Εκπομπή «Επτά»: Τι είπαν Βούλτεψη και Χριστοδουλάκης για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη και την αυτοδυναμία
Η νομοθετική ρύθμιση που βάζει μπλόκο στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, ήταν στο επίκεντρο τη εκπομπής «Επτά» του ERTNEWS TV με την Βάλια Πετούρη και τον Τάσο Οικονόμου, με καλεσμένους την Σοφία Βούλτεψη και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη. «Στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα απασφαλίστηκε μία νάρκη που θα εμπόδιζε την αυτοδυναμία» ανέφερε επίσης ο πολιτικός αναλυτής Ζαχαρίας Ζούπης. «Γιατί αν θεωρήσουμε ότι τα σημερινά κόμματα έμπαιναν στη Βουλή και έμπαινε και το κόμμα του Κασιδιάρη, θα μείωνε πολύ το άθροισμα των κομμάτων που θα έμεναν εκτός Βουλής και θα οδηγούσε στην αναγκαιότητα η αυτοδυναμία να χρειάζεται ένα ποσοστό 39 με 40%», όπως επισημάνθηκε. «Η πολιτική σταθερότητα δεν είναι απλά 151 βουλευτές. Είναι οι πολιτικές που κάνουν τους πολίτες αξιοπρεπείς και συμμέτοχους», τόνισε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ενώ η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, απάντησε σε ερώτηση για το αν ενδέχεται να υπάρξει συνεργασία σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας.
Ο Τάσος Οικονόμου ανέφερε ότι στην εκπομπή εστάλη ανακοίνωση από το Εθνικό Κόμμα -Έλληνες, στην οποία αναφέρεται ότι «ο κ. Κασιδιάρης διατηρεί το τεκμήριο της αθωότητας και τα και κατ’ επέκταση και τα πολιτικά του δικαιώματα», ενώ επισημαίνεται ότι «στα τρία χρόνια που λειτουργεί το Εθνικό Κόμμα δεν έχει δημιουργήσει κανένα ζήτημα και ότι θα είναι κανονικά παρόντες στις εκλογές».
H κυρία Βούλτεψη δέχτηκε ερώτηση σχετικά με δήλωση του κ. Γεωργιάδη περί τρίτης εκλογικής αναμέτρησης αν δεν υπάρξει συνεργασία με τον κ. Ανδρουλάκη, αν δεν αλλάξει στάση δηλαδή ο κ. Ανδρουλάκης. Ενδέχεται να υπάρξει συνεργασία σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας; Και αν αυτό ίσως να σημαίνει και αλλαγή στάσης από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας;
«Εμείς ως Νέα Δημοκρατία», απάντησε η κ. Βούλτεψη «έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε. Το ζήτημά μας είναι ότι μετά από αλλεπάλληλες κρίσεις όπως η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, ένας πόλεμος δεν επιτρέπουν να κάνουμε αέναες συζητήσεις επί οκτώ μήνες που κάνουν στη Γερμανία για να βρούμε την υποπαράγραφο της παραγράφου. Άρα ή γίνεται μια συμφωνία στις δικές μας συνθήκες και αμέσως ή δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε: « Δεν υπάρχει δυνατότητα για μαξιμαλισμούς. Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένους κινδύνους. Όχι όπως η πέντε εκλογές στη Βουλγαρία και το Ισραήλ, ή την Ιταλία που μέτρησε 70 κυβερνήσεις. Χρειαζόμαστε μια σταθερότητα. Αυτός είναι οι οδηγός μας και στις συνεργασίες, η σταθερότητα».
Μ. Χριστοδουλάκης: «Με τους νεοναζί, τους φασίστες και τις εγκληματικές οργανώσεις εμείς δεν παίζουμε»
«Αυτό το δείξαμε όχι τις τελευταίες εβδομάδες, όχι τον τελευταίο ένα χρόνο αλλά από το 2013 και μετά, με μια απόλυτα συνεπή στάση. Πριν από τρία χρόνια., εμείς καταθέσαμε τροπολογία στη Βουλή για να διευθετηθεί το ζήτημα αυτό, που δυστυχώς δεν είχε γίνει αποδεκτή. Αυτό δείχνει λοιπόν και σήμερα ότι ακόμα και όταν είμαστε στην αντιπολίτευση, σε κρίσιμα θέματα στα οποία το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι ομόθυμο κι εμείς είμαστε σταθερά στο ύψος των περιστάσεων, όχι επειδή μικραίνει ή μεγαλώνει το όριο της αυτοδυναμίας. Αυτό μας είναι αδιάφορο, αλλά γιατί συνεισφέρει στο να θωρακίσουμε τη δημοκρατία μας, τον σεβασμό στο Σύνταγμα, τους κανόνες του και τους θεσμούς μας», είπε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης σχετικά με το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη.
