Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, 2025

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκνευρισμός στην Άγκυρα για την επιστροφή από τις ΗΠΑ χωρίς F-16 ― Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Εκνευρισμένος και με «άδεια χέρια» έφυγε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου από τη συνάντηση με τον Άντονι Μπλίνκεν. Η Άγκυρα δεν εξασφάλισε καμία ξεκάθαρη δήλωση εκ μέρους της Ουάσιγκτον για τα πολυπόθητα F-16, καθώς και για μια σειρά άλλων θεμάτων. Την απόσταση που συνεχίζει να χωρίζει τις δύο πλευρές επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση. Οι αναφορές στην Ελλάδα δεν έλειψαν για μία ακόμη φορά, την ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός από το Νταβός έστελνε μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε πόλεμο με την Τουρκία.

Λίγες ώρες αφού ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε, επί αμερικανικού εδάφους, ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης του Αιγαίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεθνοποιεί απ’ το φόρουμ του Νταβός τον τουρκικό επεκτατισμό, χαράσσοντας τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Όπως είπε «υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για το γεγονός ότι η Ελλάδα ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της. Και ρωτώ, υπάρχει κάποιος λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά απειλούν την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστική η άποψη ότι η τουρκική χώρα αποτελεί για τα ελληνικά νησιά;[…] Δεν μπορούμε να συζητήσουμε θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε το γεγονός ότι η Τουρκία υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη, αρνούμενη οποιοδήποτε δικαίωμα της Κρήτης σε θαλάσσιες ζώνες. Αυτές είναι απαράδεκτες αιτιάσεις».

Ο πρωθυπουργός δείχνει ξανά στην Άγκυρα το τραπέζι του διαλόγου, με μοναδικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, καλώντας παραλλήλως την τουρκική ηγεσία να σταματήσει να δηλητηριάζει την κοινή γνώμη της γείτονος.

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία[…] Πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία, ως λογικοί ενήλικες και να λύσουμε τη βασική διαφορά μας, που είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο[…] Ακόμα κι αν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε μπορούμε να το κάνουμε πολιτισμένα. Δεν χρειάζονται απειλές, υπερπτήσεις ή άλλες ενέργειες που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ατυχήματος» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Την ίδια ώρα το χάσμα μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας παραμένει βαθύ, γεγονός που αποτυπώθηκε και στον εκνευρισμό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών απαίτησε την άρση των αντιρρήσεων του γερουσιαστή Μενέντεζ για την προμήθεια των F-16, φθάνοντας στο σημείο να κατηγορήσει και τους Αμερικανούς για τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τα νησιά με μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς και τα τεθωρακισμένα οχήματα που στέλνουν οι ΗΠΑ πηγαίνουν σε αυτά τα νησιά. Και οι ΗΠΑ δεν έχουν εκφράσει καμία αντίρρηση για αυτό. Δεν είπαν δεν μπορείς να στείλεις τα όπλα εκεί» υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες.

Πηγές ΥΠΕΞ: Σήμερα κατανοούν οι εταίροι μας ότι η Τουρκία είναι πρόβλημα

Ανώτατες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επισημαίνουν ότι σύμμαχοι και εταίροι αντιλαμβάνονται πλέον την Τουρκία ως πρόβλημα: «Όλοι πλέον βλέπουν με κριτική ματιά τη στάση της γειτονικής χώρας σε μια σειρά θεμάτων, από τις προκλητικές δηλώσεις εναντίον της Ελλάδας, τη στάση της στη Λιβύη, μέχρι την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ».

Κοινή γραμμή με τη Γερμανία, απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό, διαπιστώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία επισκέπτεται το Βερολίνο.

«Οι δυο χώρες μας μοιράζονται ένα κοινό όραμα για το μέλλον της Ηπείρου μας που βασίζονται στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, για το κράτος δίκαιου και την απόκρουση κάθε αναθεωρητισμού» τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στη σύσκεψη Υπουργών Άμυνας νατοϊκών χωρών, στο Ραμστάιν της Γερμανίας, συμμετέχει ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, με την Ουκρανία να κυριαρχεί στην ατζέντα.

