Εθνικιστές και διεθνιστές ταυτόχρονα οι Ταϋλανδοί
Οι Ταϋλανδοί είναι ανοικτοί και καλοσορίζουν τις ξένες επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα θεωρούν τους εαυτούς τους λίγο πιο πάνω απο τους γύρω Ασιάτες τόνισε ο Βασίλης Στεργίου, ο οποίος έχει τη δική του επιχείρηση ψηφιακού μάρκετινγκ εκεί, μιλώντας στην εκπομπή “Η Παγκόσμια Φωνή μας” στο ραδιόφωνο της Φωνής της Ελλάδας με τους Πέτρο Δίπλα και Δημήτρη Κοντογιάννη.
Ο κ. Στεργίου, οποίος μετανάστευσε στη χώρα της ΝΑ Ασίας στα τέλη του 2013 γιατί πίστεψε στις θετικές προοπτικές της και ο ίδιος δεν ήθελε να είναι υπάλληλος κάποιας εταιρείας, ανέφερε, μεταξύ άλλων. Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τάξης του 6%-7% ετησίως έχουν συμβάλει στη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής με τις τιμές των ακινήτων να καταγράφουν αύξηση 20.000% την τελευταία 10ετία, κάνοντας πολλούς πλούσιους κοντά σε στάσεις μετρό. Μια γκαρσονιέρα 30 τ.μ. στο κέντρο της πρωτεύουσας Μπανγκόκ κοστίζει κοντά στις 200-250 χιλ. ευρώ σήμερα.
Η ζωή στη Ταϋλάνδη είναι πιο ακριβή σε σύγκριση με την Ελλάδα σε αντίθεση με το παρελθόν, εκπλήσσοντας δυσάρεστα τους ‘Ελληνες τουρίστες που την επισκέπτονται. Οι μεγάλες Κινέζικες επενδύσεις, οι εισροές ξένων κεφαλαίων και η άφιξη πολλών Κινέζων εξηγούν την εκτόξευση των τιμών στα ακίνητα.
Η Ταϋλάνδη υιοθετεί ουδέτερη στάση απέναντι στα μεγάλα διεθνή ζητήματα, όπως η Ελβετία, και δεν παίρνει θέση καθώς προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ της Κίνας με την οποία έχει ισχυρούς οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς-ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων είναι κινεζικής καταγωγής- απο την μια πλευρά και της Δύσης, κυρίως των ΗΠΑ, απο την άλλη.
Σημειώνεται ότι ένας ¨Ελληνας γεννηθείς στη Κεφαλονιά, ο Κωνσταντίνος Γεράκης ή Constance Phaulkon (γεράκι) , έγινε πρωθυπουργός του Σιάμ το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα. Η Ταϋλάνδη ονομαζόταν Σιάμ πριν απο το 1949.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη:
www.ertnews.gr
Διαβάστε περισσότερα… Read More