν τον κόσμο που έχουν μέσα. Αυτό είναι γεγονός που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Επίσης, όταν κάποιος παρεμβαίνει στον τρόπο μιας φυσιολογικής λειτουργίας της αγοράς συνήθως δημιουργούνται τερατογενέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής.

Σε σχέση με την συζήτηση που άνοιξαν εμπορικοί σύλλογοι για το νωρίτερο κλείσιμο στα καταστήματα, ο κ. Μακρής δήλωσε «οι εμπορικοί σύλλογοι καλά κάνουν την δουλειά τους, έχουν τα μέλη τους, στα οποία δεν ανήκουν οι μεγάλες αλυσίδες, τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα», ενώ πρόσθεσε πως ο καθένας όταν έχει δημόσιο λόγο έχει ευθύνη και πρέπει να δίνει μεγάλη προσοχή στο τι λέει και τι κάνει.

Παράλληλα σε ό,τι αφορά στο ειδικό «καλάθι με τα 50 βασικά προϊόντα» ο κ. Μακρής επισήμανε ότι λόγω των ανατιμητικών τάσεων, η πολιτεία έχει την ευθύνη να βοηθήσει τους πολίτες της έτσι ώστε τα εισοδήματα που δεν έχουν αντοχές σε αυτή την περίοδο- που το πραγματικό ποσοστό των ανθρώπων που έχουν πρόβλημα στην χώρα μας είναι μέσα στο διεθνές επίπεδο του 20%-22%,- πρέπει να φροντίσει πιέζοντας ή συνεννοημένα με τους ανθρώπους της αγοράς να φτιάξει ένα σύστημα τέτοιο που όλοι οι συμπολίτες μας να το “εκμεταλλευτούν”. “Συνεννοήθηκε λοιπόν το Υπουργείο με όλες τις εταιρείες που έχουν πάνω από 90 εκατ. τζίρο, να συστήσουν ένα καλάθι που να έχει 50 προϊόντα, τα κύρια προϊόντα που αφορούν το τρόφιμο και την καθαριότητα που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ένα σπίτι, να βάλουν μέσα ο καθένας αυτός που νομίζει, προφανώς το οικονομικότερο σε σχέση ποιότητας-τιμής έτσι ώστε να υπάρχει μια πρόταση από όλους τους σοβαρούς παράγοντες της αγοράς στον καταναλωτή ώστε να εξυπηρετήσει την ανάγκη του και θα είναι και προϊόντα ετικέτας» ανέφερε ο κ. Μακρής, εκτιμώντας ότι τα “ειδικά καλάθια” θα αρχίσουν να παρουσιάζονται μέχρι τέλος του μήνα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More