Εκνευρισμός και γκρίνια

Εκνευρισμός, γκρίνια και ελάχιστη διάθεση να συνεργαστεί εποικοδομητικά για την γεφύρωση των διαφόρων του με την Ουάσιγκτον.  Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ , Λένα Αργύρη, στην Ουάσινγκτον, αυτό ήταν το κλίμα στις επαφές του κ Τσαβούσογλου ο οποίος δεν πήρε κάτι χειροπιαστό κυρίως για το θέμα των F-16 για το οποίο είχαν καλλιεργηθεί και οι μεγαλύτερες προσδοκίες. «Όπως μας έλεγαν αξιωματούχοι πριν από την συνάντηση “μην περιμένετε καμία ουσιαστική ανακοίνωση”. Μετά την συνάντηση μας είπαν ότι αν η αρνητική στάση της Τουρκίας για την Σουηδία διατηρηθεί δεν πρόκειται να γίνει καμία προσπάθεια ενεργοποίησης της διαδικασίας για τα F-16.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει η σχετική ειδοποίηση του Κογκρέσου και το κλίμα που υπάρχει σε επίπεδο Μπλίνκεν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι “σεβόμαστε της διαδικασίες, σεβόμαστε την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και σεβόμαστε την άποψη του Κογκρέσου”. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι σε επίπεδο γραφειοκρατίας και κάποιων άλλων κέντρων εδώ στην Ουάσιγκτον δεν γίνονται προσπάθειες να βρεθεί το νομικό πλαίσιο παράκαμψης των κυρώσεων CAATSA και της άρνησης Μενέντεζ για να προχωρήσει η πώληση και αναβάθμιση».

Προσπάθεια αντεπίθεσης από Τσαβούσογλου στην Ελλάδα

«Δεν νομίζω ότι ο κ. Τσαβούσογλου ο ίδιος περίμενε ότι θα υπάρχει κάποια θεαματική εξέλιξη, αλλά πάντως βλέποντας τη λίστα που είχε στα χέρια του φτάνοντας στην Ουάσινγκτον, πρέπει να έφυγε πάρα πολύ απογοητευμένος» εκτίμησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο αναλυτής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Νίκος Μελέτης. Συγκεκριμένα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «στα F-16 πήρε στήριξη και συμπάθεια, αλλά όμως η αμερικανική κυβέρνηση τον παραπέμπει και πάλι στο Κογκρέσο. Προσπάθησε να πείσει και την εσωτερική κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει ορός για τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Όμως αυτό που είπε ο κ. Μπλίνκεν είναι ακόμη χειρότερο κατά τη γνώμη μου. Διότι ο κ. Μπλίνκεν τι του είπε; Ότι αν άρετε το βέτο για τη Σουηδία, τότε θα διευκολυνθεί και το Κογκρέσο στις αποφάσεις του. Αυτό όμως δεν αποτελεί καμία εγγύηση για την Τουρκία ότι αν υποχωρήσει στο θέμα της Σουηδίας δε θα προκύψουν άλλα ζητήματα και ήδη έχουμε δει από τον κύριο Μενέντεζ κι άλλους γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου να εγείρουν τέτοια ζητήματα».

Μιλώντας για τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο Νίκος Μελέτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «στις συναντήσεις απ’ ότι φάνηκε απαίτησε να μπει όρος ότι η αμερικανική εξοπλισμοί δεν θα μεταφέρονται στα ελληνικά νησιά και σε ό, τι αφορά το F-35 και την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των Αμερικανών στην Ελλάδα, ζήτησε να τηρηθεί η παραδοσιακή ισορροπία. Εισέπραξε μια ευγενική, απορριπτική απάντηση από τον κύριο Μπλίνκεν, ο οποίος του είπε ότι οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι ισορροπίες τηρούνται[…]  στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, υπάρχει μια στεγνή αναφορά για την Ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι οι δύο χώρες επιθυμούν τη σταθερότητα και τους διαύλους επικοινωνίας, νομίζω ότι αυτό δείχνει και το στίγμα, τη συστάσεις που έγινε από τους Αμερικανούς, ώστε και να αποφεύγονται οι εντάσεις αλλά και να ξεχαστεί το “Μητσοτάκης γιοκ”».

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη, Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More