Σε ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις και τον πρωταγωνιστικό ρόλο για τον οποίο μιλά ο Νικός Ανδρουλάκης , ο κ. Χριστοδουλάκης απάντησε:
«Δεν πρόκειται λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές να βάλουμε αριθμητικό πήχη, όμως αυτή η δύναμη, αυτοί οι συσχετισμοί είναι το βασικό εργαλείο που ζητάμε να έχουμε στα χέρια μας για να μπορούμε την επόμενη μέρα να είμαστε χρήσιμοι. Τι σημαίνει να είμαστε χρήσιμοι; Σημαίνει τα 5 πράγματα που βάζουμε εμείς ως πολιτική προτεραιότητα, όπως είναι για παράδειγμα η δημόσια υγεία, το δημόσιο σχολείο, το δημόσιο πανεπιστήμιο, η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων του νόμου Χατζηδάκη, αλλαγή της σχέσης έμμεσων και άμεσων φόρων. Ένα άλλο μοντέλο ρύθμισης της αγοράς ενέργειας, ο έλεγχος στην αγορά, οι επιδοτήσεις και μια σειρά από ζητήματα. Αν δεν έχουμε τη δύναμη αυτή όμως, δεν θα συμφωνήσουμε σε πολιτικές με τις οποίες εμείς διαφωνούμε και δεν μας εκφράζουν. Θα είμαστε καθαροί. Αυτό λοιπόν η πολιτική σταθερότητα δεν είναι απλά το 151. Είναι οι πολιτικές που κάνουν τους πολίτες αξιοπρεπείς και συμμέτοχους.
Σχόλιο του Ζαχαρία Ζούπη (πολιτικός αναλυτής – Διευθυντής Ερευνών της Opinion Poll) για τα νέα εκλογικά δεδομένα από τη νομοθετική παρέμβαση σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη
Καταρχάς στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα απασφαλίστηκε μία νάρκη που θα εμπόδιζε την αυτοδυναμία γιατί αν θεωρήσουμε ότι τα έξι σημερινά κόμματα έμπαιναν και έμπαινε και το κόμμα του Κασιδιάρη, θα μείωνε πολύ το άθροισμα των κομμάτων που θα έμεναν εκτός Βουλής και θα οδηγούσε στην αναγκαιότητα η αυτοδυναμία να χρειαζόταν 39 έως 40%. Για το προς τα πού θα κινηθούν, μπορείς να κάνεις μόνο εικασίες ή εκτιμήσεις. Κατά τη γνώμη μου, αυτό το ακροατήριο, αυτό το οποίο εγώ έβλεπα στο σύνολό του ήταν πολύ εχθρικό απέναντι στη Νέα Δημοκρατία για διάφορους λόγους και ιστορικούς.
Σε σχέση με την αυτοδυναμία και με βάση το τι έγινε το 2019, τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, είχαν άθροισμα 8%. Αν πάρουμε σαν βάση εργασίας αυτό – γιατί και οι δημοσκοπήσεις οι τωρινές δείχνουν αν κάνεις πλήρεις αναγωγές ότι 7 με 8% θα μείνει απέξω – αυτό σημαίνει ότι η η αυτοδυναμία βρίσκεται κοντά στο 38%. Αν βρεθεί αυτό το ποσοστό κοντά στο 7%, θέλει 38,3, στο 9% θέλει 37,7% και στο 10%, 37%. Άρα για την αυτοδυναμία, αυτά τα δύο ποσοστά παίζουν ρόλο.
Μπορείτε να συμμετάσχετε στην εκπομπή «Επτά»:
Στέλνοντας ερωτήσεις για τους καλεσμένους στο email της εκπομπής epta@ert.gr
Μέσω του Facebook Event εδώ.
Μέσω του Facebook messenger της σελίδας της εκπομπής «ΕΠΤΑ» στο facebook εδώ.
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More